slide1 n.
Download
Skip this Video
Download Presentation
TRAFICUL DE FIIN ŢE UMANE Sau VânZĂTORII DE ILUZII

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 5

TRAFICUL DE FIIN ŢE UMANE Sau VânZĂTORII DE ILUZII - PowerPoint PPT Presentation


  • 109 Views
  • Uploaded on

MINISTERUL ADMINISTRA Ţ IEI ŞI INTERNELOR INSPECTORATUL GENERAL AL POLI Ţ IEI ROM Â NE INSPECTORATUL DE POLIŢIE AL JUDEŢULUI ILFOV - Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii -. TRAFICUL DE FIIN ŢE UMANE Sau VânZĂTORII DE ILUZII

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'TRAFICUL DE FIIN ŢE UMANE Sau VânZĂTORII DE ILUZII' - emil


Download Now An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide1

MINISTERUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR

INSPECTORATUL GENERAL AL POLIŢIEI ROMÂNE

INSPECTORATUL DE POLIŢIE AL JUDEŢULUI ILFOV

- Compartimentul de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii -

TRAFICUL DE FIINŢE UMANE

Sau

VânZĂTORII DE ILUZII

seminar realizat cu sprijinul B.C.C.O. – BUCUREŞTI,

în data de 09.12.2009 la Liceul “Mihail Kogălniceanu” din Snagov

slide2
Traficul de fiinţe umane a cunoscut o creştere constantă în ultimii ani, devenind o

problemă naţională şi internaţională.

Prevenirea şi combaterea traficului de persoane (în special femei şi copii) constituie aspecte ce reclamă din partea tuturor ţărilor (de origine, tranzit, destinaţie) o abordare globală şi internaţională, adoptarea unor măsuri eficiente de prevenire a traficului, de pedepsire a traficanţilor şi de protecţie a victimelor.

Privit din punctul de vedere al drepturilor omului, traficul de persoane include sclavia, munca forţată, violenţa, abuzul de încredere, agresiunea fizică şi psihică a persoanei, fiind pe deplin justificată aprecierea că traficul de fiinţe umane este o formă a sclaviei la început de mileniu.

Sub aspect economic, traficul presupune: interese financiare (profituri uriaşe), reţele regionale şi internaţionale, circulaţia ilicită a banilor (spălarea banilor care provin din trafic şi pe baza cărora se realizează activitatea de traficare).

Din perspectiva valorilor sociale lezate, persoanele traficate sunt reduse la condiţia de “marfă”, sunt dezumanizate treptat, fiindu-le lezate sentimentele cele mai profunde, trauma suferită marcându-le întreaga evoluţie viitoare.

Din perspectiva implicaţiilor sociale, datorită creşterii alarmante din ultimii ani, traficul de persoane devine un fenomen naţional şi transnaţional, fiind favorizat de procesul general al globalizării şi de utilizarea tehnologiilor moderne.

Prin prisma scopului vizat, traficul presupune profituri scăzute pentru societate şi profituri uriaşe pentru traficanţi, care reinvestesc veniturile obţinute în derularea în continuare a activităţilor ilicite. Prostituţia (în general exploatarea sexuală a femeilor şi copiilor) constituie principalul scop al traficului şi modalitatea de obţinere a celor mai mari câştiguri, de asemenea traficul în scop de muncă forţată, comiterea de infracţiuni prin constrângere de către victimele traficului şi prelevarea de organe (victimele sunt bărbaţi, femei, copii).

slide3

În data de 09.12.2009, la sediul Liceului “Mihail Kogălniceanu” din staţiunea Snagov s-a desfăşurat un seminar cu tema “TRAFICUL DE FIINŢE UMANE”. Au participat pe lângă consilierii şcolari şi profesori, elevi de clasele a X-a şi a XII-a. Ofiţerii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii au invitat la acest seminar un specialist pe această linie de muncă din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate – Bucureşti.

slide4

Elevilor le-au fost prezentate filme din cazuistica ofiţerilor specialişti, metodele de racolare a victimelor precum şi recomandări preventive potenţialelor victime ale traficului de fiinţe umane. Au fost prezentate cele mai relevante cazuri cu care s-au confruntat poliţiştii de la crimă organizată, un exemplu fiind celebrul “caz Chira”, amplu mediatizat de PRO TV.

slide5

Elevii au fost receptivi, au adresat întrebări, fiind încântaţi de prezenţa unui ofiţer cu experienţă în domeniu care a prezentat diverse cazuri cu care s-a confruntat de-a lungul carierei.Acest seminar a fost mai mult decât un succes pentru profesori şi structura de prevenire, datorită interesului manifestat de elevii prezenţi.

ŞEFUL INSPECTORATULUI

Comisar şef de poliţie

dr. VIOREL ZBURĂTURĂ