Ziua
Download
1 / 15

Ziua European ? a Dun ? rii 29 Iunie - PowerPoint PPT Presentation


  • 168 Views
  • Uploaded on

Ziua European ă a Dun ă rii 29 Iunie. Ziua Dun ă rii 29 Iunie. Realizatori: CIUTAC DANIEL FLORIN DARABAN Ţ LAURENTIU PAVEN PAUL. Coordonator: BIR Ă ESCU IOANA. Scoala: Colegiul National Iulia Hasdeu. Cuprins. Croaziera. Dunarea.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Ziua European ? a Dun ? rii 29 Iunie' - azize


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Ziua european a dun rii 29 iunie

ZiuaEuropeanăa Dunării29 Iunie


Ziua european a dun rii 29 iunie

ZiuaDunării29 Iunie

Realizatori: CIUTAC DANIEL FLORIN

DARABANŢ LAURENTIU

PAVEN PAUL

Coordonator: BIR ĂESCU IOANA

Scoala: Colegiul National Iulia Hasdeu


Ziua european a dun rii 29 iunie

Cuprins

Croaziera

Dunarea

AdasiKaleh

Germania

Delta Dunarii

Austria

Sfarsit

Slovacia

Ungaria

Romania

Decebal Rex

Dunare-Mare


Ziua european a dun rii 29 iunie

Dunarea

Dea lungul istoriei Dunarea a cunoscut mai multe denumiri: "Danubius", "Istrus", "Histru", "Danare", "Donaris", "Phisos", "Rio Divino".Napoleon Bonaparte considera ca este "Le roi des fleuves de l'Europe".Herodot din Halicarnas scria intr-una din lucrarile sale : "Intre fluviile care au renume si care sunt navigabile cand vii de la mare este si Istrul...“

Al 2-lea fluviu al Europei (dupa Volga) si al 26-lea din lume, Dunarea izvoraste din Muntii Padurea Neagra (Germania) si se varsa in Marea Neagra in apropierea padurii Caraorman, care in limba turca insemna tot Padurea Neagra.Dunarea strabate 10 tari si 4 capitate ale Europei, avand un bazin hidrografic de 820 000 de kmp populat de circa 80.000.000 de locuitori.

Cuprins


Ziua european a dun rii 29 iunie

Dunarea in Germania…

Izvorăște dinmunții Pădurea Neagră (Germania) sub forma a două râuri numite Brigach și Breg, ce izvorăsc de sub vârful Kandel (1241m) și se unesc în orașul Donaueschingen (altitudine: 678 m) în curtea castelului Fürstenberg. Numele german al fluviului este Donau.

Cuprins


Ziua european a dun rii 29 iunie

Austria

Dunărea parcurge 260 kilometri prin Austria Inferioară şi călătoreşte astfel prin peisaje variate: legendarul Nibelungengau şi elegantul Wachau, vastul Tullner Donauraum cu regiunea viticolă Wagram şi regiunea Auland-Carnuntum. Oraşe încântătoare cu istorie tulburătoare, refugii fermecătoare pentru refacerea energiilor şi a sufletului. Ideal pentru weekenduri romantice şi vacanţe scurte, pline de savoare.

Cuprins


Ziua european a dun rii 29 iunie

Slovacia

Cuprins


Ziua european a dun rii 29 iunie

Ungaria

Dezastrul din Ungaria care a afectat Dunarea

Cuprins


Ziua european a dun rii 29 iunie

Romania

Dunarea reprezinta alaturi de Carpati si Marea Neagra, una din componentele majore ale cadrului natural, fata de care definim asezarea Romaniei pe continent.

Ea aduna aproape toate raurile de pe teritoriul tarii noastre (cu exceptia unor mici rauri dobrogene) facand ca reteaua hidrografica sa fie unitara. Mai mult de o treime din suprafata bazinului hidrografic si aproape o doime din lungimea cursului navigabil se gasesc pe teritoriul Romaniei.

Marele savant Grigore Antipa spunea despre Dunare ca este „cea mai mare comoara cu care natura a inzestrat tara noastra”.

CuprinsZiua european a dun rii 29 iunie

CanalulDunare Mare

Cu o lungime de 64 km, o adâncime de 7 m, o lățime la bază de 70 m și la suprafață de 110-140 m, canalul are o capacitate anuală maximă de transport de 75 de milioane tone de marfă. Pescajulmaxim admis este de 5,5 m permițând astfel accesul navelor fluviale și a celor maritime mici. La fiecare capăt există câte două ecluze care permit traficul în ambele sensuri. Canalul traversează localitățile Cernavodă, Saligny, Mircea Vodă, Satu Nou, Medgidia, Castelu, Poarta Albă. Aici canalul se bifurcă. Ramura nordică (Canalul Poarta Albă-Midia Năvodari) trece prin Nazarcea, Constanța,Ovidiu și Năvodari. Ramura sudică trece prin Basarabi și Agigea.

Cuprins


Ziua european a dun rii 29 iunie

Dunarea ca si loc de relaxare

Cuprins


Ziua european a dun rii 29 iunie

AdasiKaleh

Ada Kaleh (din limba turcă Ada Kale, însemnând Insula Fortăreață) a fost o insulă pe Dunăre, acoperită în 1970 de apele lacului de acumulare al hidrocentralei Porțile de Fier I. Insula se găsea la circa 3 km în aval de Orșova și avea o dimensiune de circa 1,7km lungime și circa 500m lățime. Era populată de circa 600 de turci.

Cuprins


Ziua european a dun rii 29 iunie

Delta Dunarii

Delta Dunării (3446 km²), aflată în mare parte în Dobrogea, România, și parțial în Ucraina, este cea mai mare și cea mai bine conservată dintre deltele europene.

Delta Dunării a intrat în patrimoniul mondial al UNESCO în 1991, este clasificată ca rezervație a biosferei la nivel național în România și ca parc național în taxonomia internațională a IUCN.

Cuprins


Ziua european a dun rii 29 iunie

Sfarsit

Cuprins