Soviteltu p iv raha v h n niin kuin perustuloako
Download
1 / 8

- PowerPoint PPT Presentation


  • 104 Views
  • Uploaded on

SOVITELTU PÄIVÄRAHA VÄHÄN NIIN KUIN PERUSTULOAKO?. KKK -verkoston Perustulo keskustelutilaisuus Tuula Paasivirta 2.12.2009. Yleistä pohdintaa 1/2. * Voisin vastata minulle annettuun alustuksen otsikkoon yksikantaan lyhyesti ja ytimekkäästi: Ei. * Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen,

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about '' - tawana


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Soviteltu p iv raha v h n niin kuin perustuloako

SOVITELTU PÄIVÄRAHA VÄHÄN NIIN KUIN PERUSTULOAKO?

KKK-verkoston Perustulo keskustelutilaisuus

Tuula Paasivirta2.12.2009

Tuula Paasivirta


Yleist pohdintaa 1 2
Yleistä pohdintaa 1/2

* Voisin vastata minulle annettuun alustuksen otsikkoon yksikantaan lyhyesti ja ytimekkäästi: Ei.

* Asia ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen,

joten seuraavissa dioissa pyrin perustelemaan näkemystäni tässä kysymyksessä hieman tarkemmin.

* Käsittelen yhdessä, saman numeroinnin sisällä

työttömän peruspäivärahaa ja ansiosidonnaista saavan tilannetta suhteessa tähän kysymykseen.

Tuula Paasivirta


Jatkoa yleiseen pohdintaan 2 2
Jatkoa yleiseen pohdintaan 2/2

* Sillä molempien päivärahan saajien tilanteet, ajateltaessa päivärahan hakemista ja saamista, muistuttavat monelta osiltaan tosiaan.

* Tulotaso ja muiden etuuksien määrä vain vaihtelevat riippuen siitä onko sovitellun päivärahan taustalla tai oikeammin lähtökohtana peruspäiväraha vai ansiosidonnainen päiväraha.

Tuula Paasivirta


Miksi soviteltu p iv raha ei ole perustuloa 1 5
Miksi soviteltu päiväraha ei ole perustuloa? (1/5)

  • Sinun pitää olla työttömyyskassan jäsen tai muuten saat lähtökohtaisesti vain Kelan maksamaa peruspäivärahaa. (jossain tilanteessa myös työmarkkinatukea)

  • Ansiosidonnaista päivärahaa saat vasta, kun olet ollut 10 kuukautta eli 43 viikkoa kassan jäsen ja myös 10 kuukautta töissä. Myöhemmässä vaiheessa riittää 34 viikkoa työssäoloehdon täyttäviä työviikkoja. (Luultavasti vuoden 2010 puolella siirrytään siihen, että tähän asiaan riittää 8 kk).

  • Ja ennen kaikkea sinulla pitää olla työttömäksi jäätyäsi edelleen jonkin verran töitä, jotta pääset käsiksi soviteltuun päivärahaan.

  • Jos olet peruspäivärahalla ja teet sovitellulla päivärahalla töitä peruspäiväraha putoaa melko pian kokonaan pois ja joudut ojasta allikoon

    NIMITTÄIN …

Tuula Paasivirta


Miksi soviteltu p iv raha ei ole perustuloa 2 5
Miksi soviteltu päiväraha ei ole perustuloa? (2/5)

5. Joudut melkoiseen etuusviidakkoon. Peruspäiväraha tilanteessa asumistukesi ja mahdollinen toimeentulotuki vaihtelevat kuukausittain. Ansiosidonnaisen saaja ei näitä tukia läheskään aina saa. Vaikka joskus ansiosidonnaista tai soviteltua ansiosidonnaista saava jää tuloineen rimaa hipoen sille puolelle, että asumistukea ei makseta.

6. Tehdessäsi työtä esim. yhden keikan verran vaikkapa kaksi tai kolme päivää, niin Kela tai Työttömyyskassasi vähentää 50 %:a bruttotulostasi ja sillä siis vähennetään suoraan saamaasi päivärahaa. (tarkemmin kohta 11)

Tuula Paasivirta


Miksi soviteltu p iv raha ei ole perustuloa 3 5
Miksi soviteltu päiväraha ei ole perustuloa? (3/5)

7. Puhuttaessa Perustulosta, niin soviteltu päiväraha ei voi siksikään olla sama kuin PERUSTULO, sillä sen hakeminen ja hakemusten tekeminen on kovin monimutkaista. Ja on syytä sanoa hyvin painokkaasti, että tässä on yksi jutun juoni mietittäessä perustulon ja sovitellun päivärahan eroja.

8. Eikös perustulon perusidea ole, että sen saa vastikkeetta, ilman isoa hakemusrumbaa? Kuitenkin sovitellun päivärahan saaja on

A) Jonkin verran töissä, saattaa olla puolipäivätyössäkin.

B) Sovitellun päivärahan anominen on melkoinen projekti.

Tuula Paasivirta


Miksi soviteltu p iv raha ei ole perustuloa 4 5
Miksi soviteltu päiväraha ei ole perustuloa? (4/5)

9. Nykyään Kela ja erityisesti työttömyyskassat vaativat asiakkailtaan melkoista tietotaitoa hakemusten tekemisessä. Näin, etenkin silloin, kun hakijalla on useita erilaisia töitä, epätyypillisiä töitä. Hakemusten liitteenä olevien papereiden määrä voi olla melkoinen, joita joudut työnantajalta ja muualtakin hankkimaan.

On vielä helppoa, jos voit lähettää esim. tuntilistat ja palkkakuitit varsinaisen hakemuksen ja lisäselvityksen keralla, mutta voit joutua pyytämään todistuksen tehdystä työstä joka ikisestä keikasta erikseen Hakemuksen tekemiseen menee pahimmillaan useita työpäiviä, ja lopputulos voi olla, että et saa soviteltua päivärahaa siinä kuussa ollenkaan, mutta työaika kerryttää työssäoloehtoa.

Laman myötä hakemusten käsittelyajat ovat pidentyneet ja kassat vaativat asiakkailtaan yhä valmiimpia hakemuksia ja monimutkaisempia laskelmia, jotta kassan oma työ vähenee.

Tuula Paasivirta


Miksi soviteltu p iv raha ei ole perustuloa 5 5
Miksi soviteltu päiväraha ei ole perustuloa? (5/5)

10. Tässä yksi mallilaskelma helpoilla luvuilla. Tästä näet mitä sovitellun päivärahan saajalle saattaa jäädä käteen yhdestä työtehtävästä.

Esimerkki: Ansaitset työtehtävästä X 100 euroa. Kassa vähentää tästä tulostasi 50 euroa. Verot ovat 25 euroa, joten sinulle jää kahdeksan tunnin työstä itsellesi 25 euroa miinus erilaiset työnhankkimiskulut, jotka voivat nousta kymmeneenkin euroon.

11.Sovitellun päivärahan hyvä puoli on, että keräät sillä uutta ansiosidonnaista päivärahaa, jos täytät työssäolo ehdon 18 tuntia viikossa.

Tuula Paasivirta