Animale care nasc pui vii - PowerPoint PPT Presentation

kami
animale care nasc pui vii n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Animale care nasc pui vii PowerPoint Presentation
Download Presentation
Animale care nasc pui vii

play fullscreen
1 / 21
Download Presentation
Animale care nasc pui vii
761 Views
Download Presentation

Animale care nasc pui vii

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

 1. Animale care nasc pui vii Animale clasificate după modul de înmulţire

 2. Funcţia de reproducere (înmulţire) este una dintre cele mai importante din lumea vie. Ea asigură supravieţuirea şi existenţa speciilor de animale pe Pământ.

 3. Există două moduri de reproducere a animalelor:I. prin naşterea de pui vii;II. prin ouă.

 4. I. Reproducerea prin naşterea de pui vii • Animalele care nasc pui vii se numesc mamifere. Mamiferele sunt animale superioare. După naştere puii sunt hrăniţi cu lapte de către mame. Ei sunt îngrijiţi până la vârsta la care se pot descurca singuri.

 5. II. Reproducerea prin ouă • Nevertebratele şi vertebratele se înmulţesc prin ouă. Aceste animale se împerechează apoi depun ouă. Împerecherea se face între un mascul şi o femelă, membri ai aceleiaşi specii (exemplu: cocoş şi găină).

 6. După depunerea ouălor acestea sunt clocite fie de mame sau de ambii părinţi, fie de soare. După perioada de clocire (ce poate dura de la câteva zile la câteva săptămâni), din ouă ies puii. Acest lucru poartă numele de eclozare. Puii fie sunt îngrijiţi de mame sau de ambii părinţi fie se descurcă singuri.

 7. Reproducerea mamiferelor • Pentru a da naştere puilor, mamiferele se împerechează. Împerecherea se face între un mascul şi o femelă, membri ai aceleiaşi specii (exemplu: leu şi leoaică).

 8. În urma împerecherii una sau mai multe celule masculine fecundează una sau mai multe celule feminine. Astfel se formează embrionul sau viitorul pui. Acesta va sta în corpul mamei până va fi pregătit să se nască.

 9. În momentul în care puiul/puii s-au dezvoltat suficient în corpul mamei (durata este diferită de la o specie la alta: la pisică durează 2 luni, la elefant durează 22 luni), aceasta dă naştere unuia sau mai multor pui.

 10. Mamifere care dau naştere unui singur pui • Unele mamifere dau naştere unui singur pui pe care îl hrănesc şi îl cresc o perioadă mai îndelungată. Maimuţa, balena, cangurul sunt mamifere care nasc de obicei un singur pui.

 11. Mamifere care nasc mai mulţi pui • Alte mamifere pot da naştere mai multor pui (4 – 12 pui) pe care îi hrănesc cu lapte. De obicei aceste mamifere pot naşte de mai multe ori într-un an. Iepurele, pisica, porcul sunt mamifere care pot da naştere la mai mulţi pui o dată.

 12. Exerciţii Apasă pe imaginea corespunzătoare conform cerinţei. • Care dintre urmăroarele animale sunt mamifere:

 13. Bravo! Ai răspuns corect.

 14. Atenţie!!! Nu acesta este răspunsul corect!

 15. Care din următoarele mamifere naşte un singur pui?

 16. Bravo! Ai răspuns corect.

 17. Atenţie!!! Nu acesta este răspunsul corect!

 18. Care dintre urmăroarele mamifere poate naşte mai mulţi pui o dată?

 19. Atenţie!!! Nu acesta este răspunsul corect!

 20. Felicitări! Ai răspuns corect şi ai terminat exerciţiul.