slide1
Download
Skip this Video
Download Presentation
Matematika a tudományban és a művészetekben

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 11

Matematika a tudományban és a művészetekben - PowerPoint PPT Presentation


  • 78 Views
  • Uploaded on

Matematika a tudományban és a művészetekben Varga István Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola és Szakiskola Budapest, Hatvany L. u. 7. sz. Készítette: Pálinkás Brigitta és Muhammad Viktória 10. A osztályos tanulók. Maurits Cornelis Escher. Élete röviden és főbb alkotásai.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Matematika a tudományban és a művészetekben' - hiroko


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide1
Matematika a tudományban és a művészetekben

Varga István Közgazdasági és Kereskedelmi Szakközépiskola és Szakiskola

Budapest, Hatvany L. u. 7. sz.

Készítette:

Pálinkás Brigitta és

Muhammad Viktória

10. A osztályos tanulók

maurits cornelis escher

Maurits Cornelis Escher

Élete röviden és főbb alkotásai

maurits cornelis escher1
Maurits Cornelis Escher

Hollandiában született, 1972. március 27-én. Fametszeteiről és kőnyomatairól ismerjük leginkább, melyeken általában lehetetlen építményeket ábrázolt.

A végtelent vizsgálta vagy olyan kapcsolódó geometriai formákat ábrázolt, melyek fokozatosan teljesen más alakot öltenek.

ifj s ga
Ifjúsága 

George és Sara Escher harmadik, legkisebb fiaként született, de voltaképpen ötödik fiú volt a családban, mert a mérnök apa első, fiatalon meghalt feleségétől született két fia is velük élt.

A Mauk becenévre hallgató Maurits Cornelis Arnhemben tanult, majd a harlemi Építészeti és Iparművészeti Iskolába került.

Itt figyelt föl rá a fiatal tanár,Samuel Jessurun de Mesquita, akinek a kedvéért Escher grafikai stúdiumokba kezdett.

Szinte kizárólag fametszettel foglalkozott, és ezt a technikát tökéletesen meg is tanulta mesterétől. A két művész közt a tanulmányok után is folytatódó, életre szóló barátság kezdődött.

h zass ga s k s bbi vei
Házassága és későbbi évei 

Nem részesült magas szintű matematika kép-zésben, de a geometriai és matematikai problémák vizuális megjelenítése mindig fontos volt számára.

Már diákkorában foglalkoztatták a szimmetriák és tükröződések különféle csoportjai, különösen a szabályos területfelosztások geometriája. 

escher m zeum h g ban
Escher Múzeum Hágában

Penrose jeles brit matematikus dolgozta ki a nem periodikus csempézés elméletét, s Escher ezt használta képeihez. Az ő specialitása még az is, hogy a csempék alakjai valamilyen élőlényre hasonlítanak.

Egy-egy téma elméleti vonatkozásait is kutatta, így került kezébe Pólya György 1924-es német nyelvű cikke a szimmetriacsoportokról. Pólya mellett több jeles tudóssal is levelezett, illetve személyes kapcsolatba került (Harold Scott MacDonald Coxeterrel és RogerPenrose-zal), sőt tanácsokat kapott tőlük újabb matematikai és geometriai problémák vizuális megjelenítéséhez.

slide7
1922-től kezdve többször  járt itáliai tanulmányutakon, ott, Ravelloban ismerte meg későbbi feleségét, a svájci származású Jetta Umikert is, akivel 1924-ben Rómában telepedtek le. Két fiuk született, George és Arthur.

A formákban gazdag tájak, illetve az itáliai városkák építészeti gazdagsága és szerkezetük tagoltsága lenyűgözték őt.

slide8
Itáliai élményei élete végéig kísérték, és megjelentek azokon a műveken, amelyekből az úgynevezett „lehetetlen konstrukcióit” (három dimenzióban elképzelhetetlen, csak két dimenzióban megépíthető épületek) létrehozta.
ad