Download
air force heritage knowledge bowl n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Air Force Heritage “Knowledge Bowl” PowerPoint Presentation
Download Presentation
Air Force Heritage “Knowledge Bowl”

Air Force Heritage “Knowledge Bowl”

191 Views Download Presentation
Download Presentation

Air Force Heritage “Knowledge Bowl”

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. Air Force Heritage“Knowledge Bowl”

  2. Overview • Video • Rules of Engagement (ROE) • 10 Round Heritage Bowl

  3. Rules of Engagement • Preparation: • Clear desks of all books, notes, etc. • Knowledge Bowl will consist of ten rounds of seven questions • Rules: • 4 Players per team – No one can play more than two rounds in a row • 1 Scorekeeper per team; position will rotate every round • Remaining team members used as spotters • Rotate team after each round

  4. Rules of Engagement • Players may not discuss the questions before or after the question is read • Anyone talking besides the person answering the question will cost their team 5 points • Correct answers worth 10 points; Incorrect answers lose 5 points • Instructor will read each question until one of the students raises his/her hand • If a student interrupts the instructor during the reading of a question, that side forfeits their opportunity to answer the question

  5. Rules of Engagement • Once the instructor has finished reading the question they will recognize the student who will then have ten seconds to give the correct response • If time expires or the answer is incorrect, the opposing side will have a chance to answer. If a member of the opposing team is to answer, he/she must stick out his/her hand and be recognized by the instructor. He/she will then have ten seconds to give a correct response • Players have ten seconds to extend their hand once question is read. Once hand is out, ten seconds to answer question. If no one attempts to answer the question it will be thrown out to everyone for knowledge with no points awarded

  6. Rules of Engagement • Scorekeepers responsibilities: • Each scorekeeper will keep track of both teams scores • Scores must match at all times. If scores do not match, instructor will stop the Knowledge Bowl until scorekeepers resolve the difference • Spotter’s Responsibilities: • Spotters should be aware at all times to watch for contestants raising their hands • Instructor has final say on who extended their hand but will remain impartial and fair throughout

  7. Rules of Engagement • General: • Failure to answer a question with either a sir/ma’am first, before the answer to a question, also results in a forfeiture of that sides ability to answer the question

  8. ROUND 1

  9. 1. Assistant Secretary of War Henry S. Breckenridge testified before the House Military Affairs Committee that military aviation was simply an additional form of what three things? Answer:Communication, observation & reconnaissance

  10. Answer:General Hugh Trenchard (Commander of the Royal Flying Corps’ unit in France) 2. Who’s concepts did Brigadier General William “Billy” Mitchell study to formulate his ideas of air power?

  11. 3. How many confirmed kills did Eddie Rickenbacker amass to earn the title “Ace of Aces?” Answer: 26

  12. 4. Which piece of legislation made the Air Service a combatant arm of the U.S. Army? Answer: Army Reorganization Act

  13. 5. What was the name of the book Brig Gen Billy Mitchell published in 1930 describing his theory of strategic bombing? Answer: “Skyways”

  14. 6. What was the name of the German tactics used against Poland and other European countries during the early years of World War II? Answer:Blitzkrieg (Lightening War)

  15. 7. What two plans were developed by the Air War Plans Division and were used to fight World War II? Answer: AWPD-1 and AWPD-42

  16. ROUND 2

  17. 1. In what year did the Army officially accept the Wright Brother’s plane, test piloted by Orville Wright and Lt Frank P. Lahm? Answer: 1909

  18. 2. How many combat capable aircraft did the Army Aviation Section have when the United States entered World War I? Answer:None (0)

  19. Answer: 11 November 1918 3. When did the Armistice of World War I take effect (day/month/year)?

  20. Answer: Ostfriesland 4. What ship did “Billy” Mitchell sink with his MB-2 bombers proving air power could be used for the coastal defense of the United States?

  21. Answer:Air Corps Tactical School (ACTS) 5. What school was responsible for contemplating, developing, and teaching air power doctrine?

  22. Answer:Charles A. Lindbergh 6. Who was the first person to fly solo, non-stop across the Atlantic Ocean?

  23. 7. When did Germany and Italy declare war on the United States during WWII (day/month/year)? Answer: 11 December 1941

  24. ROUND 3

  25. Answer: Brig Gen James Allen 1. Which U.S. Army chief signal officer questioned the merit of the airplane?

  26. 2. How did the United States rank among air powers at the beginning of the Great War? Answer: 14th

  27. Answer:Captain Eddie Rickenbacker 3. Who was the first flyer to earn the Medal of Honor?

  28. 4. How many enemy aircraft did the Air Service destroy during WWI? Answer:781

  29. 5. What act replaced the Air Service with the more independent Army Air Corps? Answer:Army Air Corps Act

  30. 6. What was the main result of Brig Gen Billy Mitchell’s writings on strategic bombing? Answer:They had a profound impact on the development of air doctrine, especially among the instructors and students at the Air Corps Tactical School (ACTS)

  31. 7. How many B-17s did the Air Corps have upon entering World War II? Answer: 14

  32. ROUND 4

  33. 1. What was the name of the joint (American/British) strategic bombardment operation conducted against Germany in 1943? Answer: Combined Bomber Offensive

  34. 2. On 14 October 1943, what city did the AAF attack with two groups of B-17 bombers attempting to destroy Germany’s ball bearing production capability? Answer: Schweinfurt

  35. Answer: General Henry H. (“Hap”) Arnold 3. Who was the Chief of the Army Air Forces during World War II?

  36. Answer: P-51 Mustang 4. What fighter, fitted with drop tanks, provided support to the B-17 Flying Fortress and the Consolidated B-24 Liberator enabling the Eighth Air Force to take control of the air?

  37. Answer: Battle of Midway 5. What battle is considered the turning point of the war in the Pacific?

  38. Answer: “Enola Gay” 6. What was the name of the B-29 that dropped the first atomic bomb on “Hiroshima”?

  39. Answer: W.A.S.P. (Women’s Air Force Service Pilots) 7. What acronym is used when referring to the group of women fliers who ferried aircraft such as the B-17, B-26, P-51, P-47, and C-54 to Europe?

  40. ROUND 5

  41. Answer: Lieutenant Colonel James H. Doolittle 1. Who led the 18 April 1942 attack from the USS Hornet against the Japanese mainland?

  42. 2. What legislation did President Truman sign on 26 July 1947 establishing the Department of Defense and creating the United States Air Force? Answer: National Security Act

  43. 3. In what year did the Berlin Airlift take place? Answer:1948

  44. 4. What was the kill-to-kill ratio during the Korean War? Answer:10:1 (792:78)

  45. Answer: Linebacker II 5. What campaign during the Vietnam War, utilizing the B-52, was designed to destroy the North’s will to resist and force Hanoi to negotiate in good faith?

  46. Answer: Intercontinental Ballistic Missile 6. What does the acronym ICBM stand for?

  47. Answer:Bombers, Submarines & Missiles 7. What are the three components of the nuclear triad?

  48. ROUND 6

  49. Answer: The Korean War saw the first full introduction of the jet fighter by both participants 1. What was a key technological advancement of the Korean War?

  50. 2. How many aircraft were either damaged or destroyed during the Combined Bomber Offensive? Answer: 198