leksi ke razlike bosanskoj bo nja koj hrvatskoj i srpskoj varijanti dejtonskog sporazuma n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Leksičke razlike bosanskoj / bošnjačkoj, hrvatskoj i srpskoj varijanti Dejtonskog sporazuma PowerPoint Presentation
Download Presentation
Leksičke razlike bosanskoj / bošnjačkoj, hrvatskoj i srpskoj varijanti Dejtonskog sporazuma

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 10

Leksičke razlike bosanskoj / bošnjačkoj, hrvatskoj i srpskoj varijanti Dejtonskog sporazuma - PowerPoint PPT Presentation


 • 99 Views
 • Uploaded on

Maja Mid ž i ć (Graz). 2. Simpozij “leksi č ke, frazeološke i tvorbene razlike izme Đ u bosansko g /bošnjačko g , hrvatsko g i srpsko g jeziku” Graz, 2 7 .– 29 . Mart 200 8. Leksičke razlike bosanskoj / bošnjačkoj, hrvatskoj i srpskoj varijanti Dejtonskog sporazuma. Diplomski rad.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Leksičke razlike bosanskoj / bošnjačkoj, hrvatskoj i srpskoj varijanti Dejtonskog sporazuma' - kaspar


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
leksi ke razlike bosanskoj bo nja koj hrvatskoj i srpskoj varijanti dejtonskog sporazuma

Maja Midžić (Graz)

2. Simpozij“leksičke, frazeološke i tvorbene razlike izmeĐu bosanskog/bošnjačkog, hrvatskog i srpskog jeziku” Graz, 27.–29. Mart 2008.

Leksičke razlike bosanskoj/bošnjačkoj, hrvatskoj i srpskoj varijanti Dejtonskog sporazuma

diplomski rad
Diplomski rad
 • Dejtonski sporazum
 • razlike na leksičkom nivou
 • vrste riječi (imenice, glagoli, pridjevi i prilozi)
imenice
Imenice
 • četiri tipa leksičkih razlika
 • bk – s
 • bs – k
 • ks – b
 • b – k – s
prvi tip bk s
Prvi tip BK – S
 • Stranke će regulirati svoje odnose u skladu s načelima izloženim u Povelji Ujedinjenih naroda, kao i s Helsinškim završnim dokumentom i drugim dokumentima Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi. (Db:uvod/1)
 • Strane će regulirati svoje odnose u skladu s načelima koja su izložena u Povelji Ujedinjenih naroda, kao i s Helsinškim završnim dokumentom i drugim dokumentima Organizacije za sigurnost i suradnju u Europi. (Dh:uvod/1)
 • Strane će sprovoditi svoje odnose u skladu sa principima izloženim u Povelji Ujedinjenih nacija, kao i u Helsinškom završnom aktu i drugim dokumentima Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi.

(Ds:uvod/1)

slide6
U izvršavanju obaveza izloženih u paragrafu (1), Stranke se naročito obavezuju da će prekinuti korištenje svakog oružja i eksplozivnih naprava osim onoga koje je odobreno ovim Aneksom.

(Db:1a/2.2)

U izvršavanju obveza izloženih u stavku (1), strane se osobito obvezuju da će prekinuti s upotrebom svakoga oružja i eksplozivnih naprava, izuzev onoga koje je odobreno ovim Aneksom. (Dh:1a/2.2)

Izvršavajući obaveze izložene u stavu 1, Strane se posebno obavezuju na prestanak otvaranja vatre iz svih oružja i eksplozivnih naprava, osim kako je dozvoljeno ovim Aneksom. (Ds:1a/2.2)

Drugi tip BS – K

slide7
Stranke pozdravljaju i podržavaju postignute dogovore o Ustavu Bosne i Hercegovine izložene u Aneksu 4. (Db:uvod/5)

Strane pozdravljaju i podupiru postignute dogovore o Ustavu Bosne i Hercegovine, što je izloženo u Aneksu 4. (Dh:uvod/5)

Strane pozdravljaju i prihvataju aranžmane koji su napravljeni u vezi sa Ustavom Bosne i Hecegovine, kao što je izloženo u aneksu 4.

(Ds:uvod/5)

Treći tip B – KS

slide8
Preambule na osnovu poštivanja ljudskog dostojanstva, slobode i jednakosti, opredijeljeni za mir, pravednost, snošljivost i pomirenje, uvjereni da demokratske ustanove vlasti i pošteni postupci najbolje uspostavljaju miroljubive odnose unutar pluralističkog društva, u želji za promoviranjem opće dobrobiti i privrednog rasta zaštitom privatne imovine i promoviranjem trzišne privrede... (Db:4)

Preambula na temelju poštivanja ljudskog dostojanstva, slobode i jednakosti opredijeljeni za mir, pravednost, snošljivost i pomirbu uvjereni da demokratske ustanove vlasti i pošteni postupci najbolje uspostavljaju miroljubive odnose unutar pluralističkog društva sa željom za promicanjem opće dobrobiti i gospodarskoga rastazaštitom privatne imovine i promicanjem tržišnoga gospodarstva... (Dh:4)

Zasnovano na poštovanju ljudskog digniteta, slobode i jednakosti. Posvećeni miru, pravdi, toleranciji i pomirenju. Ubijeđeni da demokratske strukture vlasti i pravični postupci najbolje stvaraju mirne odnose unutar pluralističkog društva. U želji da promovišu opštu dobrobit i ekonomski razvoj kroz zaštitu privatnog vlasništva i promociju tržišne ekonomije. (Ds:4)

Četvrti tip B – K – S

zaklju ak
zaključak
 • U sve tri varijante najfrekventnije su razlike prvog tipa, zatim drugog i četvrtog, a najmanje trećeg.
 • Db:i (1050)
 • Dh:biti (1267)
 • Ds:i (1373)