Ecologie
Download
1 / 9

ECOLOGIE - PowerPoint PPT Presentation


  • 137 Views
  • Uploaded on

ECOLOGIE. Lucrarea 3 – Indici ecometrici. INDICI ECOMETRICI. Favorabilitatea potenţialului climatic pentru dezvoltarea în condiţii optime, a diferitelor formaţii vegetale se p oate aprecia după dinamica valorilor lunare, anuale şi din sezonul de vegetaţie a diferiţilor indici ecometrici .

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'ECOLOGIE' - joanne


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Ecologie

ECOLOGIE

Lucrarea 3 – Indici ecometrici


INDICI ECOMETRICI

Favorabilitatea potenţialului climatic pentru dezvoltarea în condiţii optime, a diferitelor formaţii vegetale se poate aprecia după dinamica valorilor lunare, anuale şi din sezonul de vegetaţie a diferiţilor indici ecometrici.

Indicii ecometrici climatici reprezinta metode numerice de analiza folosite pentru a evidentia raportul dintre favorabilitatea sau restrictivitatea climatica a unui teritoriu si invelisul biotic al acestuia.


EXCEDENTUL SI DEFICITUL DE UMIDITATE (+E; -D in mm).

Pierderea de apa din sol prin evapotranspiraţie este compensata sau nu prin cantitatea de precipitaţii ce cade pe un anumit teritoriu. In anotimpul rece se acumuleaza in sol o cantitate de apa care poate fi consumata in sezonul de vegetaţie, cand plantele se gasesc in plina activitate biologica. Daca aceasta rezerva nu este alimentata in permanenţa se poate ajunge in etapele de maxima dezvoltare a vegetaţiei la un consum care sa depaşeasca atat rezerva de apa din sol, cat şi cantitatea de precipitaţii lunare, inregistrandu-se un deficit de umezeala („perioada de uscaciune”) la care plantele spontane s-au adaptat.

Suma precipitatiilor din lunile de acumulare a umezeli in orizontul biologic activ al solului

Σ PIX-III

Suma precipitatiilor din perioada cu evapotranspiratie maxima

Σ PVII-VIII

Tema

seminar


INDICELE EROZIVITATII CLIMATICE

Tema

seminar

Iec = (Pmax lunar)2 / Panuale


INDICELE PLUVIOMETRIC EMBERGER

Tema

seminar

Calculat anual şi anotimpual (vernal şi estival) reprezinta raportul dintre precipitaţii şi temperatura.

IPt = P / Σ TI-XII


INDICELE DE ARIDITATE DE MARTONNE

Tema

seminar

Exprima caracterul restrictiv al conditiilor climatice pentru anumite formatii vegetale. Se poate calcula anual si lunar

Ir = P / (T+10)


TETRATERMA MAYR

Tema

seminar

Calculat ca medie a temperaturilor din lunile mai-august, acest parametru exprima optimul de caldura de care dispun practic plantele dintr-un anumit teritoriu, in perioada cu activitate biologica maxima.

TM = TV-VIII / 4


INDICELE DE CONTINENTALITATE GAMS

Tema

seminar

Releva distributia cantitatii de precipitatii anuale in functie de etajarea altitudinala.

IG=P/alt


BILANTUL CONVENTIONAL AL UMIDITATII

Tema

seminar

Reprezinta raportul dintre precipitaţiile din perioada cu temperaturi ≥ 10ºC şi suma temperaturilor din aceeaşi perioada. Se ştie ca valoarea egala cu unitatea a acestui indice exprima favorabilitatea pentru vegetaţia de stepa, iar cele mai mari ca unitatea, un optim climatic pentru formaţiile vegetale de silvostepa şi padure.


ad