Peter and the Wolf - PowerPoint PPT Presentation

slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Peter and the Wolf PowerPoint Presentation
Download Presentation
Peter and the Wolf

play fullscreen
1 / 36
Peter and the Wolf
6579 Views
Download Presentation
benjamin
Download Presentation

Peter and the Wolf

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. Peter and the Wolf The music for Peter and the Wolf was composed by Sergei Prokofiev. Prokofiev used instruments from four instrument families to tell his musical story. The four instrument families are : strings, woodwinds, brass and percussion. Discover in this story which instrument represents the main characters: Peter, the cat, the bird, the duck, the wolf, Grandpa and the hunters.

  2. Peter Peter is played by the strings. Violin Cello Viola String Bass

  3. Woodwinds There are 4 woodwinds in this story. Oboe Bassoon Flute Clarinet

  4. BIRD The flute plays the bird’s music. FLUTE

  5. Grandpa The bassoon plays the music for the grandpa. Bassoon

  6. Cat The cat is played by the clarinet. A clarinet needs a small piece of wood called a reed.The reed is placed over the mouth piece of the clarinet. Clarinet

  7. Duck The duck’s music is played by the oboe. Oboe

  8. Wolf The wolf music is played by the French horn. A French horn is a brass instrument. French horn

  9. Brass The members of the brass family are: Tuba Trombone Trumpet French horn

  10. Hunters The hunters music is played by the timpani drums. Timpani Drums

  11. Timpani The Timpani drums are members of the percussion family. Other percussion instruments are the triangle, tambourine, maracas and the xylophone. Can you name other percussion instruments?

  12. Now for the Jeopardy Game....

  13. How To Play the Jeopardy Game: • Choose a column; strings, woodwinds, brass or percussion • Click on a square with the number of points you want to earn • Click to read the question • Say your answer • Click to read the correct answer • Click on the house to return to the Jeopardy Board

  14. Hidden in the game are 2 bonus questions, plus a double jeopardy question. Double Jeopardy If you hear a sound when you click on your square, you may play double your total points if your answer is correct!

  15. Strings Woodwinds Brass Percussion 100 100 100 100 200 200 200 200 300 300 300 300 400 400 400 400 500 500 500 500 JEOPARDY!

  16. My instrument played the Peter melody in Peter and the Wolf. Who am I? Answer: Violin

  17. I look like the violin, but am 5 inches longer. Who am I? Answer: Viola

  18. You sit and hold this instrument with it’s bow. Answer: Cello

  19. I am the biggest and lowest sounding string instrument. Who am I? Answer: String Bass

  20. How many strings does the violin have? Answer: 4 Strings

  21. I played the melody of the bird in Peter and the Wolf. Who am I? Answer: Flute

  22. I played the melody of the cat in Peter and the Wolf. Who am I? Answer: Clarinet

  23. I played the melody of the Grandpa in Peter and the Wolf. Who am I? Answer: Bassoon

  24. The oboe played the part of which animal in Peter and the Wolf? Answer: Duck

  25. A small piece of wood is needed for a clarinet to play. What is the name for this piece of wood? Answer: Reed

  26. I played the melody of the wolf in Peter and the Wolf. Who am I? Answer: French Horn

  27. Where does a French Horn player place his right hand on this instrument? Answer: Inside the horn’s bell.

  28. Can you name another brass instrument that has a slide? Answer: Trombone

  29. Name the biggest brass instrument. Answer: Tuba

  30. I am the smallest brass instrument. Who am I? Answer: Trumpet

  31. The hunters in Peter and the Wolf were played by what instrument? Answer: Timpani Drums

  32. I am a percussion instrument with 3 sides. Who am I? Answer: Triangle

  33. I am a percussion instrument that is round and has metal discs that jingle when you shake me. Answer: Tambourine

  34. Name a percussion instrument that comes in pairs and you shake them. Answer: Maracas

  35. I am a single big drum that you play with a felt mallet. Answer: Bass Drum