Z r a k
Download
1 / 15

Z R A K - PowerPoint PPT Presentation


 • 105 Views
 • Uploaded on

Z R A K. Eko skupina 1.b. pozdravlja vas vrApčić . Dragi mali prijatelji, ovdje ću vam govoriti o zraku. Zrak se nalazi svugdje oko nas, ali ga ne vidimo, ne čujemo i ne možemo ga dohvatiti.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Z R A K' - konala


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Z r a k

Z R A K

Eko skupina

1.bDragi mali prijatelji ovdje u vam govoriti o zraku
Dragi mali prijatelji, ovdje ću vam govoriti o zraku.

 • Zrak se nalazi svugdje oko nas, ali ga ne vidimo, ne čujemo i ne možemo ga dohvatiti.

 • Ako je bliži tlu, topliji je, a što je dalje sve je hladniji. Topli zrak je lakši od hladnog pa se penje, a hladni se spušta i tako se mijenjaju i kruže, to jest cirkuliraju i nastaje vjetar kojeg osjetimo na našoj koži i u kosi.

 • Možemo reći da je zrak pravi “Nemirko“, jer se nikad ne smiruje.

 • U zraku su pomiješani razni plinovi koji su nam potrebni za život.

 • Zrak se nalazi oko cijele naše planete i poput oklopa nas štiti od raznih negativnih utjecaja.

 • On nema gdje pobjeći i zato je bitno da ostane čist. Kad je prljav i zagađen, biljke venu, a i mi smo češće bolesni. Neki čak teško dišu i bole ih pluća.


Z r a k
U prirodi se dešavaju određeni procesi, poput vulkanskih erupcija i velikih požara koji dovode do zagađenja zraka.

 • Postoje zagađenja nastala ljudskim aktivnostima, kao što su: industrija, energetska postrojenja koja koriste fosilna goriva za svoj rad, vožnje automobilima i drugim prevoznim sredstvima, korištenje raznih sprejeva i mnoge druge aktivnosti na koje mi, ipak, možemo imati utjecaja.


Z r a k

višak zagađenja, koji stvaraju ljudi, priroda ne može pr erupcija i velikih požara koji dovode do zagađenja zrakaočistiti i tako dolazi do promjena u prirodi (globalno zagrijavanje, pojave kiselih kiša i ozonskih rupa ).


Z r a k

Zamislite, neki dan sam preletio iznad kontejnera u kojem je neki “nevaljalko“ nešto zapalio.Malo je nedostajalo da me veliki, sivi dim uguši.Moram vam priznati da, kada je zrak zagađen i kad je nebo sivo, osjećam se nekako umorno i tužno.Siguran sam da i vi dijelite moje mišljenje da je čisto, plavo nebo puno ljepše!


To je to zaga enje zraka
Što je to zagađenje zraka? neki “nevaljalko“ nešto zapalio.

 • Zagađenje zraka javlja se kada različite kemikalije bivaju ispuštene u atmosferu u obliku plina ili malih čestica.

 • Do zagađenja najčešće dolazi zbog sagorijevanja fosilnih goriva (uglja, nafte i plina), ili sagorijevanja drva i drugih naftnih goriva.


Za to automobili zaga uju zrak
Zašto automobili zagađuju zrak? neki “nevaljalko“ nešto zapalio.

 • U velikim gradovima, automobili, autobusi i kamioni, su glavni zagađivači zraka. Oni u zrak ispuštaju dim.

 • Ovi dimovi mogu biti vrlo opasni, jer mogu prouzrokovati nadraženje očiju, nosa, grla i pluća.


T o su to smog i sme a magla
Št neki “nevaljalko“ nešto zapalio.o su to smog i smeđa magla?

 • Smog nastaje zagađenjem zraka uslijed sagorijevanja plinova iz auspuha motornih vozila, sporogorećih peći, otvorenih vatri i sl.

 • Smog se češće javlja tokom toplijih mjeseci. Sunce sija duže i jače, čime prouzrokuje više kemijskih reakcija u atmosferi. Jasno vidljiva smeđa mrlja, koja se nadvija nad neboderima tokom dana bez vjetra, naziva se smeđa magla.

 • Ona je mješavina čestica prašine, vodene pare, smoga, te plinova automobila i tvornica. Smeđa magla zagađuje naš prirodni okoliš, a kod nekih ljudi može prouzrokovati probleme s disanjem.


Kojim prevoznim sredstvima i na koji na in mo emo smanjiti zaga enje
Kojim prevoznim sredstvima i na koji način možemo smanjiti zagađenje?

 • Najlakši način kojim možemo smanjiti zagađenje zraka je smanjenje upotrebe naših automobila, struje i plina. Moramo pažljivo razmisliti kako i kada trebamo koristiti automobile.

 • Za kraća putovanja radije koristimo bicikle, a možemo i prošetati.


Z r a k

Za duža putovanja koristimo sredstva javnog prijevoza. Pokušajmo vožnju automobilom učiniti što ekonomičnijom, tako da jedan automobil na jednoj relaciji koristi što više ljudi. Odrasli bi trebali automobile redovno servisirati, jer ispravan automobil stvara manje zagađenja. Odrasli mogu u svoje automobile ugraditi plinski pogon koji stvara manje zagađenja. Sve dok ne uspijemo razviti automobile koji će koristiti gorivo koje ne zagađuje okoliš, moramo smanjivati zagađenje manjim korištenjem automobila.


Saznajte i ovo
Saznajte i ovo Pokušajmo vožnju automobilom učiniti što ekonomičnijom, tako da jedan automobil na jednoj relaciji koristi što više ljudi.


Z r a k

Ozon je raspoređen tako fino, da bi sakupljen formirao pojas oko Zemlje, ne deblji od đona na cipeli. (Debljina Ozonskog sloja je oko 3 mm.) Bez života, sastav Zemljine atmosfere bi bio sličan sastavu na Marsu. Kisele kiše su gotovo umrtvile 2200 švedskih jezera, a 80% norveškoh jezera je mrtvo ili ugroženo. U siječnju, 1989. god., smog u gradu Meksiku (urbano onečišćenje) bio je tako jak, da školska djeca nisu mjesec dana morala ići u školu.


ad