Sarbatorile pascale … - PowerPoint PPT Presentation

sarbatorile pascale n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Sarbatorile pascale … PowerPoint Presentation
Download Presentation
Sarbatorile pascale …

play fullscreen
1 / 10
Sarbatorile pascale …
526 Views
Download Presentation
sheera
Download Presentation

Sarbatorile pascale …

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. Sarbatorile pascale … Crainiciuc Sara …

  2. E paste ! Hristos a inviat… • De te-ai certat cu fratele, tu iarta.De cineva te-a suparat, gandeste!Tu n-ai gresit nicicand? Viata-i scurta,Si oricum, greseala se plateste.E Pastele! Hristos a inviat!Desi L-am rastignit, El ne-a iertat.Iarta si tu si eu si lumea toata.Viata nu o traim decat odata.

  3. Obiceiuri si traditii [1] • De ce oua rosii de Pasti ? Legendele crestine leaga simbolul oualelor rosii de patimile lui Iisus. Rastignirea si nvierea reprezinta renvierea naturii primavara si cu reluarea ciclurilor vietii.Oul, el nsusi purtator de viata, devine un simbol al regenerarii, al purificarii si al vesniciei. Cu 2000 ani inainte de Hristos chinezii foloseau oua colorate. Cercetari etnografice descriu obiceiuri ale oualelor colorate n Ucraina (asemanatoare cu cele de la noi), Bulgaria, Ungaria, Cehoslovacia, Polonia, Rusia, Grecia, Italia, Franta, Spania, Austria, Germania, Elvetia, Belgia, Olanda, Lituania, Finlanda, Estonia, Suedia, Armenia, Egipt si Anglia (unde ouale colorate au fost inlocuite cu oua de ciocolata).Legenda spune ca atunci cind Iisus a fost batut cu pietre, acestea atingindu-l s-au transformat in oua rosii. O alta traditie afirma ca Sf.Maria, venind sa-si vada Fiul rastignit, i-a adus oua, care s-au insingerat sub cruce. Alta legenda afirma ca dupa ce Iisus a fost rastignit, carturarii saducei si rabinii farisei au facut un ospat de bucurie. Unul dintre ei a spus: "Cind va invia cocosul pe care-l mincam si ouale fierte vor deveni rosii, atunci va invia si Iisus". Nici nu si-a terminat acela spusele si ouale s-au si facut rosii, iar cocosul a inceput sa bata din aripi.

  4. Obiceiuri si traditii[2] • Mai demult, ouale erau vopsite in culori vegetale, astazi se folosesc mai mult cele sintetice, chimice. Culorile vegetale erau preparate dupa retete stravechi, transmise din generatie in generatie, cu o mare varietate de procedee si tehnici. Plantele, in functie de momentul cind erau recoltate, de timpul de uscare sau de modul in care erau combinate, ofereau o gama extrem de variata de nuante. Extrem de diversificate si ingenioase sunt materialele si instrumentele folosite la decorarea oualelor. In functie de regiunile tarii, exista procedee specifice pentru realizarea oualelor decorative. In unele parti sunt folosite oua fierte, in alte zone cele golite de continut. Oua decorative se mai fac cu vopselele in relief (Vrancea, Putna Sucevei), impodobite cu margele (Bucovina), din lemn (zona Neamt), din lut (Corund-Harghita) sau chiar din material plastic (Bucovina). Ornamentica oualelor decorative este extrem de variata, ea cuprinzind simboluri geometrice, vegetale, animale, antropomorfe, skeomorfe (unelte de munca) si religioase. Astfel, numai in ornamentarea geometrica deosebim simboluri si semnificatii precum:

  5. Obiceiuri si traditii[3] • In felurite situatii etc. Culoarea rosie este simbol al focului purificator. O credinta din Bucovina afirma ca oul rosu este aparator de diavol. Acesta se intereseaza daca oamenii fac oua rosii si umbla cu colinda, caci doar atunci cind aceste obiceiuri vor inceta, el va iesi in lume. Una dintre cele mai vechi marturii privind ouale colorate de la romini este a secretarului florentin al lui Constantin Brincoveanu, Antonio Maria del Chiaro, care, pe la 1700, se minuna de culoarea aurie a oualelor vopsite de la Curtea domnitorului muntean. Culorile folosite corespund unei anumite simbolistici: • Rosu = simbol al sigelui, soarelui, focului, dragostei si bucuriei de viata. • Negru = absolutism, statornicie, eternitate. • Galben = lumina, tinerete, fericire, recolta, ospitalitate. • Verde = reinnoirea naturii, prospetime, rodnicie, speranta. • Albastru = cer, sanatate, vitalitate. • Violet = stapinire de sine, rabdare, increderea in dreptate.

  6. In seara de inviere • In seara de inviere toti crestinii merg la biserica pentru a lua lumina sfanta

  7. Hristos a inviat!!! • Hristos a Inviat! Ce vorba Sfanta!Iti simti de lacrimi calde ochii uziSi-n suflet parca serafimii-ti cantaDe cate ori crestine o auzi.Hristos a Inviat in firul ierbii,A inviat Hristos in Adevar;In poienita-n care zburda cerbii,In florile de piersec si de mar.In stupii de albina fara gres,In vantul care sufla mangaiosIn ramura-nflorita de ciresDar vai, in suflet ti-nviat Hristos?

  8. Pastele sarbatoarea primaverii • Pastele este plin de culore deoarece este sarbartorit primavara

  9. Legende • Iepurasul de Paste Iepurasul aducator de oua rosii provine de pe meleaguri germane si simbolizeaza fertilitatea. Prima aparitie a iepurasului ca simbol al Pastelui a avut loc in Germania, aparand mentionat in carti in jurul anului 1500

  10. Sarbatori Fericite!!! Sarbatorile pascale sunt pline de lumina