Download
slide1 n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Halmaz llapot-v ltoz sok PowerPoint Presentation
Download Presentation
Halmaz llapot-v ltoz sok

Halmaz llapot-v ltoz sok

212 Views Download Presentation
Download Presentation

Halmaz llapot-v ltoz sok

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. Halmazllapot-vltozsok

  2. Energetikai vizsglat Energia-felvtellel jr (endoterm) halmazllapot-vltozs Olvads (szilrd cseppfolys) Prolgs vagy forrs (folykony lgnemu) Szublimci (szilrd lgnemu)

  3. Energetikai vizsglat Energia-leadssal jr (exoterm) halmazllapot-vltozs Lecsapds (lgnemu cseppfolys) Fagys (cseppfolys szilrd) Lecsapds vagy megszilrduls (lgnemu szilrd)

  4. Halmazllapot-vltozsokhoz az anyagi minosgtol s a klso nyomstl fggo meghatrozott homrskleti pontok tartoznak. Ktfzis rendszer homrsklete lland, mg az olvads vagy fagys folyamata tart.

  5. Olvads/fagys Olvadspont/fagyspont Fgg az anyagi minosgtol s a klso nyomstl; Olvadsho/fagysho Felvett/leadott Q homennyisg arnyos az anyag m tmegvel; Arnyossgi tnyezo az olvadsho/fagysho (Lo) Mrtkegysge J/kg

  6. Prolgs Minden homrskleten vgbemegy; Magasabb homrskleten gyorsabb; A fellet nvelsvel gyorsabb lesz; A felszn fltti pratartalom cskkentsvel gyorsabb lesz; Prolgsho.

  7. Lecsapds Adott homrskleten trtno lecsapdskor leadott ho megegyezik a prolgs sorn felvett hovel.

  8. Forrs Ha a prolgs a folyadk belsejben is megindul, akkor forrsrl beszlnk. A forrs egy adott homrskleti ponton indul meg, ez a forrspont. A folyadk homrsklete forrs kzben lland. A forrspont rtke fgg: A folyadk anyagi minosgtol; A folyadk felszne fltti levego s goz keverknek nyomstl.

  9. Forrs 2. Forrsho

  10. Alkalmazsok, rdekessgek 1. A nyoms nvelsekor no a forrspont, a nyoms cskkensvel cskken a forrspont; Kukta (Papin-fazk) Hegysgekben felfel haladva cskken a forrspont; Tvfuto rendszerek; Izzads; prolgs a borfelletrol;

  11. Alkalmazsok, rdekessgek 2. Ruha szrts, hajszrts; Ktys utak; dto hutse jgkockval; Szrazjg (szublimci); Helyi rzstelents;

  12. 1. feladat Hoszigetelt ednyben lvo 300 g vizes hra 50 g 100oC homrskletu vzgozt vezetnk, majd az ednyt lezrjuk. Termikus egyensly kialakulsakor az ednyben 60oC homrskletu vz tallhat. Mennyi havat tartalmazott a vizes h? Legfeljebb mennyi gozt vezethetnk a termoszba, hogy a vz-h keverk homrsklete ne emelkedjen?