slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
SARBATORI DE CRACIUN PowerPoint Presentation
Download Presentation
SARBATORI DE CRACIUN

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 7

SARBATORI DE CRACIUN - PowerPoint PPT Presentation


  • 124 Views
  • Uploaded on

SARBATORI DE CRACIUN.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

SARBATORI DE CRACIUN


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide2

/ Isus Crăciunul sau Nașterea Domnului (nașterea lui Iisus Hristos[1]Hristos / Isus Cristos) este o sărbătoare creștină celebrată la 25 decembrie (în calendarul gregorian) sau 6 ianuarie (în calendarul iulian) în fiecare an. Ea face parte din cele 12 sărbători domnești (praznice împărătești) ale Bisericilor bizantine, a treia mare sărbătoare după cea de Paști și de Rusalii. În anumite țări, unde creștinii sunt majoritari, Crăciunul e de asemenea sărbătoare legală, iar sărbătoarea se prelungește în ziua următoare, 26 decembrie: a doua zi de Crăciun. De la debutul secolului al XX-lea, Crăciunul devine și o sărbătoare laică, celebrată atât de către creștini cât și de către cei necreștini, centrul de greutate al celebrării deplasându-se de la participarea în biserică la rit spre aspectul familial al schimbului de cadouri sau, pentru copii, „darurilor de la Moș Crăciun”.

slide3

NASTEREA DOMNULUI

NASTEREA LUI IISUS HRISTOS ASTFEL A FOST’’fiind logodit cu PREACURATA MAICA a LUI,FECIOARA MARIA,cu IOSIF,barbat drept si batran cu anii-caci era de 80 de ani si sub chipul ansotirii dupa marturia SFANTUL GRIGORE de NISSA si a SFANTULUI EPIFANIE al CIPRULUI a fost data lui pentru paza fecioriei si pentru purtarea de grija pentru dansa,mai anainte pana a nu se aduna ei.IOSIF era numai cu parerea,iar de fapt era pazitor al fecioriei ei celei sfinte.CACI asa a vrut DUMNEZEU sa tainuiasca anaintea diavolului taina antruparii sale din PREACURATA FECIOARA acoperind oprin logodire fecioria PREASFINTEI MAICII SALE.

slide7

                                                Sarbatorile si obiceiurile populare, grupate in preajma solstitiului de iarna (20 decembrie - 7 ianuarie), poarta numele generic de sarbatori de iarna. Perioada este deschisa si inchisa de sarbatori prefatate de ajunuri, atat Craciunul, cat si Boboteaza, si intersectate la mijloc de noaptea Anului Nou. principalele sarbatori ale ciclului de iarna - Craciunul, Anul Nou, Boboteaza - au functionat de-a lungul vremii ca momente independente de innoire a timpului si de inceput de an. Romanii folosesc, pe langa calendarul oficial, recunoscut de stat si Biserica, un calendar neoficial - calendarul popular - creat de popor si transmis folcloric. Spre deosebire de calendarul bisericesc oficial si de calendarul civil, care constituie un simplu tabel al zilelor grupate pe saptamani si luni, calendarul popular indica timpul optim pentru arat si semanat, pentru petit si logodit, pentru mostenirea stramosilor sau aflarea ursitei etc. Sarbatorile si obiceiurile populare, care au loc in decurs de o zi sau de mai multe zile, diurne sau nocturne, cu data fixa sau mobila, dedicate divinitatilor calendaristice, oamenilor, animalelor, pasarilor, plantelor, fenomenelor terestre si cosmice sunt cunoscute si respectate, in unele zone etnografice, pana astazi. Unele au preluat numele sfintilor crestini, altele nu au nici o legatura cu