slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
J.C.H. Ellehammer (1871 – 1946) PowerPoint Presentation
Download Presentation
J.C.H. Ellehammer (1871 – 1946)

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 8

J.C.H. Ellehammer (1871 – 1946) - PowerPoint PPT Presentation


  • 160 Views
  • Uploaded on

J.C.H. Ellehammer (1871 – 1946) Tiden omkring år 1900 var præget at mange nye store opfindelser. Opfinderne , som skabte de nye maskiner og apparater, havde stor bevågenhed i samtiden.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'J.C.H. Ellehammer (1871 – 1946)' - melissan-ian


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide1

J.C.H. Ellehammer (1871 – 1946)

Tiden omkring år 1900 var præget at mange nye store opfindelser. Opfinderne, som skabte de nye maskiner og apparater, havde stor bevågenhed i samtiden.

Danskeren J.C.H. Ellehammer var en sådan opfinder. Han arbejdede med mange af tidens nyskabelser som røntgenstråler, elektricitet, forbrændingsmotorer og flyvemaskiner. I alt opnåede han 59 danske patenter og en række udenlandske. Ingen opfindelser gjorde ham dog internationalt kendt.

I Danmark var Ellehammer en stjerne. Han var hurtig til at kaste sig over nye udenlandske opdagelser, som han gjorde kendt i Danmark. Han eksperimenterede, forbedrede og bidrog med en lang række mindre opfindelser.

Ellehammer spillede en væsentlig rolle med hensyn til at bringe den moderne teknologi til Danmark.

Danmarks Tekniske Museum

Ny teknologi til Folket

Flyvningens pioner

Motorcykel

Ellehammer i dag

slide2

Ny teknologi til folket

Fra 1898 arbejdede Ellehammer sammen med kunstmaleren Lauritz Vilhelm Pacht, der ejede forlystelsesstedet Skandinavisk Panoptikon på Rådhuspladsen.

Her kunne man se opstillinger af voksfigurer, og de første levende billeder i Danmark. Inspireret af Edison fremstillede Ellehammer en automat, der kunne vise levende billeder. Puttede man en mønt i sprækken, blev det muligt gennem et lille kighul at se levende billeder.

Kun et år efter, at Conrad Röntgen havde opdaget røntgenstrålerne, konstruerede Ellehammer i 1896 et røntgenapparat til Panoptikon.

Ellehammer var sammen med Pacht meget hurtig til at få fremvist verdens nye teknologiske opfindelse på en populær og underholdende facon. Dette bidrog til den hjemlige teknologibegejstring.

Plakat fra Plakatsamlingen, 

Kunstindustrimuseet

slide3

Flyvningens pionerer

Ellehammer bragte flyvningen til Danmark.

Den 14. december 1903 foretog de amerikanske brødre Orville og Wilbur Wright historiens første motordrevne flyvning. Flyvningen varede blot 4 sekunder. Tre dage senere lykkedes det dem at holde sig i luften i 59 sekunder.

Med håbet om den store gevinst, holdt de derefter deres videre forsøg med flyvningen hemmeligt. I Europa troede man ikke rigtig på rygterne fra USA. Flere europæiske opfindere forsøgte på den baggrund at blive den første, der kunne holde sig svævende med en flyvemaskine.

I november 1905 præsenterede Ellehammer sit forsøg på en flyvemaskine. Selv mente han, at den havde fordele frem for brødrene Wrights maskine.

Omkring 1910 nåede opfinderne frem til en slags enighed om de principper, der skulle lægges til grund for fremtidens flyvemaskiner.

Brødrene Wrights flyvning 17. december 1903

Ellehammers forsøg på Lindholm

Andre flyveforsøg

Ellehammers helikopter

slide4

Danmarks Tekniske Museum

Ellehammer skrev sig ind i Danmarkshistorien, da han den 12. september 1906 på øen Lindholm holdt sin maskine svævende i luften 42 meter i en ½ meters højde.

To måneder senere lykkedes det franskmanden Santos-Dumont at bevæge sig 220 meter gennem luften i 6 meters højde. Det foregik under officiel kontrol, og dermed fik han og ikke Ellehammer æren for den første, der fløj i Europa.

Ellehammer fik økonomisk støtte til sine flyveforsøg fra flere velhavere.

Ellehammer arbejdede i de følgende år videre med flyvning.

slide5

Andre flyveforsøg

Efter forsøgene på Lindholm fortsatte Ellehammer de næste år med flere nye forsøg. Flyvemaskinerne blev bygget om til triplan (tre vinger over hinanden) og monoplan. En del af udviklingsarbejdet bestod i at konstruere en stjernemotor, som i forhold til sin egenvægt kunne holde flere og flere kilo svævende.

I 1908 lykkedes det at vinde en konkurrence i Kiel. Kun Ellehammer fik sit fly til at lette fra jorden.

Selv om Ellehammer i de følgende år kunne holde sit fly længere og længere i luften, måtte han i 1910 erkende, at han var blevet overhalet af den udenlandske udvikling.

Under 1. Verdenskrig tog den tekniske udvikling af flyvemaskinen et stort spring fremad. I 1920 begyndte Det Danske Luftfartsselskab den første ruteflyvning.

Triplan

Kiel 1908

Monoplan

Danmarks Tekniske Museum

slide6

Ellehammers helikopter

I perioden 1911 – 1914 eksperimenterede Ellehammer, som en af de første i verden med at bygge en helikopter. Samarbejdspartner var granatfabrikant Niels Waltersen Aasen. De forestillede sig helikopteren brugt i krigsøjemed. I oktober 1912 lettede Ellehammers helikopter for første gang. I 1913 måtte Ellehammer begynde forfra, da hans helikopter blev smadret under en hangar, der styrtede sammen under en orkan.

Under en demonstration for en fransk militær-delegation i 1913 førte en kraftig vind til, at helikopteren styrtede ned og blev smadret. Videre forsøg stoppede.

Som opfinder brugte Ellehammer mere sin intuition og opfindsomhed end at lave store beregninger.

Fra 1926 genoptog Ellehammer helikopter-forsøgene. Denne gang heller ikke med succes.

De første brugbare helikoptere blev taget i anvendelse under Korea-krigen i 1950erne.

Danmarks Tekniske Museum

1912

Danmarks Tekniske Museum

Med trykluft 1935

slide7

Ellehammers motorcykel

I 1904 præsenterede Ellehammer en motor-cykel for offentligheden. Det var 7 år efter, at den første anvendelige motorcykel var kommet på gaden.

I den hjemlige presse blev motorcyklen, med navnet ”Elleham”, rosende omtalt: ”Særlig maa fremhæves den overordentlig lette Igangsætning, den magelige Stilling under Kørslen….. Hvilket tilsammen bevirker, at man kan foretage en 6 Timers uafbrudt Kørsel i skarpt Tempo.”

Ellehamkørere var typisk velhavende mænd. Den blev ikke kun brugt som transportmiddel, men også til markering af social status.

”Elleham” var en kommerciel succes for Ellehammer. Pengene herfra og erfaringerne med benzinmotoren blev brugt til Ellehammers flyveforsøg.

Danmarks Tekniske Museum

Annonce i Auto-cyklen 1904

slide8

Ellehammer i dag

Hvor forlystelseslivet dannede rammen om Ellehammers første tid som selvstændig, og motorerne og flyvningen i perioden 1906-1920, blev det fra 1920erne især pumper, som kom til at udgøre tyngdepunktet i Ellehammers virksomhed.

Den dag i dag eksisterer der stadig – under navnet Ellehammer A/S - en levedygtig virksomhed baseret på fremstilling og salg af pumper.

Også fortiden eksisterer stadig. På Danmarks Tekniske Museum i Helsingør er der bevaret en lang række genstande, arkivalier og fotos vedrørende Ellehammer. Her kan man opleve en udstilling om Ellehammer og på www.ellehammersamling.dk kan man læse meget mere.

Teksterne i denne præsentation bygger på forskning foretaget på Danmarks Tekniske Museum.

Danmarks Tekniske Museum

Ellehammers pumper fik stor udbredelse hos brandvæsnet.