Wybrane ssaki
This presentation is the property of its rightful owner.
Sponsored Links
1 / 16

WYBRANE SSAKI PowerPoint PPT Presentation


  • 309 Views
  • Uploaded on
  • Presentation posted in: General

WYBRANE SSAKI. SARNA (Capreolus capreolus). Wygląd: długość ciała 1-1,40 m, ogon kikuwaty, zwykle niewidoczny spod futra. Ubarwienie w lecie rudobrązowe, w zimie szarobrązowe, "lustro" na pośladkach białe.

Download Presentation

WYBRANE SSAKI

An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Presentation Transcript


Wybrane ssaki

WYBRANE SSAKI


Sarna capreolus capreolus

SARNA (Capreolus capreolus)

  • Wygląd: długość ciała 1-1,40 m, ogon kikuwaty, zwykle niewidoczny spod futra. Ubarwienie w lecie rudobrązowe, w zimie szarobrązowe, "lustro" na pośladkach białe.

  • Występowanie: lasy liściaste i mieszane z bujnym podszyciem i polanami, brzegi lasów, błonia nadrzeczne, pola, krajobrazy parkowe.

  • Tryb życia: aktywna przeważnie o zmierzchu. Biega szybko, ale mało wytrwale, dobrze skacze i pływa. Zimą żyje w luźnych grupach po 3-30 osobników. Wiosną stada rozpadają się, a samice i samce zasiedlają wąskie rewiry.

  • Pokarm: liście, pąki, zioła, płody rolne.

  • Rozmnażanie: okres godowy od lipca do sierpnia. 1-2 młode karmione przez 2-3 miesiące, samodzielne po roku.


Ubr bison bonasus

ŻUBR (Bison bonasus)

  • Wygląd: długość ciała 2,50-2 m, wysokość 1,80-2 m, zakończony długim chwostem ogon mierzy 50-80 cm. Ubarwienie futra od rudawo- po żółtawobrązowe, w zimie czarnobrązowe. Głowa i przednia część ciała porośnięte długimi, wełnistymi włosami. Obie płcie mają krótkie rogi, których końce zakrzywione są do góry i do wewnątrz.

  • Występowanie: lasy liściaste i mieszane ze zbiornikami wodnymi i mokradłami.

  • Tryb życia: aktywny w dzień i nocą. Żyje w małych grupach, dorosłe byki żyją najczęściej samotnie.

  • Pokarm: trawy, zioła, gałęzie, owoce drzew, kora.

  • Rozmnażanie: okres godowy od sierpnia do września, co dwa lata jedno cielę (rzadko bliźnięta), potrafiące biegać po paru

    godzinach; karmione przez 6 miesięcy, samodzielny po roku.


O alces alces

ŁOŚ (Alces alces)

  • Wygląd: długość ciała 2-2,90 m, wysokość 1,50-2,10 m, kikutowaty ogon, prawie niewidoczny spod futra. Futro czarnobrązowe, u młodych rdzawobrązowe, bez plam. Głowa długa jak u konia, górna szeroka warga zwiesza się nad dolną, poroże byka najczęściej łopatowate.

  • Występowanie: lasy liściaste i mieszane ze zbiornikami wodnymi i mokradłami.

  • Tryb życia: aktywny w dzień i nocą. Krąży po rozległym obszarze, dobrze pływa, samotnik.

  • Pokarm: w lecie rośliny zielone, liście, pędy, rośliny wodne, w zimie gałęzie, igły, kora.

  • Rozmnażanie: okres godowy od września do października. W miocie 1 do 2 cieląt, które mogą towarzyszyć matce już po paru godzinach po porodzie. Karmione przez 3-4 miesiące, pozostają przy matce co najmniej rok.


Jele cervus elaphus

JELEŃ (Cervus elaphus)

  • Wygląd: długość ciała 1,70-2,50 m, ogon 12-15 cm. Futro w lecie rudobrązowe, w zimie szarobrązowe, zad (lustro) żółtawy, samce w czasie rui i w zimie mają na szyi pokaźną grzywą. Futro młodych z białymi kropkami. W pełni rozwinięte poroże jest rozłożyste i silnie rozgałęzione.

  • Występowanie: lasy liściaste i mieszane, lasy górskie do granic drzew, błonia narzeczne, parki.

  • Tryb życia: aktywny przeważnie o zmierzchu i nocą. Wytrwały i szybki biegacz, dobrze skacze i pływa, lubi tarzać się w błocie. Samce żyją wraz z młodymi w stadach, samce poza rują w grupach kawalerskich lub same.

  • Pokarm: trawy i zioła, liście, pędy i owoce drzew, korę, ale także plony rolne.

  • Rozmnażanie: okres godowy od września do października. Jedno młode (rzadko bliźniaki), karmione przez 8-9 miesięcy i pozostające z matką przez rok.


Wilk canis lupus

WILK(Canis lupus)

  • Wygląd: długość ciała 1-1,60 m. Podobny do dużego, masywnie zbudowanego owczarka niemieckiego. Ubarwienie futra bardzo zróżnicowane, od szarego przez szarobrązowe po czarne, broda i gardło prawie czarne, oczy sprawiają wrażenie lekko przymrużonych i skośnych.

  • Występowanie: dawniej w całej Europie, obecnie już tylko w Europie Wschodniej, w Polsce nieliczny.

  • Tryb życia: aktywny o zmierzchu i nocą. Poza okresem godowym żyje i poluje w małych stadach składających się zwykle z 5-8 osobników. Potrafi bardzo wytrwale biec. Wysoko rozwinięte zachowania społeczne. W stadzie ścisła hierarchia z ustalonym podziałem ról zarówno u samców , jak samic.

  • Pokarm: średnie i duże ssaki, głównie kopytne (także zwierzęta domowe).

  • Rozmnażanie: okres godowy od grudnia do marca. W miocie najczęściej 4-6 ślepych i głuchych młodych o szarobrązowym futrze.


Ry lynx lynx

RYŚ (Lynx lynx)

  • Wygląd: długość ciała 80-110 cm, kikutowaty ogon ma zaledwie 15-25 cm. Ubarwienie futra do żółtawoszarego po rudobrązowe, ciemne plamy mogą być zaznaczone ostro lub tylko słabo zarysowywać się, czarny koniec ogona. Koniuszki uszu z czarnymi pędzelkami włosów.

  • Występowanie: w Polsce nielicznie we wschodniej części kraju i w Karpatach. Zwarte lasy o bogatym poszyciu z rozrzuconymi polanami i obszarami skalistymi.

  • Tryb życia: aktywny przeważnie o zmierzch i nocą, lokalnie i okresowo porusza się także w dzień. Dobrze, ale dość rzadko wspina się. Poza okresem godowym żyje samotnie.

  • Pokarm: ssaki od myszy po jelonki, lubi sarny i zające, czasami także ptaki.

  • Rozmnażanie: okres godowy od lutego do marca, w miocie 2-4 ślepych i głuchych młodych porośniętych cienkim futrem.Pozostają prze rok przy matce.


Lis rudy vulpes vulpes

LIS RUDY (Vulpes vulpes)

  • Wygląd: długość ciała 60-90 cm, bardzo puszysty ogon 40-50 cm. Ubarwienie futra bardzo zmienne, od żółtaworudego po prawie czarne, najczęściej "lisiorude", gardło pierś i brzuch białawe, ogon najczęściej z białym końcem.

  • Występowanie: w całej Europie. Prawie wszystkie środowiska lądowe, do wysokich gór po wybrzeża, od stepu po wielkie miasta, przeważnie jednak w rozrzedzonym lesie i polach.

  • Tryb życia: aktywny przeważnie o zmierzchu i nocą. Poza okresem godowym żyje samotnie. Zasiedla nory przejmowane po borsukach lub własnej budowy.

  • Pokarm: małe ssaki, ptaki, owady, robaki, padlina, owoce.

  • Rozmnażanie: okres godowy styczeń luty, najczęściej 4-6 młodych, które rodzą się ślepe i głuche, z ciemnym wełnistym futrem; samiec pomaga w wychowaniu przynosząc upolowane zwierzęta. Młode osiągają samodzielność po 3-5 miesiącach.


Kuna le na martes martes

KUNA LEŚNA (Martes martes)

  • Wygląd: długość ciała 40-55 cm, puszysty ogon 20-30 cm. Futro brązowe, jasnożółtawa plama na podgardlu o wyraźnym konturze.

  • Występowanie: rozległe tereny leśne, w górach do granic drzew.

  • Tryb życia: aktywny przeważnie o zmierzchu i nocą. Doskonale się wspina, ale

    poluje także na ziemi. Zasiedla wysoko położone dziuple, czasem także puszczone gniazda wiewiórek lub ptaków drapieżnych

  • Pokarm: myszy, wiewiórki, ptaki, owady, owoce leśne

  • Rozmnażanie: podobnie jak u kuny domowej


Kuna domowa martes foina

KUNA DOMOWA (Martes foina)

  • Wygląd: długość ciała 45-50 cm, puszysty ogon 20-30 cm. Futro brązowe, na gardle i piersi ostro zarysowana, śnieżnobiała, najczęściej rozwidlająca się ku dołowi plama

  • Występowanie: Nie zadrzewione , skaliste tereny, brzegi lasów, rzadkie lasy górskie, jako synantrop także we wsiach i w miastach.Tryb życia: aktywna przeważnie nocą. Nie wspina się tak dobrze jak kuna leśna, zwykle poluje na ziemi, zasiedla rozpadliny skalne, budynki, stodoły, ruiny

  • Pokarm: małe zwierzęta wszystkich rodzajów do wielkości królika czy kury, często myszy i szczury, ale także owoce i jagody.

  • Rozmnażanie: okres godowy trwa od sierpnia do września, ciąża przedłużona przez spoczynek zarodka do 8-9 miesięcy; późną wiosną (najczęściej w kwietniu) 3-7 młodych, Młode opuszczają gniazdo w wieku około 10 tygodni i uczą się wspinać i skakać; w wieku trzech miesięcy są już tak samodzielne, że towarzyszą matce na polowaniach.


Dzik sus scrofa

DZIK (Sus scrofa)

  • Wygląd: długość ciała 1,10-1,70 m, ogon 20-30 cm. Masywne ciało z dużą klinowatą głową. Sierść szczecinowata, w zimie z gęstym runem, ubarwienie od czarnobrazowego po kolor ochry, młode z ciemnymi podłużnymi pasami. Uszy silnie owłosione, stojące. U dorosłego samca długie, widoczne na zewnątrz kły.

  • Występowanie: liściaste i mieszane lasy z lakami i bagnami, w górach do granic drzew, także w lasach zagospodarowanych.

  • Tryb życia: latem aktywny przeważnie o zmierzchu i nocą, zima natomiast aktywny najczęściej w dzień. Przesypiają zimowe noce ciasno przytulone do siebie w zagłębieniach terenu. Samice i młode żyją towarzysko w grupach rodzinnych, dorosłe samce poza okresem godowym żyją samotnie.

  • Pokarm: wszystkożerny, korzenie, bulwy, chętnie żołędzie i brukiew, plony rolne, zioła, robaki, owady, jaja ptasie, gryzonie, padlina.

  • Rozmnażanie: okres godowy od listopada do stycznia. Na poród samica wykopuje dół i wyściela go trawa oraz gałęźmi. W miocie najczęściej 4-6 młodych, które po kilku dniach opuszczają legowisko towarzysząc matce.


B br castor fiber

BÓBR (Castor fiber)

  • Wygląd: długość ciała 75-100 cm. Ogon długi -30 cm, szeroki spłaszczony, ł uskowaty; oczy i uszy bardzo małe.

  • Występowanie: dawniej w całej Europie, dzisiaj tylko w nielicznych regionach, ostatnio ponownie zasiedlany na wielu innych obszarach. Wodystojące i płynące w lasach z bogatym podszytem.

  • Tryb życia: aktywny o zmierzchu i nocą, doskonale pływa i nurkuje, żyje w grupach rodzinnych, partnerzy w trwającym całe życie związku monogamicznym. Buduje żeremia z gałęzi i mułu, z wejściem umieszczonym zawsze pod wodą; ścina drzewa o średnicy pnia do 70 cm. Reguluje poziom wody w miejscu zamieszkania budując tamy. Na zapasy zimowe znosi do wody gałęzie, wbite w muł, zachowują w zimowej wodzie świeżość. Nie zapada w sen zimowy, w czasie mrozów często pozostaje całkowicie pod lodem.

  • Pokarm: wyłącznie roślinny; nabrzeżne krzewy, liście, kora, miękkie drewno

  • Rozmnażanie: okres godowy stycznia do marca; 1-5 młodych w pełni owłosione i widzące, umiejące po kilku dniach pływać i nurkować, pozostają w rodzinie do 2-3 lat


Zaj c szarak lepus europaaeus

ZAJĄC SZARAK(Lepus europaaeus)

  • Wygląd: długość ciała 40-70 cm, futro żółtawobrązowe z szarymi końcówkami włosów, brzuch i spodnia strona ogona białe. Uszy bardzo długie, z czarnymi zakończeniami.

  • Występowanie: w całe Europie. Pierwotnie na terenach stepowych, dzisiaj na ubogich w las terenach dawnych stepów, także na terenach bagiennych, w górach do wysokości 3000 m.

  • Tryb życia: aktywny o zmierzchu i nocą. Zazwyczaj biegnie dużymi skokami, goniony ucieka klucząc. Samotnik, w okresie rui ostre walki samców o poszczególne samice; dość brutalna wstępna gra godowa z pogoniami i bójkami.

  • Pokarm: wyłącznie rośliny (trawy zioła, gałęzie, jagody, owoce drzew, nasiona zbóż, płody rolne).

  • Rozmnażanie: samica nie buduje gniazda, szuka jedynie na poród suchego, osłoniętego od wiatru miejsca. Od 3 do 4 miotów rocznie po 2-5 w pełni owłosionych i widzących młodych, które po kilku godzinach potrafią już biegać. Karmione przez trzy tygodnie, samodzielne po czterech.


Kr lik dziki oryctolagus cuniculus

KRÓLIK DZIKI (Oryctolagus cuniculus)

  • Wygląd: długośc ciała 35-45 cm. Ubarwienie sierści od piaskowego po ciemnoszarobrązowe, brzuch i spodnia strona ogona białe. Uszy o wiele krótsze niż u zająca, bez wyraźnych czarnych zakończeń.

  • Występowanie: tereny suche i ciepłe o piaszczystej glebie oraz niskiej roślinności, wrzosowiska, pastwiska, parki, ogrody, w górach do wysokości 600 m.

  • Tryb życia: aktywny przeważnie o zmierzchu i nocą. Biega kicając lub dużymi skokami, ucieka klucząc. Żyje w koloniach złożonych z kilku dużych rodzin. Zasiedla nory wykopane przez siebie.

  • Pokarm: trawy, zioła, kora, korzenie, bulwy, płody rolne. Wyłącznie roślinożerne.

  • Rozmnażanie: od 4-6 miotów rocznie zazwyczaj po 4-7 nagich i ślepych młodych, karmionych przez cztery tygodnie, potem samodzielne.


Je europejski erinaceus europaeus

JEŻ EUROPEJSKI(Erinaceus europaeus)

  • Wygląd: długość 22-30 cm, grzbiet pokryty brązowo-biało prążkowanymi kolcami, głowa i spód zaś szorstkim owłosieniem. Długość ogona 2-5 cm.

  • Występowanie: w całej Europie. Zwłaszcza na porośniętych krzewami brzegach lasów, w parkach i ogrodach.

  • Tryb życia: aktywny o zmierzchu i nocą., młode aktywne także w dzień. Samotnik; kryjówka dzienna w gęstych zaroślach lub pod stosami kamieni czychrustu. W strefie umiarkowanej zapada w sen zimowy, od mniej więcej października do kwietnia.

  • Pokarm: owady, dżdżownice, ślimaki, także owoce drzew, jagody, jesienią także opadłe z drzew owoce.

  • Rozmnażanie: okres godowy od kwietnia do sierpnia. Do 1 do 2 miotów rocznie po 4-7 ślepych i głuchych młodych. Przy porodzie krótkie białe igły noworodków ułożone w nabrzmiałej skórze grzbietu, młode karmione 3-4 tygodnie, samodzielność osiągają po 6 tygodniach. Samiec nie bierze udziału w wychowaniu.


Opracowanie beata rychlik publiczne gimnazjum tyczyn

Opracowanie:Beata Rychlik Publiczne Gimnazjum Tyczyn


  • Login