prvi izziv n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Prvi izziv: PowerPoint Presentation
Download Presentation
Prvi izziv:

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 10

Prvi izziv: - PowerPoint PPT Presentation


  • 127 Views
  • Uploaded on

Prvi izziv:. K IZVIROM. 2. Prvi izziv: Moja pot od številnih dejavnosti k izviru. I. Duhovna poglobitev. Svetopisemski odlomek. Moderator prebere odlomek ali za branje zadolži enega izmed članov ŽPS. Skrb in strah ( Lk 12,22-34)

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Prvi izziv:' - guthrie-hynes


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
prvi izziv
Prvi izziv:

K IZVIROM

svetopisemski odlomek
Svetopisemski odlomek

Moderator prebere odlomek ali za branje zadolži enega izmed članov ŽPS.

Skrb in strah (Lk 12,22-34)

Nato je rekel svojim učencem: »Zato vam pravim: Ne skrbite za življenje, kaj boste jedli, in ne za telo, kaj boste oblekli. Saj je življenje več kot jed in telo več kot obleka. Pomislite na vrane: ne sejejo in ne žanjejo. Nimajo ne shrambe ne žitnice in vendar jih Bog hrani. Koliko več kakor ptice ste vredni vi! Kdo izmed vas pa more s svojo skrbjo podaljšati življenje za en sam komolec? Če torej ne zmorete niti najmanjše reči, kaj ste v skrbeh za drugo? Pomislite na lilije, kako rastejo. Ne delajo in ne predejo, toda povem vam: Še Salomon v vsem svojem veličastvu ni bil oblečen kakor katera izmed njih. Če pa Bog tako oblači travo na polju, ki danes obstaja in jo jutri vržejo v peč, koliko bolj bo vas, maloverni! Zatotudi vi ne iščite, kajbostejedli in kajboste pili.Ne delajte

slide5

si s tem skrbi! Vse to namreč iščejo narodi sveta. Vaš Oče vendar ve, da to potrebujete. Iščite njegovo kraljestvo in to vam bo navrženo. Ne boj se, mala čreda, kajti vaš Oče je sklenil, da vam da kraljestvo. Prodajte svoje premoženje in dajte vbogajme. Naredite si mošnje, ki ne ostarijo, neizčrpen zaklad v nebesih, kamor se tat ne približa in kjer molj ne razjeda. Kjer je namreč vaš zaklad, tam bo tudi vaše srce.«

slide6

Uvodno razmišljanje

Moderator prebere odlomek ali za branje zadolži enega izmed članov ŽPS.

Ne skrbite, vaš Očevendar ve, da topotrebujete (Lk 12,22-34)

Življenje ni odvisno ne od tega, kar imaš, ne od tega česar nimaš, temveč od tega, kar si: in si Božji otrok. Lažni modrosti, ki vodi h kopičenju dobrin ink zaskrbljenosti, učenec postavi nasproti resnično modrost, modrost tistega, ki spozna Očeta. Njegova previdnost, ki je pronicljivejša in učinkovitejša od vsakršne naše previdnosti, ne pusti v pomanjkanju nikogar izmed njegovih otrok. Razlika med vernikom in nevernikom ni v tem, da nevernik dela, vernik pa lenari. Vse prej kot to! Dejstvo je, da je nevernik zaskrbljen, vernik pa je dejaven, da ima prvi v sebi strah in tesnobo, ker hoče posedovati in si nakopičiti čim več dobrin, drugi pa ima v sebi zaupanje, ker hoče prejemati v dar in darovati. Koristno je omeniti, da je skrb bolj izčrpavajoča od samega

slide7

dela. Skrb in nemir vzameta človeku več energije kot samo delo. Medtem ko človek na splošno, s trudom kopiči stvari, kadar ima, in se s tesnobo v sebi vznemirja, kadar nima, vernik daruje, kadar ima in dela, kadar nima. Vendar to počne brez skrbi in nemira v sebi, saj ve, da je Bog njegovo življenje. Ne zapre roke, da bi si prilastil to, kar ima v njej, in je ne iztegne, da bi kaj vzel, ampak jo odpre, da bi prejel kaj od Očeta, in jo iztegne, da bi daroval kaj bratom. Tistim, ki rečejo »Oče«, je prizaneseno z nepotrebnimi bremeni skrbi in muk, saj živijo v kraljestvu otrok. Le to je treba iskati, za to prositi in si tega želeti v sebi. Vse ostalo je navrženo. Lahko smo mirni, kajti kakor je Bog ustvaril nas zase, tako je ustvaril vse za nas. Resnični zaklad ni to, kar imaš, ampak to, kar daš.

Prim. Silvano Fausti, Skupnost bere Lukov evangelij, Celjska Mohorjeva družba, Društvo Mohorjeva družba, Celje 2012, 471–478.

osebno premi ljevanje 20 minut
Osebno premišljevanje 20 minut

Moderator pripravi toliko lističev s spodaj navedenimi vprašanji in prošnjo, kolikor je članov ŽPS in jih pred premišljevanjem razdeli članom oz. jih projicira na platno.

Vsak član ŽPS v tišini ali ob umirjeni glasbi osebno razmišlja ob spodnjih

vprašanjih in izreče spodnjo prošnjo:

1. Je molitev, želja biti z Njim izvir in temelj vsega mojega del(ovanj)a za

Jezusa?

2. Kako se sadovi moje tesne povezanosti z Jezusom kažejo v mojem delu/

delovanju?

3. Si kdaj zastavljam vprašanje, kaj On v resnici pričakuje od mene?

Gospod, prosim te, da ne bi bil/a pretirano v skrbeh za svoje življenje, saj

vem, da me Oče ljubi z isto ljubeznijo, s katero je ljubil Tebe, svojega Sina.

slide9

II. Redno pastoralno delo

Sejo nadaljujemo z obravnavo tem rednega pastoralnega dela.