Talesova teorema
Download
1 / 7

Talesova teorema - PowerPoint PPT Presentation


  • 388 Views
  • Uploaded on

Talesova teorema. Ljubinka vasić I8. Ko je Tales?. Rodjen je 624. godine pre nove ere u Miletu,gradu na obali Male Azije.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about ' Talesova teorema' - hertz


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Talesova teorema

Talesova teorema

Ljubinka vasić I8


Ko je tales
Ko je Tales?

Rodjen je 624. godine pre nove ere u Miletu,gradu na obali Male Azije.

Smatra se ocem filozofije i prvim velikim grčkim matematičarem.Dolazio je iz ugledne trgovačke porodice.Bio je ubrajan u Veće sedam mudraca.Sem matematike i filozofije, bavio se astronomijom,politikom,fizikom,trgovinom.Tales je često citirana antička ličnost.


Talesov veliki suparnik
Talesov veliki suparnik

Najveća piramida na svetu nalazi se u Gizi.Sagradio je egipatski faraon Keops kao grobnicu za svoju ženu.Piramidu je gradilo 100 hiljada ljudi 20 godina.Visine 138m(urušila se oko 10m prošlih decenija) smatrala se najvišom građevinom pre Ajfelovog tornja.Ta je tales rekao
Šta je tales rekao?

Sačekaću da dužina moje senke bude jednaka mojoj visini. Pošto su Sunčevi zraci paralelni isto će biti i sa piramidom. Tako je i bilo izmerio je potom senku piramide i iskoristio porporciju.

ALI TO NIJE SVE!

Problem je nastao pošto je jedan deo senke “zarobljen” u osnovi piramide.Tales je i to brzo prevazišao i konstatova da je konačna visina piramide zbir vidljivog dela senke i visina trougla čija je osnovica ivica piramide sa koje je strane merio.
ad