m e t a b o l i s m u l n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
M E T A B O L I S M U L PowerPoint Presentation
Download Presentation
M E T A B O L I S M U L

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 12

M E T A B O L I S M U L - PowerPoint PPT Presentation


 • 64 Views
 • Uploaded on

M E T A B O L I S M U L. include anabolismul sau biogene za şi catabolismul sau degradarea.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'M E T A B O L I S M U L' - doane


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
m e t a b o l i s m u l

METABOLISM U L

includeanabolismulsaubiogenezaşi catabolismulsaudegradarea

slide2

Prin metabolism se intelegetotalitateareactiilorbiochimice de sintezaori de degradare, cu consumsau cu produceredeenergie, care au loc in organismele vii. Acestereactii au dreptrezultatmentinereavietiisiadaptareaorganismelor la conditiilemediuluiinconjurator, cu care au un schimb permanent de substantesienergie.

In functie de sensul biologic al acestorreactiibiochimice, proceselemetabolice pot fii de tip catabolic sau anabolic, potentandu-se sauinhibandu-se reciproc.

Procesele de tip catabolic(catabolismul) au ca rezultatproducerea de energie. Suntreprezentate de reactiichimice, in cadrulcarora are loc descompunereasubstantelormacromoleculare care provin din alimente (exogene), pana l aconstituentisimpli. Parte din energiarezultataprinproceselecatabolice la nivelcelular se pierde sub forma de caldura(55%), restul se depoziteaza in compusi, care, datoritacantitatiimari de energiepe care o pot inmagzina, poartedenumirea de compusimacroenergici, ca de exemplu, aciduladenozitrifosforic(ATP).

slide3

Catabolismul glucidelor

La organismele autotrofe are loc doar degradarea glucidelor proprii pentru asigurarea energiei necesare proceselor fiziologice.

La organismele heterotrofe are loc degradarea glucidelor alimentare în vederea folosirii lor pentru sinteza glucidelor proprii sau pentru asigurarea necesităţilor energetice imediate.

Degradarea hidrolitică a glucidelor alimentare de către organismele animale până la faza de monoglucide, în vederea sintetizării de glicogen, se realizează în procesul de digestie şi absorbţie a glucidelor alimentare.

Digestia începe încă din cavitatea bucală sub influenţa amilazei salivare, însă datorită timpului de contact redus al alimentelor cu această enzimă, acţiunea ei este superficială.

Degradarea esenţială a glucidelor alimentare are loc în duoden şi intestin, sub influenţa sucului pancreatic şi intestinal ce conţin amilaza pancreatică şi respectiv maltaza.

Sub acţiunea celor 2 enzime, amidonul este transformat în glucoză, trecând prin faze intermediare de dextrine şi maltoză.

slide4

Degradarea anaerobă a glucidelor reprezintă un proces oxidativ care se petrece în organismele vii, fără participarea O2.

 • Procesul prezintă 2 aspecte:
  • glicoliza, care se petrece în organismele animale,
  • fermentaţia anaerobă, care este specifică -organismelor, dar poate avea loc uneori şi la plantele superioare.
 • Glicoliza reprezintă procesul de degradare anaerobă a glucozei sau glicogenului, care are ca rezultat formarea acidului lactic.
 • Fermentaţia parcurge toate fazele glicolizei cu excepţia ultimei.
 • Diferenţa dintre cele 2 tipuri de degradare anaerobă constă în produsul ultimei etape:
 • acidul lactic, în cazul glicoliei,

CH3-CO-COOH → CH3-CH(OH)-COOH

 • acid piruvic acid lactic
 • alcoolul etilic, în cazul fermentaţiei.

CH3-CO-COOH → CH3-CHO → CH3-CH2-OH

acid piruvic

acetaldehidă

alcool etilic

slide6

Formarea acidului piruvic în procesul degradării anaerobe a glucidelor are semnificaţie deosebită deoarece:

  • reprezintă substanţe de pornire în degradarea aerobă a glucidelor (prin carboxilare şi decarboxilare)
  • realizează una dintre cele mai importante punţi de legătură cu metabolismul protidic (prin aminare reductivă formând alanina).
slide8

Degradarea aerobă a glucidelor este etapa ce urmează degradării anaerobe, care porneşte de la acidul piruvic (produsul degradării anaerobe) şi are loc cu participarea O2.

 • Diferenţele între degradarea aerobă şi anaerobă a glicidelor sunt:
  • modul de utilizare a NADH + H+– în degradarea aerobă nu mai este folosit pentru reduceri ci ca generator de energie (prin combinarea hidrogenului său cu O2);
  • modul de transformare a acidului piruvic – nu mai este redus la acid lactic, ci suferă decarboxilare oxidativă şi carboxilare.

Decarboxilarea oxidativă are loc în prezenţa HS-CoA şi se formează acid acetic activat (acetil-CoA).

Carboxilareaare drept rezultat formarea acidului oxalil-acetic

Cele 2 substanţe formate prin transformarea acidului piruvic (CH3-CO~SCoA şi HCOO-CH2-CO-COOH), reprezintă componentele de la care are loc, în continuare, degradarea oxidativă a glucidelor sub forma unui proces ciclic numit ciclul acizilor tricarboxilici sau ciclul Krebs.

slide11

Dacă se realizează un bilanţ energetic al glicolizei (I) şi unul al degradării aerobe (II), prin comparaţie rezultă că degradarea aerobă furnizează de cca. 19 ori mai multă energie decât cea anaerobă.

(I) C6H12O6→ 2 CH3-CH(OH)-COOH + 2 ATP

(II) C6H12O6→ 6 CO2 + 6 H2O + 38 ATP

Calea principală, economică, de degradare a glucidelor este reprezentată deci, de calea metabolizării de-a lungul ciclului Krebs, care furnizează combustibilul necesar (atomii de H) oxidării finale.

Calea principală, economică, de degradare a glucidelor este reprezentată deci, de calea metabolizării de-a lungul ciclului Krebs, care furnizează combustibilul necesar (atomii de H) oxidării finale.

Cu toate acestea, în condiţiile în care aportul de O2 prin respiraţie este insuficient, organismul este obligat să facă apel şi la degradarea anaerobă, neavantajoasă d.p.d.v. energetic.