slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Benito Mussolini (1883-1945) PowerPoint Presentation
Download Presentation
Benito Mussolini (1883-1945)

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 11

Benito Mussolini (1883-1945) - PowerPoint PPT Presentation


 • 313 Views
 • Uploaded on

Benito Mussolini (1883-1945). Locul nasterii lui Mussolini,astazi muzeu. Benito Amilcare Andrea Mussolini. Mussolini s-a născut în Italia, î n Predappio la 29 iulie 1883, ca fiu al unei directoare de şcoală şi al unui fierar cu vederi revoluţionare.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Benito Mussolini (1883-1945)' - luce


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide1

Benito

Mussolini

(1883-1945)

slide2

Locul nasterii lui Mussolini,astazi muzeu

Benito Amilcare Andrea

Mussolini

 • Mussolini s-a născut în Italia, în Predappio la 29 iulie 1883,ca fiu al unei directoare de şcoală şi al unui fierar cu vederi revoluţionare.
 • Nu a fost un elev sclipitor, fiind înclinat mai mult spre aroganţă şi laudă decât pentru studiu.
 • Şcoala elementară o face în Dovia. Natura sa rebelă şi indisciplina sa "naturală" se văd încă din timpul frecventării şcolii secundare, la Predappio, pe care a terminat-o cu greu,la 14 ani,fiind de mai multe ori aproape de exmatriculare.
 • Familia Mussolini
slide3
Benito era un copil neastâmpărat care nu respecta regulile și era extrem de agresiv. La școală era de nestăpânit iar acasă era mereu indispus. Deoarece profesorii din sat nu îl puteau controla, el a fost trimis la ordinul Salesian la o mânăstire din Faenza.

Acolo s-a dovedit a fi mai nestăpânit ca niciodată, rănindu-l pe unul din colegii săi cu un cuțit și atacându-l pe unul din călugării ce incerca săîl pedepsească. După acest incident, Benito a fost dat afarăși trimis la școala Giosue Carducci din Florinpopoli, de unde a fost de asemenea exmatriculat după ce a asaltat un alt coleg cu cuțitul său.

slide4
Trimis în cele din urmă la un liceu public din Forlí,îl termină cu dificultate datorată,din nou,naturii și comportamentului său. În 1896, Mussolini nu-i decât elev la colegiul din Forlimpopoli; cânta din trombon in fanfară, e un element turbulent și asistă intr-o zi la plecarea emigranților în Brazilia.

După terminarea liceului,a predat în câteva şcoli rurale,dar fără să se arate prea interesat de munca sa.

slide5
Se inscrie în 1900 în Partidul socialist și timp de un an incearcă să se angajeze,însă nimeni nu-l accepta. La 18 ani se dedica cu disperare aventurilor amoroase, alearga după fete, le poseda pe scară, în mod brutal, incercând să-și calmeze dorința și să-și consume puterile, să se potoleascăîn acest soi de frenezie.

Frecventează balurile satului, se ia la bataie. Din această perioadă dezordonată ii va rămane toată viața gustul pentru cuceririle rapide și ... un sifilis prost tratat. Din fericire pentru el, în februarie 1902 este ales ca suplinitor și astfel din februarie pânăîn iunie va preda in școală, va cunoaște viața de invatator, însa îl plictisește.

slide6

Mussolini

si nasterea fascismului

În 1902, pleacă în Elveţia unde trăieşte pe apucate,prestând tot felul de munci necalificate.În timpul şederii sale în Elveţia, a intrat deseori în conflicte cu poliţia locală pentru vagabondaj şi încăiereri.În 1904 se întoarce în Italia pentru satisfacerea serviciului militar obligatoriu şi s-a apucat si de ziaristică.Articolele sale condamnau Biserica şi îndemnau la lupta de clasă.. În 1911 a fost arestat pentru că încercase săorganizeze o insurecţie împotriva războiului din Libia. Datorită faptelor sale a fost avansat în rândurile Partidului Socialist.În 1912, după ce a fost eliberat , a fost numit redactor la ziarului de partid “Avanti”considerat la vremea respectivă cel mai important ziar socialist din Italia. În 1914 a izbucnit primul Război Mondial. Partidul Socialist condamna războiul ca pe o luptă imperialistă dusă pe cheltuiala claselor muncitoare şi cerea ca Italia să rămână neutră. Dar Mussolini vedea conflictul ca pe un eveniment care avea să zguduie din temelii societatea, netezind drumulspre revoluţie.In acelasi an Mussolini şi-a dat demisia de la “Avanti” şi a înfiinţat o nouă publicaţie, “Il populo d’ Italia” în care milita pentru intrarea Italiei în război. Exclus din Partidul Socialist, Mussolini a acceptat sprijin financiar din partea unor companii,ca Fiat,care aveau de caștigat din contractele de armament, în eventualitatea intrării în război. Articolele lui au dus la declanşarea revoltei din mai 1915 în favoarea intrării Italiei în război. In cursul anului 1918 el a cautat să creeze prin publicația lui o nouă mișcare menită să promoveze atât naționalismul, cât și reforma socială. El incerca să atragă de partea sa soldații care n-aveau nici o tragere de inimă să se întoarcă la sărăcia de la sat sau de la oraș după terminarea războiului. În iulie 1918, el a incetat să mai susțina că „Il Popolo d’Italia” este socialist, afirmând în schimb că este „ziarul combatanților și producătorilor”.

slide7
Mussolini credea că a venit timpul să treacă de la vorbă la faptă. Așadar, în martie 1919, el a organizat întalnirea inaugurală a noii mișcări, „Fasci di Combattimento”, adică „Grupul de Luptă”.N-au venit decât 100 de persoane la întâlnirea de la Milano.Nu aveau prea multe în comun,în afară de ura fața de Statul liberal și disprețul față de retorica luptei de clasă a socialiștilor.
 • Dar la alegerile din noiembrie 1919, fascismul a eşuat pretutindeni. Fasciştii nu au obţinut nici un loc în Parlament.Încercând să organizeze mai eficient fascismul, în octombrie 1921, Mussolini a înfiinţat Partidul Naţional Fascist. În noiembrie 1921, Mussolini a fost acceptat ca lider la partidului.
 • Personalitatea lui a fost cea mai pregnantă din mișcarea fascistăși publicația lui făcea cunoscute activitațile fasciste. El susținea că fără un lider ca el, fascismul ar fi lipsit de unitate căci diversele facțiuni s-ar risipi.
 • Avându-l pe Mussolini ca lider, fascismul putea fi prezentat ca o mișcare națională având ca icoană o nouă Italie. Ziaristul Mussolini descria violența fascistă nu ca pe o simplă formă de banditism, ci ca pe un rău necesar dacă Italia trebuia scapată de bolșevism. Metoda de convingere a lui Mussolini a dat roade. Spre sfârşitul anului 1921, partidul fascist avea 200 000 de membri. Mulţi treceau de partea fascismului pe care îl considerau în stare să asigure statul disicplinat după care tânjeau demult.

Discursul lui Mussolini 1921

slide8
Cuvântul fascism provine de la fascie, un mănunchi de nuiele cu o secure legată la mijloc ce simboliza puterea.
 • Fascia era purtată în Imperiul Roman ca un semn al puterii şi a devenit emblema Partidului Fascist creat de Benito Mussolini.
slide9

Ce spune Mussolini…

 • “Acum douăzeci și cinci de ani eram un copil mândru și violent.Unii dintre tovarașii mei mai au și astazi pe cap cicatrice lăsate de pietrele aruncate de mine. Nomad din instinct, mergeam de dimineața până seara de-a lungul fluviului și furam cuiburi de păsări și fructe. Mergeam la slujbă la biserică... o însoțeam pe mama... Îl ajutam pe tata iî munca lui umilă și grea...”
 • „Într-o zi Italia se va teme de mine” (i-a spus mamei lui)
 • “Nu eu am creat fascismul: eu doar l-am extras din subconştientul italienilor.Fascismul este o religie. Secolul al XX-lea va fi cunoscut în istorie ca secolul fascismului.Războiul este pentru bărbat, ceea ce maternitatea este pentru femeie. Din punct de vedere filozofic şi doctrinar, eu nu cred în pacea eternă.Fascismul, pe măsură ce consideră şi observă mai mult viitorul şi dezvoltarea umanităţii, complet aparte de consideraţiile politice ale momentului, nu crede nici în posibilitatea şi nici în utilitatea păcii eterne.Este umilitor să stai cu mâinile încrucişate pe când alţii scriu istoria. Nu contează cine învinge.Pentru a face un popor mare, este necesar să-l trimiţi la luptă chiar dacă pentru asta trebuie să-i dai picioare în fund.Şi asta voi face.”
 • “Războiul este o lecţie a istoriei pe care niciodată popoarele nu şi-o amintesc îndeajuns”.
 • “Este bine să ai încredere în ceilalți, dar să nu o faci este excelent.”
 • „ De astăzi înainte suntem cu toții italieni și nimic altceva decât italieni. Acum oțelul a întâlnit hotel. Un singur strigăt iese din piepturile noastre – Viva Italia!” (Acesta a fost strigătul nașterii Fascismului. Mussolini a intrat în război)
proiect realizat de
Proiect realizat de:
 • Mihăilă Alexandra
 • Nazarovici Elena
 • Lucaci Mirela Cristina
 • Licenco Adina

Clasa a X-a E

Liceul Teoretic Grigore Moisil

Profesor coordonator: Butuc Ana

sursele informa iilor
Sursele informațiilor:
 • http://ro.wikipedia.org/wiki/Benito_Mussolini
 • http://www.referatele.com/referate/istorie/online13/Viata-lui-Mussolini-Benito--Mussolini-si-nasterea-fascismului-referatele-com.php