Download
sarbatori pascale n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Sarbatori Pascale PowerPoint Presentation
Download Presentation
Sarbatori Pascale

Sarbatori Pascale

1460 Views Download Presentation
Download Presentation

Sarbatori Pascale

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. Sarbatori Pascale Pastele

  2. Pastele • Paștele este o sărbătoare religioasăanuală cu semnificații diferite, întâlnită în creștinism și iudaism. Unele obiceiuri de Paști se regăsesc, cu semnificație diferită, în antichitatea anterioară religiilor biblice.

  3. Inrosirea oualelor • Despre ouale rosii exista insa multe legende, legate, de asemenea, de momentul Rastignirii Fiului Domnului. Astfel, se spune ca atunci cand Iisus a fost batut cu pietre, acestea s-ar fi transformat in oua rosii in momentul in care sangele Lui le-au atins.

  4. Iepurasul de Paste • Cand primavara se apropie, fiecare dintre noi asteapta cu nerabdare Sarbatoarea Sfanta a Invierii Domnului. Dar mai ales copiii, Pastele nu este complet daca nu mentionam si despre iepurasul de Paste. Iepurasul de Paste este un personaj de poveste despre care se spune ca aduce oua vopsite si dulciuri copiilor in Sfanta zi de Paste.

  5. Legenda Ouălelor Roşii • Legenda spune ca atunci când Iisus a fost batut cu pietre, acestea atingându-l s-au transformat în oua rosii. O alta traditie afirma ca Sf.Maria, venind sa-si vada Fiul rastignit, i-a adus oua, care s-au însângerat sub cruce. Alta legenda afirma ca dupa ce Iisus a fost rastignit, carturarii saducei si rabinii farisei au facut un ospat de bucurie. Unul dintre ei a spus: "Când va învia cocosul pe care-l mâncam si ouale fierte vor deveni rosii, atunci va învia si Iisus". Nici nu si-a terminat acela spusele si ouale s-au si facut rosii, iar cocosul a început sa bata din aripi.

  6. Obiceiuri Crestine • Un obicei care se practica numai in Bucovina in noaptea de Inviere este acela ca fetele sa se duca in clopotnita si sa spele limba clopotului cu apa neinceputa. Apa neinceputa inseamna ca persoana care a scos-o din fantana sa nu vorbeasca pana cand va fi folosita la spalatul clopotului. Cu aceasta apa se spala apoi fetele in zorii zilei de Paste ca sa fie frumoase tot anul si sa alerge feciorii la ele

  7. La Pasti • Prin pomi e ciripit si cant, Vazduhu-i plin de-un rosu soare, Si salciile-n alba floareE pace-n cer si pe pamant.Rasuflul cald al primaveriiAdus-a zilele-nvierii.Si cat e de frumos in sat!Crestinii vin tacuti din valeSi doi de se-ntalnesc in caleIsi zic: Hristos a inviat!Si rade-atata sarbatoareDin chipul lor cel ars de soare.Si-un vant de-abia clatinitorSopteste din vazduh cuvinte:E glasul celor din morminte, E zgomotul zburarii lor!Si pomii fruntile-si scoboaraCa Duhul Sfant prin aer zboara.E liniste. Si din altarCantarea-n stihuri repetateDeparte pana-n vai strabateSi clopotele canta rar:Ah, Doamne! Sa le-auzi din valeCum rad a drag si plang a jale!

  8. Invierea Domnului • Invierea lui Iisus Hristos este un fundament doctrinar și ritual pentru credința creștină - catolică, ortodoxă și reformată. Este practic temelia bisericii pe care o cunoaștem astăzi. Acest eveniment este relatat de scrierile vremii și de apostolii lui Hristos. La început, învierea ca doctrină nu a fost acceptată în Imperiul Roman cu excepția primilor creștini.

  9. Vinerea Mare • Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este ultima zi de vineri înaintea Pastelui, și astfel ultima vineri din Postul Mare. Este numită și Vinerea Pastelui, Vinerea Patimilor,Vinerea Neagra, Vinerea Seaca. Se numește Vinerea Paștilor, pentru că este ultima vineri dinaintea Paștelui, Vinerea Patimilor, deoarece în această zi a pătimit și a fost răstignit Iisus Hristos, Vinerea Seacă, pentru că mulți români au obiceiul de a posti post negru. Este una dintre cele trei zile de sărbătoare religioasă creștină numite "Triduum Sacrum" din care face parte Joia Mare, Vinerea Mare și Sambata Mare

  10. Paste Fericit!!!