1 / 19

DOMESTICE

ANIMALELE. DOMESTICE. Pisica este un animal folositor deoarece mananca soarecii. Originara din Egipt, s-a raspandit apoi in toata lumea.

ross
Download Presentation

DOMESTICE

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author. Content is provided to you AS IS for your information and personal use only. Download presentation by click this link. While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server. During download, if you can't get a presentation, the file might be deleted by the publisher.

E N D

Presentation Transcript


 1. ANIMALELE DOMESTICE

 2. Pisica este un animal folositor deoarece mananca soarecii. Originara din Egipt, s-a raspandit apoi in toata lumea. Capul pisicii este rotund. Ochii au culori diferite. Vede mai bine noaptea. Urechile sunt ascutite. Auzul este foarte fin. Are miros foarte bun, simte prada de la distanta. Parul de pe corp, mustatile si sprancenele ii servesc la pipait. Trunchiul este mladios. Labutele au pernite moi, carnoase. Pisica se hraneste cu diferite alimente, dar uneori prinde si animale mici. Ea naste cativa pisoi pe care ii hraneste cu lapte.

 3. Toarce-ntr-una pe cuptor Fara fus, fara fuior Dar cum simte soricei Se repede dupa ei! Pisica Miaunica e-o pisica Mica, mica, mititica Cu mustatile de nea Si cu bot de catifea. Paru-i negru matasos, Subtirel si e lucios Si-n picioare e-ncaltata Cu gherute moi de vata. (Demostene Botez)

 4. Cainele a fost primul animal domestic. Este un animal credincios omului. Are corpul alcatuit din cap, trunchi si picioare. Exista multe rase de caini, printre care: ciobanesc, huski, doberman, boxer, labrador, bulldog, dalmatian, pekinez.

 5. Zdreanta L-ati vazut cumva pe Zdreanta Cel cu ochii de faianta? E un caine zdrenturos De flocos, dar e frumos. Parca-i strans din petice, Ca sa-l tot impiedice, Ferfenitele-I atarna Si pe ochi, pe nara carna, Si se-ncurca si descurca, Parca-i scos din calti pe furca. Are insa o ureche, De pungas, fara pereche. Da tarcoale la cotet, Cand e frig, sta covrig, Iar cand vede un motan Sare ca un nazdravan. Ciufulit si-asa laiet, Asteptand un ceas si doua O gaina sa se oua; Care canta cotcodace, Proaspat oul cand si-l face. De cand e-n gospodarie Multe a-nvatat si stie, Si pe branci, taras, grapis, Se strecoara pe furis. Pune laba, ia cu botul Si-nghite oul cu totul. “Unde-i oul?” a-ntrebat Gospodina. “L-am mancat.” (T. Arghezi)

 6. Porcul este un animal valoros deoarece se ingrasa si se inmulteste repede. Are corpul alcatuit din cap, trunchi si picioare. Corpul este acoperit cu piele groasa, cu par aspru, scurt si rar. Sub piele se afla grasimea. Corpul se termina cu o coada scurta pe care o tine rasucita. Porcul se hraneste cu porumb, grau, resturi alimentare.

 7. Cei trei purcelusi Purcelusii s-au hotarat sa isi faca fiecare cate o casa in care sa se adaposteasca daca vine lupul. Cel mai mic si-a facut repede o casa din bete si paie; cel mijlociu si-a facut o casa din scanduri si numaidecat a fost gata. Cel mare si-a facut o casa de caramida. Cand a venit lupul a daramat casa de paie si casa de lemn, apoi i-a mancat pe purcelusi. Numai purcelusul din casa de caramida a scapat. Lupul nu a putut sa o darame. (Serghei Mihalkov)

 8. Oaia are corpul format din cap, trunchi si picioare. Este acoperit cu lana. Este un animal domestic. Se hraneste cu iarba. Puii pe care ii naste se numesc miei.

 9. Oaia Tunsa astazi e oita Si ii spune pastorita: -Nu mai plange tu, oita, Ca-ti voi toarce-a ta lanita Si din ea voi impleti, Straie noi pentru copii. (Grigore Vieru) Bucalata de la stana Ne da miel, lapte si lana!

 10. Vaca are corpul alcatuit din cap, trunchi si picioare. Capul vacii este mare, cu frunte lata si se prelungeste cu un bot lung. Coarnele daca se rup, nu mai cresc. Urechea are forma de palnie. Ochii sunt mari, cu privire blanda.Trunchiul mare este acoperit cu par scurt de diferite culori. El se termina cu o coada lunga cu un smoc de par la varf. Picioarele se termina cu doua degete, invelite in copite, care apara varful degetelor pe care animalul calca. Vaca naste o data pe an un vitelus pe care il hraneste cu lapte. De la vaca folosim :laptele, carnea, pielea.

 11. Are coarne cumincioare Si copite linistite. Ce mananca? Iarba-adanca! Ce ne-aduce? Lapte dulce!

 12. Calul are capul mare si alungit. El poarta pe gat o coama care flutura in bataia vantului. Calul este un bun alergator, avand pieptul lat, picioare lungi, musculoase, chiar si copitele il ajuta la fuga. Participa la cursele da cai. Calul se hraneste cu iarba. Iapa naste in fiecare an un manz pe care il hraneste cu lapte.

 13. CALUL SI CERBUL Calul s-a certat cu cerbul din pricina pasunii. Ducandu-se la om, ii zise: -Omule, ajuta-ma sa alung cerbul de la pasune. Am incercat eu de cateva ori, dar n-am izbutit singur. -Bine, ii raspunse omul, eu te ajut, dar sa ma lasi sa incalec pe tine. Si de atunci calul a ramas pe langa casa omului ajutandu-l la munca. (Legenda)

 14. Iepurele are corpul alcatuit din cap, trunchi si picioare. Corpul este acoperit cu blana. La cap observam ochii, urechile si botul. Picioarele din spate sunt mari si lungi. El doarme cu ochii deschisi. Iepuroaica naste pui pe care ii hraneste cu lapte. De la iepure folosim carnea si blana.

 15. Urecheat cu haine sure Sta pe camp si in padure! Daca numeri pan-la zece, nimeni nu te-ntrece… Iepuroaica Ochi-sasii Are zece pui zglobii, Dar fricosi nevoie mare, C-au uitat si de mancare. Stau gramada, parca-s mingi. La racoare-n padurice Mama-i cheama si le zice: -Puii mei cu blanuri sure, Hai fuguta in padure, V-am pus masa cu laptuci Papadie, morcovi dulci, Iarba-aveti cat n-ati visat Numai buna de mancat. (Alexandru Sahighian)

 16. Gaina are capul mic si rotund. Are cioc. Trunchiul este oval si se termina cu o coada scurta. Aripile sunt scurte. Picioarele sunt puternice avand muschii bine dezvoltati. Scurma in pamant cu ghearele groase. Cantecul gainii are mai multe semnificatii: depunerea unui ou, chemarea puilor sau apararea cuibului.

 17. Cincisprezece ghemotoace Ce mai ceata, ce alai! Zarva ca… de luna mai! Ragusind cu cotcodacul, Closca nu-si mai vede capul: Cincisprezece ghemotoace, Fug incolo, fug incoace, Zece-s penesi, cinci goluti, Unii- lenesi, altii- iuti , Tusti sub garduri, si-n gradina- Cum sa tina disciplina? -Uite cum! (Gisca striga): Cearta-i, cu un “ghi-ga-ga”! Eu – cand strig la ei o data, Cata ceata, ca-n armata, Toti boboci-s adunati, Dupa mine-n, sir, soldati! Fa si tu la fel, vecina, Si-ai sa vezi, ce disciplina! (Mircea Pop)

 18. Rata este o pasare iubitoare de apa. Corpul sau este oval, turtit de sus in jos si ascutit. Penele nu se umezesc. Rata ia cu ciocul grasime si o imprastie printre pene. De aceea nu se uda cand inoata. Aripile si coada sunt scurte. Picioarele la fel, sunt scurte. Degetele sunt unite printr-o membrana ca sa inoate mai repede. Ratele sunt crescute pentru oua, fulgi si carnea lor.

 19. Toata ziua sta pe lac Si tot face mac-mac-mac! Cum sa desenam ratoiul? Dragi copii, care din voi Nu cunoaste cifra 2? Cu aceasta cifra, noi Desenam azi un ratoi.

More Related