Sistemul imunitar
Download
1 / 16

Sistemul imunitar - PowerPoint PPT Presentation


 • 607 Views
 • Uploaded on

Sistemul imunitar. Elev : Puiu Diana, An II, F Prof.coord : Ladar Claudia. Sistemul imunitar. Sistemul imunitar (din lat. imunis = liber, curat) este un termen folosit pentru definirea mecanismelor de apărare ale organismelor vii față de agenții patogeni.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Sistemul imunitar' - darrin


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Sistemul imunitar

Sistemul imunitar

Elev : Puiu Diana, An II, F

Prof.coord : Ladar Claudia


Sistemul imunitar1
Sistemul imunitar

 • Sistemul imunitar (din lat. imunis = liber, curat) este un termen folosit pentru definirea mecanismelor de apărare ale organismelor vii față de agenții patogeni.

 • Agenții patogeni care pot pătrunde în organism, generând reacții ale sistemului imunitar, pot fi: substanțe biologice (toxine, veninuri), organisme infracelulare (virusuri), organisme monocelulare (bacterii, ciuperci microscopice, protozoare) sau organisme pluricelulare (viermi paraziți).

  Structurile proprii cu modificări anormale, care sunt recunoscute și distruse de sistemul imunitar, includ celule tumorale, celule cu defecte sau moarte.


Categoriile sistemuli de aparare
Categoriile sistemuli de aparare

Sistemul imunitar nespecific, înnăscut

 • Este sistemul de apărare prezent la majoritatea organismelor vii, încă de la începutul existenței organismului (imunitate înnăscută, moștenită). Nu se modifică în decursul vieții. Acționează prin mecanisme care apără gazda în mod nespecific. Celulele sistemului imunitar înnăscut sunt capabile să recunoască și să reacționeze la agenții patogeni în mod general, fără a conferi o imunitate protectoare sau de lungă durată gazdei.

 • Este constituit din structuri și mecanisme cu rol protector. Unul din mecanismele este fagocitoza, realizată de celulele macrofage, limfocite și granulocite neutrofile, care prezintă receptori celulari cu care recunosc agentul patogen. La locul de fagocitoză apar fenomene specifice unei inflamații „calor, rubor, dolor” (febră, roșeață și durere).


Sistemul imunitar

Sistemul imunitar specific, dobândit

 • Este dobândit în timpul vieții, după ce organismul a venit deja în prealabil în contact cu agentul patogen. Acest mecanism specific de apărare este orientat spre un anumit agent patogen, care este identificat prin antigeni specifici, iar pentru distrugerea agentului sunt elaborați anticorpi. Acest sistem de apărare molecular este susținut de celulele limfocite de tip „T” și „B” care au capacitatea de reține, memoriza caracterele agentului patogen, putându-l recunoaște la un contact nou.


Componentele sistemului imunitar
Componentele sistemului imunitar

 • Barierele mecanice și fiziologice sunt compuse din : piele, mucoase, saliva, sucul gastric, enzimele intestinale

 • Bariera celulară din sânge și țesuturi compuse din: celulele neutrofile granulocite, limfocitele T și B, monocite, macrofage, care fagocitează agentul patogen.

 • Bariera umorală ( latină humor - lichid ) anticorpii acestia nu se pot deplasa activ ca și celulele din sistemul de apărare ci ele sunt transportate pasiv de curentul sanguin și limfatic fiind constituite din molecule proteice care se fixează pe membrana celulară a agentului patogen, care va fi inactivat și distrus.


Sistemul imunitar

 • Sistemul limfatic include componente esentiale ale sistemului de aparare. Limfa este un lichid apos care umple spaţiile dintre ţesuturi şi are o structură asemanătoare plasmei din sânge. Se prezintă ca o reţea vastă de canale colectoare (vase limfatice) cu misiunea de a drena deşeurile şi rezidurile deversate din fiecare celula a organismului.

  Componentele imunologice ale sistemului limfatic

 • Amigdalele şi polipii -acumuleaza elemente ale sistemului imunitar pentru a fi folosite acolo unde este nevoie.

 • Glanda Timus - este o glanda situata sub stern care dupa pubertate isi diminueaza treptat dimensiunile si functionalitatea. Este locul unde iau nastere celulele limfocitare de tip T responsabile de imunitatea celulara.

 • Splina - este un organ ce joaca un rol important in evolutia sistemului imunitar, permitand circulatia limfocitelor si controland procesul de distrugere a eritrocitelor imbatranite. Tulburarile in activitatea splinei determina slabirea sistemului imunitar, carenta de anticorpi si aparitia bolilor infectioase.


Sistemul imunitar

 • Glandele Suprarenale -sunt asezate ca doua caciulite deasupra rinichilor. Ele produc doua tipuri de hormoni: - adrenalina care influenteaza activitatea muschilor si metabolismul bazal - hormonii corticoizi dintre care regleaza cortizonul cu efect antiinflamator. Cortizonul stimuleaza cresterea limfocitelor cu rol esential in activitatea imunitara. Daca acest hormon este diminuat apar boli ca: reumatism, astm sau inflamatii articulare, boli ce se datoreaza insuficientelor imunitare.

 • Noduli limfatici (ganglioni limfatici ) localizaţi de-a lungul vaselor limfatice - in abdomen, sub-axiali, inghinali, la gât – in numar de peste 600. Filtrează continuu lichidul limfatic, comunica direct cu creierul, distrug microbi şi celule degenerate, găzduiesc celule imunitare pentru mobilizare in caz de necesitate).


Sistemul imunitar

 • Leucocitele, sau celulele albe din sânge. Toate tipurile de celule imunitare se denumesc in ansamblu leucocite. Misiunea lor este de a ucide, distruge otravi, digera sau neutraliza orice „inamic”. Când sunt mobilizate, unele actioneaza imediat, altele chiar dupa cateva luni, sau abia in final.

 • Maduva spinării -este „pepiniera” tuturor celulelor care compun sistemul imunitar.


Afectiunile sistemului imunitar
Afectiunile sistemului imunitar

 • Sistem imun cu activitate scazuta:- deficientele sistemului imun;- SCID (imunodeficienta severa combinata);- SIDA.

 • Sistemul imun cu activitate exagerata:- Alergiile(alimentare, medicamentoase, la intepaturile de insecte, la anumite substante);- Anafilaxia;- Astmul;- Afectiunile autoimune.

 • Alte afectiuni ale sistemului imunitar:- sindomul Chediack-Higashi;- imunodeficienta comuna variabila;- febra de fan;- eruptiile cutanate;- infectia cu HTLV ( virusul leucemiei cu celule T ) ;- sindromul de hiperglobulinemie IgE;- sindromul de hiperglobulinemie IgM;- imunodeficienta primara;- deficienta selectiva de IgA;- alergiile cutanate;- agamaglobulinemia legata de X.


Sistemul imunitar

 • AlergiileAlergiile pot fi definite ca o exagerare a raspunsului imun la o substanta in mod normal inofensiva. Exista o multitudine de alergii cum sunt cele la polen, spori de mucegai, latex si anumite alimente ca arahidele sau medicamente cum este penicilina. Desi simptomele alergiilor sunt in general usoare, interventia medicala este recomandata pentru a descoperii cauza. Anafilaxia este o forma de alergie extrema. In aceste conditii, alergenul actioneaza ca un declansator si determina o serie de reactii fizice la pacient. Anafilaxia poate fi o urgenta medicala, daca nu este diagnosticata si tratata la timp.

 • AstmulAstmul, o afectiune pulmonara cronica, se datoreaza unei inflamatii a cailor aeriene pulmonare. Alergenii, iritantii sau orice stimulanti cum ar fi activitatea fizica pot declansa inflamatia si induce o serie de simptome severe la pacient. Simptomele astmului includ wheezing (respiratie suieratoare), tuse, dispnee, constrictie toracica.


Sistemul imunitar

 • Afectiunile autoimune

  Afectiunile autoimune reprezinta un grup de afectiuni ale sistemului imun in care celulele sistemului imun interpreteaza gresit semnalele si declanseaza un atac asupra propriilor celule. Afectiunile autoimune pot determina imbolnaviri serioase la pacient. Lista acestora este foarte lunga.

 • Febra de fan

  Este similara cu alergiile la substante purtate de aer ca polenul, sporii de mucegai sau chiar scoamele animalelor. Simptomele includ secretii nazale abundente, lacrimare oculara, stranut. Febra de fan se mai numeste si rinita alergica si afecteaza foarte multi oameni.

 • UrticariaUrticaria este raspunsul pielii la un alergen. In acest caz alergenul este reprezentat de alimente sau unele plante. Eruptia aparuta la suprafata pielii este o reactie la acest alergen. Deseori acestea sunt pruriginoase, de forma rotunda sau aplatizate. In afara de eruptia cutanata pruriginoasa, alte simptome includ tumefierea buzelor, limbii si fetei.


Remedii natur ale de stimulare a sistemului imunitar
Remedii naturalede stimulare a sistemului imunitar

 • Echinaceea (Echinacea purpurea ) este în topul remediilor naturiste recomandate. S-a constatat că la persoanele care folosesc constant această plantă incidenţa apariţiei gripei poate scădea cu aproximativ 50%.Din echinaceea se pot folosi radacinile si floarea. Radacinile sunt mai des utilizate decat florile. Radacinile se obtine de la plante cu varste mai mari de 4 ani; florile se culeg cand sunt complet deschise.

  Intern, se recomanda zilnic intre 6-9 ml suc celular proaspat. Tot intern, extract de suc 25° in 75% alcool etilic de 94° tot 6-9ml pe zi.

  Infuzia: 1 g planta la 150 ml apa; tinctura 1:5 (g/ml), 5 ml pe zi. Perioada de administrare nu trebuie să depăşească 14 zile, urmate deo pauză de câteva săptămâni.


Sistemul imunitar

 • Ginsengul ( Panax ginseng ) Cura cu ginseng este foarte utilă pentru prevenirea răcelilor, a infecţiilor urinare, a pneumoniei, în general a acelor infecţii cauzate şi agravate de frig. Acest produs poate fi achiziţionat din magazinele şi farmaciile naturiste, unde se găseşte sub formă de comprimate sau de capsule, care se vor administra conform prospectului. O cură cu ginseng pentru prevenirea bolilor infecţioase durează între trei şi şase săptămâni şi se poate relua după o pauză de 12-21 de zile.

 • Lemnul-dulce ( Glycyrrhiza glabra ) Rădăcina acestei plante, administrată intern, creşte cantitatea de anticorpi din salivă, din mucoasa respiratorie şi din cea digestivă, refăcând şi întărind aceste ţesuturi.Se dovedeşte util şi atunci când sistemul imunitar se întoarce împotriva noastră, provocând alergii sau boli autoimune, deoarece reglează producţia şi eliberarea de anticorpi şi are efect antiinflamator. Rădăcina se administrează sub formă de pulbere, din care se ia câte o linguriţă, de trei-patru ori pe zi, în cure de 21 de zile, urmate de alte 21 de zile de pauză.


Alte plante medicinale care ajuta la cresterea imunitatii
Alte plante medicinale care ajuta la cresterea imunitatii

 • Usturoiul ( Allii sativi bulbus)

 • Socul ( Sambucus nigra )

 • Unghia găinii ( Astragalus membranaceus )

 • Lemnul câinesc ( Ligustrum vulgare )

 • Urzica moartă ( Lamium Album)

 • Ghiara mâței ( Uncaria tomentosa )

 • Gențiana (Gentiana lutea )

 • Yucca ( Yucca schidigera )


Alimente care stimuleaza sistemul imunitar
Alimente care stimuleaza sistemul imunitar

 • Ciupercile

 • Fructele de acai

 • Stridiile

 • Pepenele verde

 • Varza cruda

 • Migdalele

 • Grapefruit

 • Germenii de grau

 • Iaurt cu continut scazut de grasimi

 • Usturoiul

 • Spanacul

 • Ceaiul

 • Cartofii dulci

 • Broccoli


Stiati ca
Stiati ca ?

 • Sistemul nostru imunitar este influentat in proportie de 80% de un aparat digestiv sanatos?

 • Vopseaua de par este un produs periculos ce poate afecta sistemul imunitar?

 • Prima cauza a scaderii sistemului imunitar este depresia (recunoscuta sau nu) aparuta ca urmare a unor emotii negative gen frica, nemultumire sau manie continuata?

 • Excesul de zahar poate provoca diabet, probleme ale sistemului imunitar, precum si schimbari ale dispozitiei noastre?

 • Animalul cu cel mai bun sistem imunitar din lume este crocodilul? Desi vietuieste in medii pline de bacterii, acesta, chiar daca isi pierde un membru sau are o rana foarte adanca, se vindeca fara a avea infectii.