slide1 n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Subiectul lecţiei: SISTEMUL SOLAR PowerPoint Presentation
Download Presentation
Subiectul lecţiei: SISTEMUL SOLAR

play fullscreen
1 / 26
Download Presentation

Subiectul lecţiei: SISTEMUL SOLAR - PowerPoint PPT Presentation

maren
256 Views
Download Presentation

Subiectul lecţiei: SISTEMUL SOLAR

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

 1. Subiectul lecţiei: SISTEMUL SOLAR

 2. La sfîrşitul lecţiei elevii vor fi capabili: • Să cunoască caracteristicile de bază a celor 8 planete din Sistemul Solar: masa, raza, distanţa pînă la soare; • Să-şi formeze o imagine despre dimendiunile şi structura sistemului planetar; • Să explice rolul forţei de atracţie universală în mişcarea planetelor şi a sateliţilor din sistemul solar.

 3. Pământul se roteşte în jurul Soarelui De pe Pământ, ai impresia că Soarele se roteşte descriind un cerc în jurul Pământului: apare, se ridică, apoi apune sub linia orizontului. Ce s-a vrut să se spună atunci când s-a afirmat că Soarele se roteşte în jurul Pămâtului ? E adevărat ? 

 4. Totul se petrece ca şi în cazul unui CARUSEL Când eşti în el, ai impresia că peisajul se roteşte în jurul tău, aşa cum vezi că Soarele se roteşte în jurul Pămăntului Când eşti în exterior , caruselul este cel care se roteşte. Dacă tu ai fi pe Soare, ai vedea că Pământul se roteşte! Reţine ! Pământul seroteşteîn jurul Soarelui . El execută o rotaţie în timp de un an !

 5. 2. Sistemul solar Sistemul solar s-a format acum aproximativ 5 miliarde de ani. El este alcătuit dintr-o stea, Soarele, şi nouă planete care se rotesc în jurul ei. Aceste planete sunt sateliţii Soarelui. Soarele este alcătuit din gaze şi emite lumină şi căldură. Sistemul nostru solar face parte din galaxia numită Calea Lactee care conţine milioane de stele.

 6. Planetele poartă nume ce se trag din mitologie.   Unele dintre acestea au şi ele sateliţi(de exemplu, Luna este o mică planetă care se învârteşte în jurul Pământului .Ea este satelitul său) Planetele şi sateliţii lor se învârtesc în jurul Soarelui pe traiectorii ovale.Aceste traiectorii se numesc orbite. Toate planetele se învârtesc cu viteze diferite într-un timp numit  timp de revoluţie. În sistemul solar,în afară de  planete şi sateliţii lor, se mai întâlnesc comete, asteroizi şi meteoroizi. Reţine ! Sistemul solar face parte din galaxia numită Calea Lactee. El este alcătuit dintr-o stea, Soarele, în jurul căreia gravitează nouă planete şi sateliţii lor. Orbita planetelor este ovală şi vitezele lor sunt diferite.

 7. 3. Planetele telurice • Planetele telurice, Mercur, Venus, Terra şi Marte,au suprafaţa solidă deoarece sunt alcatuite din rocişi pietre. • Sunt cele mai apropiate de Soare şi sunt cele mai mici ca dimensiuni. Sunt şi cele mai cunoscute de-a lungul timpului. • Planetele telurice au o densitate relativ ridicată,o rotaţie înceată, nu au inele şi au puţini sateliţi.

 8. Mercur Mercur este planeta cea mai apropiată de Soare. Este cunoscută încă de acum 3000 ani îC. Suprafaţa sa este acoperită de cratere ca şi Luna. Variaţiile de temperatură sunt cuprinse între   -180 °C şi  430 °C. Nu are atmosferă. Nu are sateliţi. Face o rotatie în jurul Soarelui în 88 zile. Distanţa Mercur- Soare este de 58 milioane km.

 9. Venus Venus este a doua planetă de la Soare. Este obiectul cel mai strălucitor de pe cer, după Soare şi Lună. Atmosfera este alcătuită din gaze carbonice şi azot.  Temperatura este foarte mare din cauza efectului de seră creat de atmosferă. Face o rotatie în jurul Soarelui în 225 zile. Distanţa Venus- Soare este de 110 milioane km.

 10. Terra Terra este a treia planetă de la Soare. Este singura planetă al cărui nume nu derivă din mitologia greacă sau romană. Nucleul Pământului este alcătuit din fier şi nichel, iar atmosfera în special din azot şi oxigen..  Suprafaţa este acoperită în proporţie de 70%.de apă.Prezenţa apei permite dezvoltarea vieţii pe Pământ. Terra are un satelit natural, Luna. Face o rotatie în jurul Soarelui în 365 zile. Distanţa Terra- Soare este de 150 milioane km.

 11. Marte Marte este a patra planetă de la Soare. Se mai numeşte şi Planeta Roşie. Are doi mici sateliţi. Temperatura variază între -120 şi 25 °C. Are zone de relief foarte importante (canioane şi vulcani). Printre acestea,  Muntele Olympus este cel mai înalt munte al sistemului solar.El are înălţimea de  de 24 kilometri! Marte are o atmosferă importantă compusă din gaz carbonic şi azot. Face o rotatie în jurul Soarelui în 687 zile.  Distanţa Terra- Soare este de 228 milioane km.

 12. Reţine ! Planetele telurice, Mercur, Venus, Terra şi Marte sunt alcătuite din roci. Ele au suprafaţa solidă.

 13. 4. Planetele gazoase • Planetele gazoase, Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun sunt cele mai depărtate de Soare. • Sunt alcătuite din gaze şi nu au suprafaţa solidă. • Sunt înconjurate de inele. • Planetele gazoase  sunt mai mari decât planetele telurice şi se numesc planete gigant.

 14. Jupiter Jupiter este a cincea planetă de la Soare. Este cea mai mare dintre planete. Jupiter est compusă din hidrogen şi heliu. Este înconjurată de inele ca şi Saturn dar mai mici, alcătuite din bucăţi mici de rocă. Jupiter are 16sateliţi cunoscuţi. Patru dintre ei au fost descoperiţi de Galilei în secolul al XVII- lea. Face o rotatie în jurul Soarelui în 12 ani Distanţa Jupiter - Soare este de 780 milioane km.

 15. Saturn Saturn este a şasea planetă de la Soare şi a doua mare planetă a sistemului solar. Atmosfera este alcătuită din hidrogen şi heliu. Are 3 inele alcătuite din miliarde de mici elemente de gheaţă şi rocă cu dimensiuni între 1cm şi 10 m. Saturn are 18 sateliţi identificaţi. Face o rotatie în jurul Soarelui în 29 ani. Distanţa Saturn - Soare este de 1400 milioane km.

 16. Uranus Uranus este a şaptea planetă a sitemului solar şi a treia planetă ca mărime. Uranus a fost descoperit în secolul al XVIII-lea. Este alcătuită din roci şi gheaţă , puţin hidrogen şi heliu. Uranus are o atmosferă compusă din hidrogen, heliu şi metan. Uranus are 11 inele identificate. Are 15 sateliţi cunoscuţi. Face o rotatie în jurul Soarelui în 84 ani. Distanţa Saturn - Soare este de 2900 milioane km.

 17. Neptun Neptuneste a opta planetă a sistemului solar şi a patra ca mărime. A fost descoperită în secolul al XIX-lea. Seamănă cu Uranus prin  nucleul din roci şi gheaţă dispersate într-un amestec de hidrogen şi heliu. Are atmosfera asemănătoare cu a lui Uranus, alcătuită din hidrogen, heliu şi metan. Neptun are inele dar nu se cunoaşte numărul lor. Are 8 sateliţi cunoscuţi. Face o rotaţie în jurul Soarelui în 165 ani . Distanţa Neptun- Soare este de 4500 milioane km.

 18. Reţine ! Planetele gazoase: Jupiter, Saturn, Uranus şi Neptun sunt alcatuite din gaze şi nu au suprafaţa solidă

 19. Pluton- caz particular Face o rotatie în jurul Soarelui în 248 ani. Distanţa Neptun- Soare este de 5900 milioane km. În august 2006, Uniunea Astronomică Internaţională a decis excluderea lui Pluton din rândul planetelor sistemului solar.   De atunci sistemul solar are 8 planete.

 20. Reţine ! Sistemul solar are 8 planete  : • Mercur • Venus • Terra • Marte • Jupiter • Saturn •Uranus • Neptun

 21. Completaţi tabelul:

 22. Calculează forţele de atracţie gravitaţională dintre : • Soare-Pămînt • Soare -Marte

 23. La sfîrşitul lecţiei elevii vor fi capabili: • Să cunoască caracteristicile de bază a celor 8 planete din Sistemul Solar: masa, raza, distanţa pînă la soare; • Să-şi formeze o imagine despre dimendiunile şi structura sistemului planetar; • Să explice rolul forţei de atracţie universală în mişcarea planetelor şi a sateliţilor din sistemul solar.

 24. Acasă • De studiat paragraful 2 pag.44 • Exerciţiul 4 pag. 47