Dedno pravo vaje
Download
1 / 42

DEDNO PRAVO VAJE - PowerPoint PPT Presentation


 • 353 Views
 • Uploaded on

DEDNO PRAVO VAJE.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' DEDNO PRAVO VAJE' - knut


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

Jože, star 76 let, je umrl. Zapustil je ženo Marijo in tri sinove (Andrej, Janez, Simon). Vendar ima Jože še iz prve zakonske zveze dve hčerki, Tino in Marino. Tina je jezna na očeta, zato se odpove dediščini zase. Tina, stara 54 let, je imela tri otroke, od katerih je najstarejši Marko, 35 let, lansko leto umrl, ter zapustil ženo in dva otroka.

Kdo vse bo dedoval in kakšen bo delež posameznega dediča?


Vdova Doris je umrla in zapustila mamo Marto in hčerko Tino. Zapuščino predstavlja nepremičnina, bančni račun z 300.000 SIT in BMW avtomobil.

Kakšne dedne deleže bosta dobili Marta in Tina?


Gledališki igralec Mirko Spretni je Društvo mladih igralcev imenoval za svojega edinega dediča in mu zapustil celotno svoje premoženje. Njegova vdova Berta in njegovi starši trdijo, da pravna oseba ne more biti dedič ter da so oni pravi dediči.

Kdo ima prav in kako bo potekalo dedovanje?


Umrl je Janez Smrtnik. Zapustil je: igralcev imenoval za svojega edinega dediča in mu zapustil celotno svoje premoženje. Njegova vdova Berta in njegovi starši trdijo, da pravna oseba ne more biti dedič ter da so oni pravi dediči.

- Svojo mamo Marijo

- Svojega brata Benjamina

- Svojega sina Martina

- Svojo hčerko Majo in njena otroka Kajo in Miha

- Tri otroke Marjano, Mitjo in Marka, otroke njegove prej umrle hčerke Sabine.

Kdo deduje in koliko?


J igralcev imenoval za svojega edinega dediča in mu zapustil celotno svoje premoženje. Njegova vdova Berta in njegovi starši trdijo, da pravna oseba ne more biti dedič ter da so oni pravi dediči. anez Močnik je umrl.

 • Bil je lastnik jadrnice in zemljišča.

 • 100.000 evrov je posodil svojemu prijatelju Robiju.

 • Tri dni pred smrtjo si je iz knjižnice izposodil 5 knjig.

 • En teden pred smrtjo si je J.M. kupil novi avtomobil. V avtu, ki ga je plačal in ki so ga dostavili, manjka avtoradio, in lak je poškodovan (velika črta).

 • Bil je delničar (300 delnic) pri Zlati delnici d.d.

 • Bil je član Mednarodnega združenja za znanstvene kemijske raziskave.

 • Kot zaposlenemu v Kresnički d.d. mu je bila podeljena prokura.

  Njegova zunajzakonska partnerica Eva sprašuje, kaj od navedenega bo dedovala?


Zapustnik je zapustil: igralcev imenoval za svojega edinega dediča in mu zapustil celotno svoje premoženje. Njegova vdova Berta in njegovi starši trdijo, da pravna oseba ne more biti dedič ter da so oni pravi dediči.

zakonec A, mati B, sin D od umrlega polbrata C po očetovi strani, hčerki E in F od umrlega polbrata G po očetovi strani ter vnuka J in K od umrle hčerke I od umrle sestre H.

Narišite shemo: kdo in koliko kdo deduje?

A ___________

B____________

C____________

D____________

E____________

F____________

G____________

H____________

I_____________

J____________

K____________


A je umrl neporočen. Imel je dva otroka B in C, ki sta umrla pred njim.

Kdo deduje in koliko?


Anita, mati samohranilka 2 letnega Denisa, je izvedela, da je na smrt bolna. Zato se je obrnila na CSD, da bi Denisa dala v posvojitev. In res! Denisa je posvojil mlad zakonski par brez otrok, gospa in gospod Kralj. Ko je Anita umrla, sta zakonca Kralj priglasila Denisa kot Anitinega dediča. K dedovanju so se priglasili še Anitin nečak Jernej, sin Anitine umrle sestre Andreje, in Anitin oče (mama je umrla pred tremi leti).

Kdo bo dedoval in kdo ne ter zakaj?


Zakonca A. imata dva sinova, B1 in B2. Zakonca A. sta se odločila za razvezo zakonske zveze. Sodba o razvezi je postala pravnomočna 2.1.1999. Gospod A je umrl 9.3.1999. Gospa A pa je 1.5.1999 rodila hčerko C.

Kdo deduje in koliko ter zakaj?


A.A. je zapustil tri hčerke (C1, C2, C3) iz prve zakonske zveze, zunajzakonsko partnerico B.B. ter sina D, katerega očetovstvo je priznal. Umrl je 23.4.2000. B.B. pa je 17.8.2000 rodila hčerko E.

Kdo deduje in koliko ter zakaj?


Ob smrti A je njegov sin B zahteval, da se izloči iz zapustnikovega premoženja (100 enot) vrednost 30 enot. Sin B navaja, da je očetu, ki je živel v isti hiši, a v ločenem gospodinjstvu, pomagal tako z delom in denarjem. C je temu nasprotoval in trdil, da B ni živel z očetom A v skupnem gospodinjstvu ter da mu zaradi tega ta pravica ne pripada.

Opredelite situacijo!


Ob smrti A je njegova zunajzakonska partnerica B zahtevala, da se ji izročijo iz zapustnikovega premoženja predmeti televizija, spalnica, štedilnik in hladilnik. A-jev vnuk C, sin D, pa zahteva izročitev traktorja in prikolice. A-jev sin D pa navaja, da C te pravice nima, saj ni A-jev dedič.

Opredelite situacijo!


A.A je doživel težko prometno nesrečo. Ker je za pisanje preslab, je medicinski sestri narekoval svojo oporoko. Le podpis je opravil sam.

Ali je njegova oporoka veljavna- utemeljite?


A.A. se je odpravil na izlet na Mount Everest. Na poti je doživel hudo nesrečo, ki je zahtevala čimprejšnjo zdravstveno pomoč. Vendar jim plaz onemogoči pravočasno vrnitev.

- Ali lahko J.M., kljub temu, da ne more pisati, naredi oporoko (če da, katero in kako)?

- Kaj bi se zgodilo, če bi pomoč kljub temu bila pravočasna in bi se njegovo zdravstveno stanje v bolnišnici stabiliziralo?


V zapuščinskem postopku po umrlem Janezu Smrtniku je sodišče prekinilo postopek zaradi spora o izločitvenem zahtevku zapustnikove vnukinje Janje iz naslova prispevanja k povečanju in ohranitvi zapustnikovega premoženja.

a) Ali je sodišče ravnalo pravilno, ker je prekinilo zapuščinsko obravnavo?

b) Kako bo ravnalo zapuščinsko sodišče, če Janja ne bo vložila tožba v danem roku?


Jože je odšel na potovanje na Kilimandžaro. Svoji ženi Mariji je napisal razglednico s sledečo vsebino (pisal je z uporabo indiga):


1.1.2002 Mariji je napisal razglednico s sledečo vsebino (pisal je z uporabo indiga):

Draga moja žena Marija,

Sem resno zbolel. Rad bi dal sledeče napotke. Če se mi kaj zgodi, ti dobiš vse.

Tvoj Jože

P.S., 2.1.2002: Moja teta Klavdija naj dobi po moji smrti 5.000 evrov.


Nekaj dni pozneje je Jože umrl. Njegova žena Marija trdi, da je edini dedič. Sin Jan (edini Jožetov potomec) prav tako uveljavlja svojo dedno pravico.

 • Ali je oporoka veljavna? Za katero vrsto poroke gre?

 • Ali je določilo, zapisano v post scriptum, veljavno?

 • Kdo torej deduje?


Jože se boji, da ga bo njegov oče razdedinil. Da bi preprečil, da bi oče sestavil oporoko, s katero bi ga razdedinil, je očetu pri zajtrku stresel v kavo strup. Oče umre in obdukcija pokaže jasne znake smrti.


Martin je v oblično veljavni lastnoročni oporoki postavil svojega brata Tomaža za edinega dediča. Oporoka se glasi:

“Postavitev dediča je dokončna. Izrecno se odpovedujem vsakršni pravici do spremembe oporoke.”

Martin je o sestavi oporoke obvestil Tomaža. Nekaj let kasneje je Tomaž vprašal odvetnika, ali lahko prekliće oporoko.


Vdovec Jože Kralj ima dva sinova, Jakob in Janeza, ter hčerko Mijo, pri kateri trenutno živi. 1.6.2005 sestavi lastnoročno oporoko, v kateri določi Mijo za edinega dediča. Oporoko je pokazal tudi hčerki. Za božič je Jože dobil od sinov zaboj najboljšega francoskega rdečega vina, medtem ko je od Mije dobil majhno knjigo o veri v starosti. Razlika med darili je vplivala na Jožeta tako, da je 26.12.2005 sestavil novo oporoko, v kateri je za dediča postavil Jakoba in Janeza – vsakega do polovice. Ko je Mija to izvedela, je to svojemu očetu močno očitala. Zaradi tega je Jože 15.2.2006 preklical oporoko z dne 26.12.2005. Aprila 2006 je Jože umrl. Pri pregledu njegovih stvari so našli njegovo izjavo z dne 15.2.2006 v košu in raztrgano na pet delov.

IN??????


Jože je svojemu sinu Matjažu z oporoko zapustil stanovanje, hčerki Mateji pa hišo. Tako, da je umrl brez premoženja. Ko je umrl, se je k dedovanju priglasila še njegova nezakonska hčerka Natalija. A šele po pravnomočnosti sklepa o dedovanju.

IN?????


17-letni Marko J. in njegova prijateljica, 16-letna Tina K., bi rada drug drugega določila za edinega dediča.

Ali lahko in če da, kako to storita?


Na Vas je obrnil klient s sledečim vprašanjem: bi rada drug drugega določila za edinega dediča.

Spoštovani, imam vprašanje v zvezi z oporoko. Ali je v kakršnemkoli primeru možno oporoko odpreti (morda pred ustrezno pristojno osebo?) in jo prebrati še preden zapustnik umre. Zapustnik je namreč še živ, vendar poslovno nesposoben in biva v domu za upokojence. Po oporoki naj bi bilo več dedičev, nihče pa točno ne ve, kaj deduje. Oporoka je shranjena pri enem izmed dedičev. Oporoko želimo odpreti z namenom, da se točno ugotovi, kaj bo kdo izmed dedičev dedoval, tako da si bomo lahko že sedaj razdelili obveznosti in bo vsak odločal o svojem delu zapuščine (npr. kdor bo podedoval hišo, bo plačeval vse nastale stroške, kdor bo podedoval avto, bo avto tudi naprej redno registriral). Zapustnik lahko umre kmalu, lahko pa živi tudi več let. Prosim, če mi poveste, ali je to možno narediti in če je, na kakšen način?

In še eno vprašanje: ali ima oporočno dedovanje (če oporoka obstaja) prednost pred zakonskim dedovanjem oziroma ali v primeru napisane oporoke, kjer je dedič nekdo tretji, odpadejo iz dedovanja zakonski dediči iz 2 parantele - bratje, sestre, nečaki, nečakinje (sorodniki iz 1. parentele ne obstajajo). Ali lahko zahtevajo nujni delež kljub temu, da v oporoki niso omenjeni?


B.B. je pred kratkim umrl oče A.A., ki je živel skupaj s sinom C.C. (B.B.-jevim bratom) v stanovanju, ki je napisano na brata, vendar ga je kupilo več oseb. Večino je s kreditom, pridobljenim na podlagi pokojnine, kupil oče (50%) ter sorodnik D.D. (20%), ki je že umrl, in sorodnik E.E. (20%). Najmanj pa je dal brat (10%). B.B. zanima, ali je upravičen do deleža, če da do kakšnega, na stanovanju, v katerem živi sedaj brat C.C.

Zanima ga tudi, če ima to pravico, kako naj jo uveljavi.


In konkretno
In konkretno?? sinom C.C. (B.B.-jevim bratom) v stanovanju, ki je napisano na brata, vendar ga je kupilo več oseb. Večino je s kreditom, pridobljenim na podlagi pokojnine, kupil oče (50%) ter sorodnik D.D. (20%), ki je že umrl, in sorodnik E.E. (20%). Najmanj pa je dal brat (10%). B.B. zanima, ali je upravičen do deleža, če da do kakšnega, na stanovanju, v katerem živi sedaj brat C.C.

Koliko bi torej dobil brat B.B., če bi

bilo kupljeno stanovanje vredno

100.000 evrov?????


A.A. je pred 20 leti dobil z darilno pogodbo podstrešje v hiši, ki si ga je z lastnimi sredstvi preuredil v stanovanje. Ker je prišlo do nesporazumov, A.A. pričakuje, da bo izločen iz dedovanja, in bo uveljavljal lahko samo nujni delež. V darilni pogodbi je zapisano, da je dobil 1/3 na hiši . Ker je v njegovem primeru nujni delež 1/4 (dedovala bo sestra C.C.), ga zanima izračun.


Koliko bi torej dobil brat A.A., če hiši, ki si ga je z lastnimi sredstvi preuredil v stanovanje. Ker je prišlo do nesporazumov, A.A. pričakuje, da bo izločen iz dedovanja, in bo uveljavljal lahko samo nujni delež. V darilni pogodbi je zapisano, da je dobil 1/3 na hiši . Ker je v njegovem primeru nujni delež 1/4 (dedovala bo sestra C.C.), ga zanima izračun.

je hiša vredna

100.000 evrov?????


Dolgovi
DOLGOVI hiši, ki si ga je z lastnimi sredstvi preuredil v stanovanje. Ker je prišlo do nesporazumov, A.A. pričakuje, da bo izločen iz dedovanja, in bo uveljavljal lahko samo nujni delež. V darilni pogodbi je zapisano, da je dobil 1/3 na hiši . Ker je v njegovem primeru nujni delež 1/4 (dedovala bo sestra C.C.), ga zanima izračun.

A je umrla. Zapustila je tri sinove: B, C in D. Njeno zapuščino predstavlja samo hranilna knjižica z 10.000 evri. Tretji dan po njeni smrti se javi g. G, ki trdi, da mu je umrla dolžna 5.000 EUR.

 • Kako bo potekalo dedovanje?

 • Kdo odgovarja za omenjeni dolg?

 • Kaj bi se zgodilo, če bi znašal dolg 15.000 evrov?


A je umrl ter zapustil zbirko slik v vrednosti 1.000.000 evrov. Njegova dediča sta sinova B in C. Takoj po njegovi smrti so se priglasili štirje upniki:

- g. Prvi: 10.000 evrov;

 • g. Drugi: 300.000 evrov;

 • g. Tretji: 500.000 evrov;

 • g. Četrti: 20.000 evrov.

  g. Drugi in Tretji sta zahtevala ločitev zapuščine.


 • S katerim institutom dednega prava se srečamo- latinski izraz?

 • V katerem roku se lahko zahteva ločitev in kaj je potrebno dokazati?

 • Kako vpliva ločitev na dediča?

 • Kako bo potekalo poplačilo upnikov?

 • Kakšna je razlika med upniki, ki so zahtevali ločitev, in med upniki, ki je niso zahtevali?

 • Opredelite Convocatio creditorum!


Med zapuščinsko obravnavo je prišlo do spora glede pravice do volila. Sodišče je prekinilo zapuščinsko obravnavo ter edinega dediča napotilo na pravdo.

ALI JE SODIŠČE RAVNALO PRAVILNO?


 • Razlika med uvedba zapuščinskega postopka in zapuščinsko obravnavo!

 • Kaj je predmet in kdo so stranke zapuščinskega postopka?

 • V katerih primerih zapuščinsko sodišče napoti na pravdo?

 • Kaj pa na upravni postopek?

 • Kdaj prekine pravdo in kdaj ne?

 • Koga se napoti na pravdo (glej primer)?


Zapuščinski postopek po umrli A je pravnomočno končan. zapuščinsko obravnavo!

Kaj se zgodi, če se po pravnomočnosti:

- Najde novo premoženje (premičnina, nepremičnina);

- Najde oporoka;

 • Pojavi novi dedič?

  Razlika: napotitev na pravdo in korektivno funkcijo pravde???


A je takoj po očetovi smrti prevzel upravljanje kmetijstva. Dva tedna kasneje je tudi prodal že polovico živine iz hleva (5 krav in 6 koz).

Ali je pravilno ravnal?

Kakšne posledice ima njegovo ravnanje?

Ali se lahko odpoved dediščini?


A je v oporoki določil svojega soseda B za izvršitelja oporoke. B je zbolel in zato je pooblastil svojega sina C, da bo on izvršitelj oporoke.

 • Katere predpostavke mora izpolnjevati izvršitelj?

 • Kakšne so dolžnosti izvršitelja?

 • Kdaj pride do prenehanje funkcije izvršitelja?


A je sestavil oporoko, v kateri je določil: “ oporoke. B je zbolel in zato je pooblastil svojega sina C, da bo on izvršitelj oporoke.Moji dediči so moji otroci, sin B in hčerka C. Moja žena D dobi na dediščini užitek.” Po sestavi oporoke je hčerka C sklenila zakonsko zvezo z F. V tej zakonski zvezi so se rodili otroci: E1, E2, E3.

Kako poteka dedovanje:

 • če Klara umre pred A?

 • če Klara umre med zap. postopkom po A?

 • če Klara umre po pravnomočnosti sklepa o dedovanju?


A ima tri sinove: B (16) obiskuje srednjo kmetijsko šolo in živi doma pri starših; C (24) dela kot asistent na fakulteti za kmetijstvo in živi s svojo družino pri starših, a v ločenem gospodinjstvu; D (27), ki je zaradi nesreče v svoji mladosti izgubil levo nogo in živi doma ter staršem pomaga pri opravilih na kmetijskem gospodarstvu. A zanima:

 • Kakšna bo usoda zaščitenega gospodarstva po njegovi smrti?

 • Ali bi bilo drugače, če bi bila njegova žena še živa?

 • Kaj bi se zgodilo, če bi bili vsi otroci mladoletni?

 • Kaj sodišče stori, ko je predmet zapuščinske obravnave zaščiteno gospodarstvo?


A je umrl leta 2003 in zapustil zaščiteno gospodarstvo, ki ga je podedoval njegov starejši sin B, ki je tudi ostal po šolanju na kmetiji. Mlajši sin C pa živi in dela v mestu.

 • Kakšen je bil ob dedovanju položaj mlajšega sina- ali je ostal praznih rok??

 • Kaj se zgodi, če se po pravnomočnosti sklepa o dedovanju kmetijskih gospodarstev najde nepremičnina, ki takšnega statusa nima?


Janez Močnik je lastnik zaščitenega gospodarstva. Rad bi sestavil oporoko:

 • Pogoji za sestavo oporoke pri kmetijskih gospodarstvih?

 • Ali lahko zapusti svoje zaščiteno gospodarstvo večim osebam (če da, navedite pogoje)?

 • Ali je možno dediča pri dedovanju zaščitenega gospodarstva obremeniti z volilom (pogoji!)?


A. in B. sta brata. Po smrti njujega očeta bosta dedovala stanovanje (vsak pol). A. vas sprašuje, ali je možno, da B. izplača in na tak način postane dedič celotnega stanovanja, saj bi to bistveno poenostavilo določene stvari.

Ali obstaja možnost, da se pri notarju sklene pogodba, v kateri bi se zapisalo, da A. Izplača B. in da se je B. v zameno za to odpove svoji dediščini? Ali je to možno storiti, čeprav je oče še živ?


ad