Download
slide1 n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
SĂRBĂTORILE DE IARNĂ DATINI ŞI OBICEIURI PowerPoint Presentation
Download Presentation
SĂRBĂTORILE DE IARNĂ DATINI ŞI OBICEIURI

SĂRBĂTORILE DE IARNĂ DATINI ŞI OBICEIURI

6936 Views Download Presentation
Download Presentation

SĂRBĂTORILE DE IARNĂ DATINI ŞI OBICEIURI

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

 1. SĂRBĂTORILE DE IARNĂ DATINI ŞI OBICEIURI

 2. SFÂNTA SĂRBĂTOARE A NAȘTERII DOMNULUI

 3. ,,Atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, căL-a dat pe singurul său fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică”(Sfânta Scriptură)

 4. În credinţa populară, Iisus s-a născut într-un staul de vite care aparţinea bătrânului Crăciun. Aflând că, fărăştirea lui, Crăciuneasa îi adăpostise în staul pe Maria şi Iosif şi că acolo se născuse un prunc, moşul i-a tăiat mâinile nevestei lui, care au fost lipite la loc după ce Maica Domnului a binecuvantat-o. Văzând minunea, Moşul s-a rugat lui Dumnezeu pentru iertare şi s-a închinat pruncului Iisus, după care a împărţit daruri celor nevoiaşi. LEGENDA LUI MOŞ CRĂCIUN

 5. Cetele de colindătoriaducvesteaminunată a naşteriiluiIisus. Eitrebuie să găseascăporţiledeschiseşi să fie omeniţi cum se cuvine, pentru căvinîn numeleDomnului. Astăzi s-a născut Hristos, Mesia chip luminos, Laudaţi şi cântaţi Şi vă bucuraţi! …

 6. ,,Cine primeşteSteauaceafrumoasăşiluminoasă?” ,,Primiţi cu Steaua?” Cu Steaua se umblă din casăîn casăîn dimineaţaprimeizile de Crăciun. Aminteşte de steaua strălucitoare care a luminat drumul magilor veniţi să se inchine Mântuitorului.

 7. Tot în prima zi de Crăciun se merge cu ,,Irodul” , ,,Irozii”sau,,Viflaimul”, sceneteîn care estevorba de NaşterealuiIisus, de venireamagilorşiîntâlnirealor cu Irod care le-a cerut să-l anunţe atunci cândîl găsescpeIisuspentru a merge săi se închine, urmărind, de fapt, ucidereaceluicefusesenumit de magi ,,Împărat”.

 8. DATINI ȘI OBICEIURI DE ANUL NOU JoculUrsului Se mimeaza moartea ursului apoi învierea acestuia făcând aluzie la depășirea iernii de către acestanimal prin hibernare și venirea primăverii, simbol al regenerării naturii. Un alt filon al « Jocului Ursului » este reprezentat de ursarii care colindau satele cu urșii « tămăduitori », călcându-i pe cei ce sufereau de dureri de spate pentru a-i vindeca.

 9. În tradiția populară cerbul este simbolul soarelui, întruchiparea purității si a dreptății. JOCUL CERBULUI

 10. Dansul căiuților semnifică vitejia, curajul și voinicia  celor ce plecau să-și apere hotarele țării. JOCUL CĂIUŢILOR

 11. JOCUL CAPREI Este un ritual menit să aducă rodnicie anului care urmează, spor de animale în turmele păstorilor, succesul recoltelor.

 12. AHO, AHO! Pluguşorul este un obicei practicat de români cu prilejul Anului Nou, având ca subiect munca depusă pentru obținerea pâinii. 

 13. SORCOVA este un obicei popular românesc, practicatpe1 ianuarie. Crenguța înmugurită de copacsausorcovaconfecționatădintr-un bățîn jurul căruia s-au impletitflori de hârtiecolorată, joacă roluluneibaghetemagice, înzestrate cu capacitatea de a transmitevigoaresitinerețe.

 14. SĂRBĂTORI FERICITE CU MULTE DARURI DE LACEL DE SUS! LA MULŢI ANI!