S I S T E M U L S O L A R - PowerPoint PPT Presentation

slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
S I S T E M U L S O L A R PowerPoint Presentation
Download Presentation
S I S T E M U L S O L A R

play fullscreen
1 / 22
Download Presentation
S I S T E M U L S O L A R
150 Views
cybil
Download Presentation

S I S T E M U L S O L A R

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

 1. S I S T E M U L S O L A R

 2. SISTEMUL SOLAR Comete→ Asteroizi→ ←Meteoriţi→

 3. Termenul de sistem solar se referă la Soare şi la toate corpurile ce se rotescîn jurul său. Sistemul solars-a format dintr-un nor imens de gaze şi praf, în urmă cu aproximativ 5 000 milioane de ani. PĂMÂNTUL şisatelitul său natural, Luna

 4. Cel mai mare corp din sistemul solar este SOARELE, o stea de culoare galbenă – portocalie care are caldurăşi lumină proprie. • Soarele se află în centrul sistemului solar. • Pe suprafaţa Soarelui temperaturaeste de aproximativ 5700 grade Celsiusajungând până la 15 milioane de grade Celsius,în miezul său. • Soarele este compus din 71% hidrogen, 27% heliu, iar restul ocupă cantităţile mici de elemente mai grele. • Datorită acestei compoziţii şi a temperaturilor ridicate, Soarele nu are o crustă solidăşi nici materie în stare lichidă, toată materia solară fiind în întregime în stare de plasmăşi gazoasă.

 5. Masa Soarelui este de aproximativ 740 de ori mai mare decât masa tuturor planetelor. Este de peste 300 000 ori mai greu decât Pământul. (Soarele) (Pământul) Planetele Imagineîn care este comparată mărimea Soarelui cu mărimea planetelor.

 6. MERCUR Mercur este cea mai apropiată de Soare. In timpul zilei temperaturile de pe Mercur pot atinge 700 K (+437 ˚C), iar in timpul noptii pot să scadă până la 100 K (-173 ˚C). Presiunea de pe suprafaţa lui Mercur este de cel mult 1 milibar. O caracteristică specifică lui Mercur este albedoul, sau capacitatea de a reflecta razele solare. Aldeboul lui Mercur este de 0,12. Pe suprafaţa lui Mercur se pot observa cratere, brazdeşi lineamente. Mercur nu are nici un satelit. • Pe Mercur poţi să îngheţi ori să te prăjeşti; la răsăritul Soarelui sunt: -173°C şi +427°C la amiază.

 7. VENUSsauLuceafărul Pentru că aparţine celor mai strălucitoare corpuri cereşti a fost numită după zeiţa frumuseţii la greci. Este de 15 ori mai strălucitoare decât Sirius, considerată cea mai strălucitoare stea. Atmosfera este alcatuită in majoritate din bioxid de carbon ( 96% ), alte elemente: 3,5% nitrogen, 0,135% vapori de apă si alte gaze. Bioxidul de carbon crează efectul de seră, deci temperatura este foarte ridicată: de aproape 700 K. Suprafaţa planetei Venus este alcatuită mai mult din: cratere,munţi,vulcani,gaze. Rotaţia în jurul propriei sale axe se desfăşoară în sens invers faţă de rotaţia celorlalte planete din sistemul nostru solar.

 8. PĂMÂNTUL • Este singura planetă cunoscută în întregul Univers pe care există viaţă. • Este a III-a planetă de la Soare. • Atmosfera conţine 78% azot, 21% oxigen, 1% alte gaze. • Temperatura este între -52°C şi +58°C . • Din spaţiu arată ca o lume albastră, pentru că 70% din suprafaţa lui este acoperită cu apă. • Este singura planetă a cărui nume nu derivă din mitologia greco-romană. Cuvântul “pământ" provine din latinescul „pavimentum”, care înseamnă „pavaj”, „drum pietruit”. Un an pe Pământ durează 365 zile şi 6 ore(atât se roteşte în jurul Soarelui). În jurul axei sale se roteşte în 24 ore,adică o zi.

 9. MARTE Se mai numeşte şi Planeta Roşie datorită înfăţişării sale văzută de pe Pământ. Culoarea roşiatică se explică prin prezenţa pe suprafaţa sa a oxidului de fier. Suprafaţa planetei este acoperită de cratere. Pe planetă există anotimpuri schimbătoare ce crează vânturi care ating 161 km/h şi care cauzează puternice furtuni de praf. Atmosfera este alcatuită din 95% bioxid de carbon, 3% azot si alte gaze. Ca şi Pamântul, Marte are Ionosfera. Temperatura in timpul zilei urcă la 15°C, iar noaptea scade la –80°C. Polii planetei sunt acoperiţi de calote de gheaţă. In timpul verii calotele se micşorează sau se topesc in totalitate.

 10. JUPITER -Este aV-a planetă de la Soare. Este de 5 ori mai departe de Soare decât Pământul Este cea mai mare planetă din sistemul solar. Temperatura de pe suprafaţa planetei este de 2000 K. Presiunea este de 200.000 ori mai mare decât a Pământului. Din masa totala 76% este hidrogen, iar 22% heliu. Are 16 sateliţi.

 11. Mărimea lui Jupiter comparată cu a Pământului.

 12. SATURN • Este o mare bilă de gaz. • Atmosfera este formată din 97% hidrogen şi 3% heliu. • În partea de sus a atmosferei sunt vânturi puternice, care ating 1800 km/h. • Temperatura este de -176° C. • Îi ia 29.5 ani pământeşti ca să se învârtească o dată în jurul Soarelui. • Îi trebuie numai 11 ore pământene ca să se învârtească în jurul axei sale. Inelul este format din mii şi mii de mici inele alcătuite din gheaţă şi din particule de rocă.

 13. Mărimea lui Saturn comparată cu a Pământului

 14. URANUS Perioada de rotaţie in jurul Soarelui: 84 ani. A fost descoperită de William Herschel pe 13 martie 1781. Este mai mare de 60 ori decât Pământul. Este o lume de gheatăinvelită de hidrogen, heliu si metan. Temperatura nu depaşeşte 103 K. La inceputul anului 1977 un cercetător a semnalat existenţa unui inel. Are 15 sateliţi.

 15. Mărimea lui Uranus comparată cu a Pământului

 16. NEPTUN Perioada de rotaţie in jurul Soarelui: 164,8 ani. • Este a VIII - a planetă de la Soare. • Este de 17 ori mai grea decât Pământul. • Este al IV - lea gigant de gaz din sistemul nostru solar. • Atmosfera este formată din 79% hidrogen, 18% heliu, 3% metan.

 17. Mărimea lui Neptun comparată cu a Pământului

 18. PLUTO • Este a IX-a planetă de la Soare. • Este cea mai mică planetă din sistemul nostru Solar. • Astronomii nu ştiu cu certitudine dacă are sau nu atmosferă. • Suprafaţa este întunecată şi se crede că este formată din roci şi gheaţă. Temperatura medie: -220°C; Perioada de rotaţie in jurul Soarelui: 248,5 ani.

 19. COMETELE • Cometele sunt corpuri cereşti mici, de aparenţă nebuloasă*, care se rotesc în jurul Soarelui. • Majoritatea cometelor au trei părţi: – un nucleu solid, în centru, alcătuit din gaze îngheţate şi praf; – o coamă rotundă sau cap, care înconjoară nucleul, formată din particule de praf şi gaze; – o coadă lungă de praf şi gazeîn prelungirea capului. • Multe comete se află pe marginea exterioară a sistemuluisolar. Unele vin langă Soare, unde capetele lor luminoase şicozile lor lungi şi strălucitoare constituie o vedere spectaculoasă. nebulos ~oasă= care este lipsit de claritate; neclar.

 20. ASTEROIZII Asteroizii sunt obiecte ce se mişcăprintre stele. Asteroizii, numiţi şi mici planete, sunt roci rămase de la formarea sistemului solar, de acum 4,6 miliarde de ani. Majoritatea acestor fragmente, se găsesc intre Marte si Jupiter, zona numită centura principală, intre 2,3 si 3,3 UA de Soare. In centura principală s-au descoperit 331.000 de asteroizi (1 iunie 2006), dar numai 13.040 au primit nume proprii.

 21. METEORITII Un număr mare de meteoriti intră în atmosfera Pământului în fiecare zi, aducând peste 100 de tone de substanţă. Sunt, totuşi, foarte mici, fiecare având câteva milionimi de grame. Doar cei mai mari reuşesc să atingă suprafaţa planetei devenind adevărații meteoriţi. Ei sunt numiţi adesea“stele căzătoare", pentru căîn cădere lasăîn urma lor o dâră de lumină. Meteoriţii sunt bucăţi din sistemul solar, căzute pe Pământ. Celemai multe provin din asteroizi, unele însă provin din comete. Căteva sunt de origine Lunară (23) sau Marţiană (18).

 22. “Suntem prea tineri pentru acest univers.” Marius Torok S f â r ş i t Prof. Palincaș Alin