za ti ene ivotinje u hrvatskoj
Download
Skip this Video
Download Presentation
Zaštićene životinje u Hrvatskoj

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 23

Zaštićene životinje u Hrvatskoj - PowerPoint PPT Presentation


 • 917 Views
 • Uploaded on

Zaštićene životinje u Hrvatskoj. Zaštićene životinje u Hrvatskoj. Neke su vrste ugrožene zbog izravnog utjecaja na njihove populacije (lov, uzimanje iz prirode, unos novih predatora u ekosustave u kojima ih prije nije bilo i sl.). Zaštićene životinje u Hrvatskoj.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Zaštićene životinje u Hrvatskoj' - tybalt


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
za ti ene ivotinje u hrvatskoj1
Zaštićene životinje u Hrvatskoj
 • Neke su vrste ugrožene zbog izravnog utjecaja na njihove populacije (lov, uzimanje iz prirode, unos novih predatora u ekosustave u kojima ih prije nije bilo i sl.)
za ti ene ivotinje u hrvatskoj2
Zaštićene životinje u Hrvatskoj
 • Među zaštićenim životinjama su:bjelica,bjelouška,smukulja,pjegavi daždevnjak,vuk,sljepić,obični zelembać,poskok,jelenak i slavuj
za ti ene ivotinje u hrvatskoj3
Zaštićene životinje u Hrvatskoj
 • Bjelica-je neotrovna zmija. Vrlo elegantna i vitka zmija s uskom glavom i okruglom zjenicom. Odrasle jedinke mogu biti smeđkaste, sivkasto-zelenkaste, čak i crne boje, česte su na suhim staništima, livade s grmljem i visokom travom, ali i kameni zidovi, kamenjari i stogovi sijena. Može biti vrlo brza. Vrlo se spretno i elegantno penje po drveću i grmlju, nekad ravno prema gore.
za ti ene ivotinje u hrvatskoj4
Zaštićene životinje u Hrvatskoj
 • Bjelouška-je neotrovna zmija. Odrasli primjerci imaju okruglastu glavu, okrugle zjenice. Boja vrlo varira (crno-siva-tamno plava, smeđa, maslinasto siva, mogu biti prisutne crne pjege, nekad svjetle pruge...), ali mnogi primjerci imaju 2 bijele/žute/narančaste pjege (nekad crne) iza glave. Voli vlažna mjesta, ali se može naći i dalje od vode. Voli livade s jako gustom (često dubokom) travom. Aktivna danju, nekad u sumrak za vrijeme vrućeg vremena na jugu.
za ti ene ivotinje u hrvatskoj5
Zaštićene životinje u Hrvatskoj
 • Smukulja-je neotrovna zmija.Zjenica je okrugla, glatke ljuske. Obično sivkasta, smeđkasta, roskasta, nekad i crvenkasta. Ženke su sivije od mužjaka (obično smeđi). Po tijelu ima 2 reda tamnih (smeđih, crnih) pjega, iza glave obično malo veće mrlje (nekad u obliku rogova). Na bočnoj strani glave prolazi tamna pruga od nosnice preko oka do vrata. Vrlo tajnovita zmija koja je aktivna danju. Može ju se naći na grmovitim, travnatim padinama, kamenjarima (navodno čak i u vinogradima), suhim, ali i vlažnim staništima
za ti ene ivotinje u hrvatskoj6
Zaštićene životinje u Hrvatskoj
 • Pjegavi daždevnjak-Odrasli su obično kraći od 20 cm (sa repom). Na leđima su žute pjege/mrlje. Tijelo je crne boje. Trbuh može biti potpuno crn ili pjegast. Živi na vlažnim brežuljkastim područjima i sredogorju s bjelogoričnom šumom, blizu vode. Nekad i u kamenim obalama planinskih rijeka
za ti ene ivotinje u hrvatskoj7
Zaštićene životinje u Hrvatskoj
 • Vuk-Odrasli sivi vuk teži u prosjeku 31kg. Dugačak je, od vrha njuške do kraja repa, oko 170 cm, a visok u prosjeku 70 cm. Krzno mu je sive boje.Žive u neposrednoj blizini čovjeka. Najviše im pogoduju guste šume i gustiši s uklopljenim livadama. Podnose i ogoljela staništa, u područjima niskoga krša.
za ti ene ivotinje u hrvatskoj8
Zaštićene životinje u Hrvatskoj
 • Sljepić-je gušter. Odrasli su obično oko 50 cm, ali mogu biti i dulji. Cijeli rep je duži nego tijelo. Leđa su smeđa, siva ili crvenkasto- bakrenasta. Ženke i mladi često imaju tamnu usku prugu iznad kralježnice. Bokovi i trbuh  ženki su nešto tamniji. Leđa mladih su zlatna, krem ili siva s jako tamnim bokovima i trbuhom. Voli staništa s dobrom vegetacijom (gusta i visoka trava, grmlje...) i vlagom, ali ne i mokra staništa.
za ti ene ivotinje u hrvatskoj9
Zaštićene životinje u Hrvatskoj
 • Obični zelembać-je gušter od 13 cm, nekad duži, rep je često dvostruko duži od tijela. Mužjaci su najčešće skoro cijeli zeleni sa crnim točkicama po leđima i sa širokom glavom (lagano pjegastom). Trbuh je žućkast, gotovo uvijek bez crnih mrlja. Vrat je plavi u zrelih mužjaka i nekih ženki (slabije, blijeđe). Voli gustu grmoliku vegetaciju, livade, kamenjare, dobro osunčane,  više voli toplija i suša mjesta.
za ti ene ivotinje u hrvatskoj10
Zaštićene životinje u Hrvatskoj
 • Poskok- Odrasli su prosječno dugi 60 do 80 cm. Mužjaci su veći od ženki i mogu narasti do 100 cm. Jedina istočnoeuropska otrovnica s rošćićem na nosu. Tijelo je relativno debelo. Mužjaci su sivkasti, ženke su smeđe, sivosmeđe/crvenosmeđe. Na leđima je tamna (crna, smeđe-crna) linija koja tvori cik-cak šaru.Najviše voli suha osunčana područja s nešto vegetacije i kamenja (suhozidovi, hrpe kamenja, livade sa gustim niskim grmljem
za ti ene ivotinje u hrvatskoj11
Zaštićene životinje u Hrvatskoj
 • Jelenak-Najveći europski kukac i jedan od najljepših i najfascinantnijih u našim šumama. Mužjacima je gornja čeljust preobražena u «rogove» slične jelenskima kojima se služe u borbama za ženku. Nekim mužjacima rogovi su manje izraženi nego drugima. Mužjaci narastu od 25 do 80 mm a ženke su manje – od 26 do 41 mm i ne posjeduju rogove.Kao ličinka živi pet do šest godina i u deblu hrasta jede trulo drvo
za ti ene ivotinje u hrvatskoj12
Zaštićene životinje u Hrvatskoj
 • Slavuj- ima neugledno smeđe perje (odozdo nešto svjetlije nego sa gornje strane). Gnijezdo slavuja se uglavnom nalazi na tlu, a mnogo rjeđe na niskoj vegetaciji. Sastoji se od neuredne gomile lišća i biljaka, a često je skriveno ispod kupina, kopriva i drugih biljaka.
ad