prezentarea op iunilor din control panel n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
PREZENTAREA OP ŢIUNILOR DIN CONTROL PANEL PowerPoint Presentation
Download Presentation
PREZENTAREA OP ŢIUNILOR DIN CONTROL PANEL

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 24

PREZENTAREA OP ŢIUNILOR DIN CONTROL PANEL - PowerPoint PPT Presentation


  • 105 Views
  • Uploaded on

PREZENTAREA OP ŢIUNILOR DIN CONTROL PANEL. Vizualizarea informa ţiilor de bazã referitoare la calculatorul utilizat.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'PREZENTAREA OP ŢIUNILOR DIN CONTROL PANEL' - maina


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
vizualizarea informa iilor de baz referitoare la calculatorul utilizat
Vizualizarea informaţiilor de bazã referitoare la calculatorul utilizat

Informaţiile de bazã referitoare la calculatorul utilizat se pot obţine prin afişarea ferestrei panoului de control (clic pe butonul Start, dupã care clic pe Control Panel) şi efectuarea unui dublu clic pe simbolul grafic (System). Se afişeazã o fereastrã de dialog etichetatã cu System Properties care conţine 7 file, din care se va alege fila General (genaralitãţi)

slide3
Aceastã fereastrã conţine urmãtoarele informaţii:
  • numele sistemului de operare şi versiunea lui;
  • informaţii de înregistrare;
  • date tehnice despre calculator (tipul procesorului, viteza procesorului şi cantitatea de memorie internã RAM detectatã de sistemul de operare)
actualizarea unui driver de echipament
ACTUALIZAREA UNUI DRIVER DE ECHIPAMENT

In fereastra Control Panel se executa dublu clic pe simbolul grafic System si apoi clic pe fisa Device Manager.

Se selecteaza echipamentul al carui diver se doreste sa fie actualizat si se executa clic pe butonul Properties.Se executa clic pe fisa Driver si clic pe butonul Update Driver. Se deschide aplicatia expert Update Device Driver.

Se selecteaza optiunea Automatic search for a better driver si se executa clic pe butonul Next.

modificarea datei i a orei
Modificarea datei şi a orei

Pentru configurarea parametrilor referitori la data calendaristicã şi ora exactã, în fereastra panoului de control (clic pe butonul Start, dupã care clic pe Control Panel) se va efectua un dublu clic pe simbolul grafic (Date and Time). Se afişeazã o fereastrã de dialog etichetatã cu Date and Time Properties care are 3 file. Fila Date & Time permite reglarea orei interne a calculatorului precum şi a datei calendaristice.

slide6
Pentru a potrivi ora, se executã un dublu clic pe porţiunea ceasului digital care urmeazã sã fie modificatã valoric (ora, minutul, secunda, semn pentru înainte de masã AM sau dupã masã PM). În continuare, se executã o secvenţã de clicuri pe butonul ▲sau▼ prin care se incrementeazã sau se decrementeazã elementul selectat.Pentru modificarea datei calendaristice se va executa un clic pe butonul ▼ de la lista combinatã corespunzãtoare lunilor şi se va alege luna doritã. Pentru modificarea anului se va realiza un clic pe semnul▲sau▼ de la lista corespunzãtoare anilor, prin care anul va fi incrementat sau decrementat. Pentru selectarea unei zile se va efectua un clic pe numãrul corespunzãtor situat în zona zilelor.
modificarea volumului sunetului
MODIFICAREA VOLUMULUI SUNETULUI

Pentru a ajusta volumul sunetului, în fereastra panoul de control (butonul Start, dupã care clic pe Control Panel) se va efectua un dublu clic pe simbolul grafic (Sounds and Audio Devices) . În urma acestei comenzi se afişeazã

fereastrã de dialog etichetatã cu Sounds and Audio Devices Properties, formatã din 5 file, din care se alege fila Volume .În subfereastra Volume Control se gãseşte

un buton glisant prin care se poate regla volumul sunetului.

Fila Volume este prevãzutãşi cu o casetã de selectareetichetata cu Place volume icon in the taskbar prin care se cere plasarea pe tava sistemului de operare (lângã ora exactã), a unui simbol grafic de forma alãturatã, cu ajutorul cãruia se poate regla volumul sunetului.

configurarea ecranului
CONFIGURAREA ECRANULUI

Pentru afisarea ferestrei de dialog specializata in configurarea proprietatilor ecranului se poate utiliza oricare din urmatoarele 2 metode:

  • Metoda 1:Se efectueaza un clic dreapta pe o portiune libera a mesei de lucru (desktop). Se afiseaza un meniu local, din care se da comanda Properties .
  • Metoda 2: Se afiseaza o fereastra de dialog in care se va efectua un dublu clic pe simbolul grafic

In urma acestor actiuni se va afisa o fereastra de dialog etichetata cu Display Properties, formata din mai multe file.

slide9
Fila Appearance este destinata modificarii aspectului exterior al mesei de lucru, prin modificarea culorilor atasate componentelor de ecran. Lista combinata Color scheme contine schemele de culoare accesibile. Printr-un clic se va selecta schema de culoare preferata.

Fila Settings (configurari) se refera la selectarea rezolutiei ecranului. Rezolutia ecranului (nr de pixeli afisati pe ecran)poate fi modificata cu ajutorul cursorului glisant afisat in subfereastra Screen resolution. Valorile posibile pot fi in functie de tipul monitorului utilizat: 800 x 600, 1024 x 768, 1152 x 864, 1280 x 1024 pixeli. Cantitatea de informatie care poate fi afisata pe ecran creste proportional cu nr de pixeli ai ecranului (dar cu pretul micsorarii dimensiunii obiectelor vizualizate).

slide10
Fila Screen Saver (protectia ecranului) permite precizarea unui program rezident de protectie a ecranului.

Prin utilizarea programelor de salvare a ecranului, daca intr-o perioada precizata de timp nu s-a inregistrat nici o actiune cu mouse-ul sau cu tastatura , atunci pe ecran se afiseaza un desen in miscare aleatoare.Daca se actioneaza o tasta sau se deplaseaza mouse-ul, atunci dispare desenul in miscare si se revine la masa obisnuita de lucru. In prezent ecranele utilizeaza substante fluorescente foarte rezistente.

Numele programului de protectie utilizat poate fi selectat din lista combinata Screen Saver. Unele imagini pot fi configurate de utilizator in fereastra de dialog care apare prin actionarea butonului de comanda Settings .Timpul de asteptare , in minute, pana la activarea programului de protectie poate fi determinat prin lista Wait.

stabilirea si modificarea tastaturii geografice
STABILIREA SI MODIFICAREA TASTATURII GEOGRAFICE

Pentru configurarea parametrilor referitori la optiunile regionale si de limba in fereastra panoului de control (clic pe butonul Start, dupa care clic pe Control Panel) se va efectua un dublu clic pe simbolul grafic (Regional and Language Options ). Se afiseaza o fereastra de dialog etichetata cu

Regional and Language Options care are 3 file,

Din care se va alege fila Languages (limbi vorbite).Aceasta fila permite adaugarea si indepartarea limbii folosite pentru introducerea textelor, precum si a serviciilor asociate procesarii textelor.Prin limba de introducere se intelege limba utulizata, in majoritatea cazurilor, pentru tastarea si afisarea textelor.Serviciile asociate procesarii textelor includ simularea unor tastaturi regionale, programe de recunoastere a limbii vorbite si programe de recunoastere a scrisului de mana, asociate acestor tastaturi regionale .

slide12
Aceste facilitati se pot configura prin efectuarea unui clic pe butonul de comanda Detailes (detalii). Comanda afiseaza o fereastra de dialog care are aspectul urmator:
slide13
Lista combinata situata in partea superioara a ferestrei de dialog permite selectarea limbii implicite de introducere.Limba implicita stabilita prin aceasta lista este utilizata automat cand se porneste calculatorul sau se cupleaza un utilizator al calculatorului. Lista cu limbile de introducere contine limbile care au fost instalate anterior cu ajutorul controalelor situate in subfereastra Installedservices (servicii instalate).
slide14
 Butonul de comanda Add permite instalarea unei limbi si a serviciilor de text aditionale limbii.

 Butonul de comanda Remove sterge limba selectata sau serviciul de text selectat din lista. Optiunea stearsa nu se va mai incarca in momentul pornirii calculatoului sau in momentul in care utilizatorul deschide o sesiune de lucru.

 Butonul de comanda Language Bar permite modificarea aspectului si comportamentului barei de instrumente referitoare la gestiunea limbilor de introducere.

 Butonul de comanda Key Settings este utilizat pentru afisarea unei ferestre in care se poate defini combinatia de taste, utilizata pentru comutare dintr-o limba intr-o alta limba sau dintr-o tastatura geografica in alta tastatura geografica.

slide15
Efectuand un clic dreapta pe o portiune libera a barei de task-uri se afiseaza un meniu local. In acest meniu se va indica comanda Toolbar . In subdomeniul afisat se va efectua un clic pe comanda Language Bar , prin care se poate cere afisarea sau ascunderea - pe bara de task-uri – a barei de instrumente referitoare la gestiunea limbilor, deci si a tastaturilor geografice. Efectuand un clic pe simbolul grafic corespunzator limbii utilizate actual (de ex: EN ), se afiseaza un meniu cu toate limbile instalate in calculator. Din aceasta lista, printr-un clic se poate selecta limba care va fi utilizata in continuare.
instalarea si indepartarea unei aplicatii software
INSTALAREA SI INDEPARTAREA UNEI APLICATII SOFTWARE

Operatiile de instalare si indepartare se pot realiza prin afisarea ferestrei panoului de control( clic pe butonul Start, dupa care clic pe Control Panel) si efectuarea unui dublu clic pe simbolul grafic (Add or Remove Programs). Se afiseaza o fereastra de dialog care contine in partea stanga 3 butoane .

Fereastra corespunzatoare butonului Add

New Programs este destinata instalarii programelor existente pe un CD sau pe o discheta . Pentru a instala un program nou de pe o discheta sau de pe un CD se introduce discul in unitatea respectiva si se da comanda CD or Floppy . In continuare se va lansa in executie programul de instalare si se vor executa instructiunile cerute de programul de instalare, care variaza de la program la program.

slide17
Fereastra corespunzatoare butonului Change or Remove Programs este destinata modificarii optiunilor programelor instalate sau indepartarii programelor instalate.

Zona centrala a ferestrei contine lista programelor care au fost instalate anterior. Dupa selectarea cu un clic a programului dorit se va actiona fie butonul de comanda Change (modificare ), fie butonul de comanda Remove (indepartare).

Dupa realizarea operatiilor de modificare sau indepartare se va actiona butonul de comanda Close , prin care se inchide fereastra de dialog.

controlul proprietatilor tastaturii
CONTROLUL PROPRIETATILOR TASTATURII

Tastatura pare a fi un echipament direct – se apasa tastele si caracterele corespunzatoare apar pe ecran. De ex cand se tin apasate anumite taste, cum ar fi punctul, respectivul caracter apare continuu pe ecran. Acest lucru se numeste repetarea caracterului si poate fi utilizat pentru a crea rapid linii lungi formate dintr-un anumit caracter, fara a trebui s afie apasata in mod repetat tasta. Viteza cu care un caracter se repeta pe ecran se numeste rata de repetare. Intervalul intre momentul in care se apasa si se tine apasata tasta si cel in care respectivul caracter incepe sa se repete pe ecran se numeste intarziere.

De asemenera, se poate stabili frecventa de aparitie a cursorului. Aceasta este viteza cu care punctul de insertie apare si dispare atunci cand se agla intr-o caseta text.

In fereastra Control Panel se executa dublu clic pe simbolul grafic (Keyboard). Se deschide fereastra de dialog Keyboard Properties .

In pagina Speed , se deplaseaza glisorul Repeat delay (intarzierea) pana la valoarea dorita.

Se trage glisorul Repeat rate (rata de repetare) pana la valoarea dorita.

Se tasteaza valorile alese, executand clic in caseta de text aflata sub glisare si se tine apasata o tasta.

Parametrii sunt ajustati dupa necesitati.

Se trage glisorul Cursor blink rate (frecventa de aparitie a cursorului) la valoarea doritya.In partea din stanga a barei va aparea o mostra de cursor.

Se executa clic pe butonul OK.

controlul parametrilor pentru mouse
CONTROLUL PARAMETRILOR PENTRU MOUSE

In functie de configuratie, este posibil sa avem un mouse obisnuit , un trackbal, sau un touchpad (ultimul echipament este foarte des intalnit la calculatoarele portabile.

Trackball = instrument de indicare similar mouse-ului, la care deplasarea indicatorului pe ecran se realizeaza prin invartirea unei bile cu degetele, fara a deplasa dispozitivul, spre deosebire de mouse la care deplasarea indicatorului pe ecran se realizeaza prin miscarea dispozitivului pe suprafata biroului. Trackball-ul are butoane cu care se pot executa diferite operatii (clic, dublu clic, clic dreapta , etc)

Touchpad = placa cu senzori de presiune, la care deplasarea indicatorului mouse-ului pe ecran se realizeaza prin miscarea degetului pe aceasta placa; este insotit de butoane cu ajutorul carora se pot realiza diferite operatii (clic, dublu clic, clic dreapta , etc). O caracteristica speciala este executarea clic-ului, respectiv a dublu clic-ului prin lovirea usoara a suprafetei placii o data, respectiv de 2 x in succesiune rapida.

INVERSAREA BUTOANELOR MOUSE-ULUI

Stangacii potinversa functionarea butoanelor mouse-ului astfel incat butonul din dreapta sa execute clic si butonul din stanga sa execute ‘clic dreapta’

inversarea functionarii butoanelor mouse ului
INVERSAREA FUNCTIONARII BUTOANELOR MOUSE-ULUI

In fereastra Control Panel se executa clic pe simbolul grafic Mouse.

Va aparea fereastra de dialog Mouse Properties .

Inpagina Buttons,executati clic pe una din optiunile Right-handed sau Left-handed.

Executati clic pe butonul OK.

SCHIMBAREA VITEZEI PENTRU DUBLU CLIC

In fereastra de dialog Mouse Properties, in pagina Buttons, se trage glisorul Double-click speed pana la valoarea dorita si apoi clic pe butonul OK.

lucrul cu fonturi
LUCRUL CU FONTURI

In fereastra Control Panel, se executa dublu clic pe pictograma Fonts va apare o fereastra care contine fonturile.

Fereastra Fonts prezinta toate fonturile instalate pe calculator: Fonturi TrueType (pictograme TT) si fonturi care nu sunt TrueType (pictograma A).

instalarea fonturilor
Instalarea fonturilor

In fereastra Fonts,deschideti meniul File si alegeti comanda Install New Font. Se deschide caseta Add Fonts. Se navigheaza la unitatea care contine noul font. Se alege unitatea din lista Drives Si apoi alegeti dosarul din lista Folders. Pentru a naviga in retea se alege butonul Network.

In lista de fonturi se executa clic pe fontul dorit. Pentru a selecta mai multe fonturi se tine apasata tasta CTRL in timp ce se executa clic pe fonturile dorite (sau clic pe Select All).

Pentru a copia fonturile pe hard-discul calculatorului asigurati-va ca este marcata caseta de validare a optiunii Copy Fonts To Fonts folder apoi clic pe butonul OK.

ELIMINAREA FONTURILOR

Pentru a elimina un font se sterge din dosarul Fonts, adica se selecteaza si apoi se apasa tasta Delete.

stergerea driverelor pentru un echipament eliminat
STERGEREA DRIVERELOR PENTRU UN ECHIPAMENT ELIMINAT

Fereastra Control Panel contine cateva pictograme pentru tipurile specifice de echipament cum ar fi Modems si Network si se pot elimina ecipamentele din casetele de dialog Properties ale acestor pictograme. Se selecteaza componenta care se doreste a fi eliminata si se executa clic pe butonul Remove.

Eliminarea unei imprimante este mai usoara. Se afiseaza fereastra Printers (Start,Settings, Printers), se executa clic pe pictograma corespunzatoare imprimantei si se apasa tasta Delete.

stergerea unui driver de echipament din pagina device manager
STERGEREA UNUI DRIVER DE ECHIPAMENT DIN PAGINA DEVICE MANAGER

In fereastra Control Panel, se executa dublu clic pe simbolul grafic

apoi clic pe fisa Device Manager. Se executa clic pe semnul (+) din dreptul tipului de echipament dorit. Va aparea o lista a echipamentelor de acel tip instalate. Se executa clic pe echipamentul al carui driver se doreste a fi sters , apoi clic pe butonul Remove. Pentrua inchidecaseta de dialog System Properties se executa clic pe butonul OK.