Download
sarbatorile de craciun n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Sarbatorile de craciun PowerPoint Presentation
Download Presentation
Sarbatorile de craciun

Sarbatorile de craciun

463 Views Download Presentation
Download Presentation

Sarbatorile de craciun

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. Sarbatorile de craciun Mastacan Bogdan

  2. Ce semnifica Craciunul? • Pentru noi toţi, iarna nu este numai anotimpul zăpezii şi al frigului, ci şi acela al bucuriilor prilejuite de atâtea datini şi obiceiuri legate de sarbătorirea Naşterii Domnului. • Ciclul sarbatorilor cuprins între 6 decembrie si 7 ianuarie este legat de cel mai bogat repertoriu de obiceiuri care se focuseaza în jurul celor doi mosi: Ajun si Craciun. • Cantecele de bucurie adresate de slugile lui Craciun s-au transformat în colinde.Transpus peste doua mii de ani mos Craciun ademenit de mirosul de brad si de cozonac, proaspat scos din cuptor vine încarcat de daruri pentru micutii cuminti. Sosit de la Polul Nord împreuna cu spiridusii si renii, conform ultimelor standarde el aseaza cadori sub brazii de Craciun frumos împodobiti.

  3. Mos Craciun • Moş Crăciun este versiunea mai nouă a Sfântului Nicolae care şi-a făcut apariţia în secolul III. El apare ca un om bătrân prietenos care împarte cadouri tuturor copiilor în noaptea de Crăciun (de 24 spre 25 decembrie). • Spiriduşii îl ajută la pregătirea cadourilor. El împarte cadourile cu ajutorul unei sănii zburătoare, ce este trasă de reni. Moş Crăciun intră în case prin horn (dacă există unul) şi pune cadourile sub pomul de Crăciun sau în cizmele pregătite special pentru aceasta.

  4. Colindele • Colindele sunt nişte cântece tradiţionale româneşti, anume felicitări (urări) de tip epico-liric, având în general între 20 şi 60 de versuri. Colindele sunt legate de obiceiul colindatului, datină perpetuată din perioada precreştină. Colindele nu trebuie confundate cu cântecele de stea, specifice sărbătorilor creştine de iarnă, şi nici colindatul cu umblatul cu steaua. Colindele se cântă în preajma Crăciunului. Unele dintre ele au o sumedenie de variante şi versiuni, potrivit diferitelor regiuni şi graiuri. • Iniţial, colindele aveau o funcţiune rituală, anume aceea de urare pentru fertilitate, rodire şi belşug. Acest obicei era legat fie de începutul anului agrar, fie de sfârşitul său.