Az ad bevall sok 2008. vi v ltoz sai - PowerPoint PPT Presentation

albert
slide1 n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Az ad bevall sok 2008. vi v ltoz sai PowerPoint Presentation
Download Presentation
Az ad bevall sok 2008. vi v ltoz sai

play fullscreen
1 / 26
Download Presentation
Az ad bevall sok 2008. vi v ltoz sai
238 Views
Download Presentation

Az ad bevall sok 2008. vi v ltoz sai

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. Az adbevallsok 2008. vi vltozsai 2008. Janur Nyregyhza

  3. Adbevallsi nyomtatvnyok szm cskkent. (59 fle bevallsbl 23 fle bevalls s 10 fle, azok altmasztst igazol adatszolgltats lett.) Egyszerusdtt s ezltal minimalizldott az adbevallsi nyomtatvnyok adattartalma. Egysgesek s kzrthetobbek lettek a bizonylatok kitltsi tmutati, egyes bevallsok esetben pldk segtik a kitltst. Ugyanazokat az adbevallsokat kell hasznlni, ha a bevallsi ktelezettsgt ptolni szeretn az adz, vagy a mr benyjtott bevallst nellenorzssel kvnja mdostani

  4. Nhny bevalls kivtelvel valamennyi bevallsra jellemzo, hogy ugyanazt a bevallst kell hasznlnia t vig az adznak, ha a bevallssal rintett idoszakra az adktelezettsge, vagy nellenorzsi ptlka tekintetben nellenorzst, ha az adalapot, adktelezettsget nem rinto adatok tekintetben helyesbtst kvn vgezni, vagy ha esetleg a bevallsi ktelezettsgt hatridore elmulasztotta teljesteni s ezen hinyossgt ptolni szeretn. Elektronikus ton, hibsan benyjtott bevalls ugyanazon tpus bevalls benyjtsval elektronikus ton javthat ? javt bevalls

  5. A szemlyi jvedelemadrl.

  6. A 2007. vrol szl szemlyi jvedelemad bevalls s elszmols tudnivali (0753-as bevalls) A bevalls benyjtsra ktelezettek kre, a bevalls benyjtsra elort hatridok, illetoleg a teljests mdjai: az egyni vllalkozknak s az ltalnos forgalmi ad fizetsre ktelezett magnszemlyeknek 2008. februr 15-ig az elozo krhz nem tartoz magnszemlyeknek 2008. mjus 20-ig kell a bevallsokat benyjtaniuk Az a magnszemly, aki a bevallst az elort hatridore nem nyjtja be, 2013. december 31-ig, csak a 0753-as bevallsi nyomtatvny benyjtsval ptolhatja azt A kiegszto tevkenysget folytatnak nem minoslo (nem nyugdjas) egyni vllalkozknak a 0753-as bevallsukat elektronikus ton kell benyjtaniuk. A visszaignyelheto adt, jrulkot a bevalls benyjtstl szmtott 30 napon bell, de legkorbban 2008. mrcius 1-tol kaphatjk meg az adzk. Akik elektronikus ton teljestik a bevallsi ktelezettsgket, azok szmra 2008. februr 1-jtol nylik meg a visszaignyls lehetosge.

  7. j lehetosget biztost a 0753-as bevalls arra az esetre, ha a teljestett ktelezettsgt a magnszemly helyesbteni s/vagy nellenorizni kvnja. Ez azt jelenti, hogy a jvoben a nellenorzs esetn a teljes kruen (jra) kitlttt 0753-as bevallst (kiegsztve a 0753-19-es nellenorzsi lappal) lehet benyjtani. Amennyiben nellenorzs eredmnyeknt visszaignyelheto sszeg keletkezik, akkor azt a bevalls 0753-C lapjn kell feltntetni. Az APEH honlapjn (www.apeh.hu) lehetosg van, bovebb magyarzatok olvassra is. A 0753-as bevalls Interneten elrheto (letltheto) nyomtatvnynak egyes sorainl biztostja a program, hogy az adott sorhoz tartoz tmutat, valamint a kapcsold lapok, sorok szvege az adz ignynek megfeleloen megtekintheto legyen.

  10. Lnyeges vltozs, hogy a rendelkezo nyilatkozat a befizetett szemlyi jvedelemad 1+1%-rl a bevalls rsze lesz (0753-D lap), gy lehetosg van arra, hogy a bevallssal egytt kln bortk nlkl lehessen benyjtani. A rendelkezo nyilatkozatok bekldsi hatrideje egysgesen 2008. mjus 20-a.

  11. A legfontosabb vltozsok a bevalls tartalmban: 2007. janur 1-jtol a vllalkozsi tevkenysget nem folytat magnszemlyekre is vonatkozik az llamhztarts egyenslyt javt klnadrl szl trvny. A magnszemlynek a bevallott sszevonand jvedelmnek a nyugdjjrulk-alap felso hatrt (6748850 Ft) meghalad rsze utn 4% klnadt kell fizetnie. 2007. jlius 1-jtol az egyni vllalkoz, ha nem eva alany, gy az adktelezettsge alapjnak megllaptsra j szablyt kell alkalmaznia (jvedelem-nyeresg-minimum szmts szerint adzs)

  12. A kiegszto tevkenysget folytat egyni vllalkozt terhelo jrulk bevallshoz a 2007. janur 1-jn hatlyba lpett j szablyok miatt nll (0753-16-os) tbla kszlt. A nem kiegszto tevkenysget folytat egyni vllalkoznak tovbbra sem kell a 0753-as bevallsban feltntetnie a sajt jrulkt, mert arrl, a 0758-as bevallsban kell szmot adnia. Megvltozott a visszaignyelheto szemlyi jvedelemad, jrulk s egszsggyi hozzjruls, valamint a klnad tvezetsre, rszleges kiutalsra szolgl lap tartalma. A 0753-05-s lapon (elklnlten adz jvedelmek) a magnszemlyek ltal legtbbszr kitlttt sorok kerltek elore

  13. A bevalls kitltst rinto fontosabb jogszablyi vltozsok 2007. janur 1-jtol: A nyugdj, valamint a nyugdjban rszeslo magnszemlyt megilleto baleseti jradk, adterhet nem viselo jvedelemknt bevallskteles, ennek megfeleloen a bevallsban ismt kzlni kell a nyugdj sszegt nll sorban. 2007. vben mr nem rvnyestheto a felnottkpzsi djhoz kivve a halasztott kedvezmnyhez , a szmtgp, szmtstechnikai eszkz szerzshez, a szellemi tevkenysghez kapcsold kedvezmny. A trvnyben meghatrozott egyes, a magnszemlyt megilleto adkedvezmnyek rvnyestsnek felttelei: az sszes bevallsadsi ktelezettsg al eso jvedelme nem haladja meg a 3400000 forintot, illetoleg a kedvezmnyek egyttes sszege nem haladhatja meg a 100 000 forintot. 2007. vben az nkntes klcsns biztost pnztrakhoz fuzodo, illetoleg a nyugdj-elotakarkossgi (NYESZ-R) szmlhoz kapcsold kedvezmnyt a magnszemly rendelkezo nyilatkozata alapjn, az adhatsg utalja a pnztri szmlkra.

  14. Az rtkpapr-klcsnzsbol szrmaz jvedelem, a 25, illetoleg 35 szzalkos adterhet viselo osztalk, az rfolyamnyeresgbol szrmaz jvedelem, illetve az ingatlan brbeadsbl szrmaz egymilli forintot meghalad jvedelem esetn a teljes sszeg utn fizetendo 4%-os mrtku eho fizetsi ktelezettsg 2007. janur 1-jtol 14%-ra, (felso hatr sszege 400000 forintrl 450000 forintra) emelkedett 2007. janur 1-jtol a megllaptott tagdjat (tagdj kiegsztst) a jrulkokkal egyezoen - az llami adhatsg fel kell bevallani, illetoleg megfizetni. A kiegszto tevkenysget folytat egyni vllalkoz 10%-os mrtku egszsggyi szolgltatsi jrulka 2007. janur 1-jtol 16%-ra, majd 2007. prilis 1-jtol 9%-ra vltozott.

  15. Tjkoztat a 2007. vrol szl szemlyi jvedelemad adhatsgi admegllaptsnak tudnivalirl A 07530-as nyomtatvnyt kell kitltenie a magnszemlynek, ha adhatsgi admegllaptst kr. A nyilatkozat benyjtsnak hatrideje: 2008. februr 15. Ha az adhatsg befizetendo szemlyi jvedelemadt, klnadt, egszsggyi hozzjrulst llapt meg, azt 2008. jnius 20-ig kell megfizetnie a magnszemlynek, s eddig az idopontig utalja ki az adhatsg a visszatrtendo ad(ka)t, egszsggyi hozzjrulst s nyugdjjrulkot is.

  16. Tjkoztat a 2007. vrol szl szemlyi jvedelemad bevalls s elszmols tudnivalirl Ha az adbevalls benyjtsra nem ktelezett magnszemly nem kvnja a 2007. vi adjt nadzssal megllaptani, akkor a trvnyben meghatrozott felttelek mellett krheti, hogy a munkltat llaptsa meg az adjt. Az admegllaptst a munkltathoz 2008. februr 15-ig benyjtott nyilatkozatban krheti az adz. A trvny nem ktelezi a munkltatt arra, hogy a magnszemly nyilatkozata alapjn az admegllaptst elksztse. A munkaviszonyban ll magnszemly akkor krheti a munkltati admegllaptst, ha: az advben a munkaviszonybl szrmaz jvedelmt ugyanazon munkaviszonyban vagy kizrlag idorendben egymst kveto idoszak(ok)ban fennll munkaviszonyban szerezte, s az adhatsgi admegllapts vlasztsra egybknt jogosult lenne, s az admegllaptshoz, a kedvezmnyek rvnyestshez szksges igazolsokat, nyilatkozatokat 2008. mrcius 20-ig tadja a munkltatjnak.

  17. Amennyiben a munkltat a magnszemly nyilatkozata alapjn vllalja az admegllaptst, akkor a magnszemly 2008. mrcius 20-ig adhatja t a munkltatnak az admegllaptshoz szksges igazolsokat, A munkltati admegllapts a 0753-as bevalls megfelelo sorait, azonos sorszmmal tartalmazza. A munkltati admegllaptst az APEH ltal az Ad s Ellenorzsi rtestoben kzztett formban s tartalommal 2008. mjus 20-ig kell elkszteni, s arrl a magnszemly rszre az igazolst kiadni. Az admegllaptst, 2008. jnius 10-ig elektronikus ton kell megkldeni a munkltat szkhelye szerint illetkes adhatsghoz. A munkltat az ltala megllaptott ad s a levont adeloleg klnbzett a szmra elort legkzelebbi fizetskor, de legksobb 2008. jnius 20-ig szmolja el a magnszemllyel.

  18. A jrulkokrl, hozzjrulsokrl.

  19. A 0808 szm havi bevalls a kifizetsekkel, juttatsokkal sszefggo adrl, jrulkrl s egyb adatokrl Ezt a bevallst kell benyjtania: A munkltat, a kifizeto (idertve az egyni vllalkoznak nem minoslo magnszemly munkltatt is) az llami foglalkoztatsi szerv, a Magyarorszgon bejegyzett egyhz, a szakkpzo iskolai tanult tanulszerzods alapjn foglalkoztat adz, a Tbj. 56/A. -ban meghatrozott, Magyarorszgon be nem jegyzett foglalkoztat kpviseloje vagy a foglalkoztat kpviseletben eljr foglalkoztatott, illetoleg a ktelezettsget tvllal, kirendelt munkavllalt foglalkoztat munkltat, a bevalls vltozatlanul csak elektronikus ton nyjthat be! Bevallsi hatrido: A bevallst a trgyhnapot kveto hnap 12. napjig kell benyjtani (amennyiben ez a nap munkaszneti napra esek, akkor rtelemszeruen az azt kveto elso munkanap a hatrido), elso benyjtsi hatrido a 2008. janur havi ktelezettsgekrol 2008. februr 12-e.

  21. A 0808-as bevalls legfontosabb vltoztatsai: A lapok vltozsai: A folapon lehetosg van jellni, ha a bevallsi idoszakban ktelezettsge nem keletkezett az adznak. A 02-es lapokon egytt szerepel a forintban sszestett magnmszemlyes ktelezettsgek, s azok adnemenknti ezer forintra kerektett sszegei. Az egyb ktelezettsgek tekintetben bovlt az sszesto lap adattartalma, annak rdekben hogy a jogszablyban elortaknak megfeleloen, korrekt adatszolgltatst tudjunk teljesteni a (pl. START, START PLUSZ, START EXTRA, ekho-s ktelezettsgek ezrt vannakmegbontva)

  27. A 08-04-07 lapok kiegszlnek sorokkal: a magnszemly klnad-adelolege egyb adatok kztt: az nkntes pnztrakba, a foglalkoztati nyugdjszolgltat intzmnybe befizetett hozzjruls. Jogszably vltozsa okn, egyszerusdtt az adv elott kifizetett osztalkeloleg elszmolsi szablya (0808-05-s lap egyszerusdtt). 07-es lapon kell bevallani a 2007. december 31-n megszerzett, sszevont adalapba tartz, 2008. 01.15-ig, janurban kifizetett jvedelmeket s adjt. Amennyiben a foglalkoztat llaptja meg a magnszemly 2007. vi adjt ennek elszmolst, a fizetendo ad levonst a 08-s lapon kell bevallani.

  30. Jrulkkal kapcsolatos magnszemlyes lapok A jrulkkal kapcsolatos lapokon (09-14), annak rdekben, hogy az egy jogviszonyhoz tartoz adatokat ssze tudjuk kapcsolni, a fejrszt bovtettk: a biztostsi jogviszony idotartamt itt kell feltntetni, az alkalmazs minosge kdcsoportot pedig gy alaktottuk ki, hogy ezltal az egyes lapok egymshoz tartozsa egyrtelmuv vljon: 1. pozci a nyugdjas sttusz jellsre szolgl, melyet kibovtettnk a 2007.dec.31. utn 62. illetve 57. letvt be nem tlttt nyugdjasok jellsvel. 2-3 pozci az alkalmazs minosge kd (NYENYI szerinti), a 4-9 pozci a magnszemly jogviszonynak kezdo dtuma (pl. 020725), a 10-12 pozci a jogviszony azonostsra szolgl az adz ltal kpzett - tetszoleges sorszm. A 13. pozci kitltsre akkor van szksg, ha a trgyidoszakban a jogviszony rszmunkaidosrol teljes munkaidosre vlt (vagy fordtva), egybknt a mezo resen hagyhat. FONTOS! Egy magnszemly jogviszonyt mindaddig ugyanazon sorszm jelljn, amg a jogviszony tart !

  41. A 0858-as bevalls vltozsai: A kiegszto tevkenysget folytatnak nem minoslo egyni vllalkoz 0758-as bevallsa, s a mezogazdasgi vllalkoz 07085-s bevallsa sszevonsra kerl 0858-s bevallsba. A mezogazdasgi ostermelo magasabb jrulkalap vlasztsra vonatkoz nyilatkozata a bevalls rsze lett ( kln nyilatkozsi lehetosg megszunik) A folap (A) azonosts blokkjban az adz nyilatkozik, hogy milyen minosgben tlti ki a bevallst. Ennek fggvnyben jelennek meg azok a sorok, amelyeket ki kell tltenie. 1-20. sort az egyni vllalkoz, 1-12. sort s a 21-26. sort a mezogazdasgi ostermelo tlti ki, bevtelnek fggvnyben. A 03-as lapon is vannak sorok, amit csak egyni vllalkoz, vagy mezogazdasgi ostermelo tlthet ki.

  42. Egyszerustett vllalkozi ad Az egyszerustett vllalkozi adbevalls azonost szma: 0843 Ebben a bevallsban kell elszmolni: az egyszerustett vllalkozi adt, az egyni vllalkoz jrulkait az ltalnos forgalmi adt, a szakkpzsi hozzjrulst, a trsasgi adktelezettsget. Bevallsi hatridok: A bevalls hatrnapja a szmvitelrol szl trvny hatlya al nem tartoz adalany esetben az advet kveto v februr 15., ha azonban az adalanyisg v kzben szunt meg, akkor az adalanyisg megszunst kveto 30. nap; A bevalls hatrnapja a szmvitelrol szl trvny hatlya al tartoz adalany esetben az advet kveto v mjus 31., ha azonban az adalanyisg v kzben szunt meg, akkor az adalanyisg megszunst kveto 150. nap.

  43. Fobb vltozsok a bevallsban: Kikerl az adalapbl a termkimporttal val nvels. Ha elhunyt az EVA alany egyni vllalkoz, rkse, aki szintn egyni vllalkoz, dnthet gy, ha folytatja, hogy teljes tevkenysgre EVA alanyisgot vlaszt. Vagy dnthet gy, hogy a teljes tevkenysgre SZJA alanyisgot vlaszt. Kiemelt figyelmet kell fordtani 2008. vben is a kvetkezokre: Az adbevallst az adznak akkor is be kell nyjtania, ha tevkenysgt v kzben megszntette. A bevallsban az adatokat az egyni vllalkoznak forintra kerektve, a jogi szemlyeknek, jogi szemlyisggel nem rendelkezo gazdasgi trsasgoknak az elonyomott ezer forint szveg figyelembevtelvel 1000 forintra kerektve kell bejegyezni, a kerekts ltalnos szablyai szerint.

  49. KSZNM A FIGYELMET!