napoleon bonaparte n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
NAPOLEON BONAPARTE PowerPoint Presentation
Download Presentation
NAPOLEON BONAPARTE

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 24

NAPOLEON BONAPARTE - PowerPoint PPT Presentation


  • 60 Views
  • Uploaded on

NAPOLEON BONAPARTE.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'NAPOLEON BONAPARTE' - varick


Download Now An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
slide2

S-a născut la 15 august 1769 la Ajaccio în insula Corsica, fiind al doilea din cei opt copii ai lui Carlo Bonaparte şi ai Letiziei Ramolino Bonaparte.Tatăl său era un avocat care luptase pentru independenţa Corsicii, dar care, după ocuparea insulei de către francezi (1769), a intrat în ierarhia judecătorească franceză.

slide3

Micul corsican, după cum a fost cunoscut mai târziu datorită originii sale, dar şi înălţimii reduse, a avut un temperament năvalnic, care ştia să iasă cu bine dintr-o încăierare şi să obţină iertarea mamei prin vicleşug, chiar dacă era vinovat. Mama sa era cea care s-a ocupat de educaţia copiilor, Napoleon moştenind de la ea spiritul de ordine şi dragostea de muncă.

la v rsta de 5 ani este dat extern la un pension de c lug ri e la ajaccio
La vârsta de 5 ani este dat extern la un pension de călugăriţe la Ajaccio.
  • În 1779, împreună cu fratele său, Joseph, micul Napoleon a fost dus la învăţătură în Franţa, la colegiul din Autun, de unde a fost mutat repede, ca bursier, la Şcoala militară din Brienne, în estul Franţei. A fost un elev strălucit, îndrăgostit de studiu, mai ales de matematică, dar şi de istoria Greciei şi a Romei.
la v rsta de 16 ani devine ofi er
La vârsta de 16 ani devine ofiţer.
  • În 1789 izbucneşte Revoluţia Franceză. Napoleon este un locotenent de 20 de ani.
n 1796 se c s tore te cu josephine de beauharnais
În 1796 se căsătoreşte cu Josephine de Beauharnais.
  • La 2 martie 1796, Bonaparte a devenit comandant al armatei franceze din Italia, remarcându-se în batalia de la Rivoli. Cuvintele adresate soldaţilor au rămas în istorie:

“Soldaţi, sunteţi prost hrăniţi şi aproape goi…sunt pe cale de a vă conduce într-una din cele mai mănoase câmpii din lume. Înaintea voastră se află oraşe măreţe şi provincii bogate. Acolo vom găsi glorie, onoare şi bogăţii. Soldaţi ai armatei din Italia, vă va lipsi oare curajul?”

n campania din italia 1796 1797 armata condus de napoleon a nvins trupele habsburgice
În campania din Italia (1796-1797), armata condusă de Napoleon a învins trupele habsburgice.
slide10

Numele său a devenit cunoscut în toată Europa, iar victoriile sale au salvat Franţa. Campania din Egipt (1798-1799) i-a consolidat poziţia, motiv pentru care a ajuns în fruntea Franţei ca prim-consul (1799-1804).

slide11

Curajul nu i-a lipsit nici lui, căci îl aşteptau în continuare gloria, bogăţia, Franţa! Îi învinge din nou pe austrieci la Marengo şi declanşează ostilităţile cu englezii, pe care nu le va încheia prea curând.

Calea către puterea deplină era deschisă. Senatul hotărăşte să îl proclame ÎMPĂRAT. La 2 decembrie 1804, în palatul Saint Cloud, Napoleon se încoronează împărat: “Pentru gloria şi fericirea Republicii, Senatul proclamă de îndată pe Napoleon ca împărat al francezilor”.

slide14

Perioada primului imperiu, cum este denumită domnia lui Napoleon (1804-1815), a fost dominată de campanii militare, care l-au dus pe Napoleon până la Moscova. În 1805, obţine o victorie pe uscat la Austerlitz, asupra Austriei. În 1806, Prusia este şi ea învinsă.

slide16

Pentru a supune Anglia, este decretată blocadacontinentală. Puterea Rusiei este doborâtă, cel puţin pentru moment prin victoriile de la Eylau şi Friedland, din 1807. Un an mai târziu, invadează Spania. Se părea că Napoleon nu mai poate fi oprit. I-a învins din nou pe austrieci la Wagram, a ocupat noi teritorii şi apelat la alianţele matrimoniale spre a-şi consolida poziţia. Astfel, a divorţat de Josephine, luând-o în căsătorie pe MariaLuiza, fiica împaratului Austriei, sperând că uniunea cu vechea dinastie a Habsburgilor va asigura viitorul tronului.

de la triumf la dezastru
De la triumf la dezastru
  • Prăbuşirea s-a datorat ambiţiei lui Napoleon de a cuceri Rusia. Campania din 1812 s-a dovedit a fi un dezastru. Napoleon a ajuns în capitala ţarilor, dar întreaga Europă îi era împotrivă. Teribila iarnă rusească a decimat armata franceză, care a fost nevoită să se retragă cu pierderi uriaşe. În ceea ce s-a numit bătălianaţiunilor, de la Leipzig, Napoleon a fost înfrânt.
  • Urmarea a fost abdicarea de pe tron şi exilul în InsulaElba.
domnia celor 100 de zile

Domnia celor 100 de zile

În 1815, Napoleon părăseşte insula şi începe ceea ce avea să fie aventura celor 100 de zile. Reîntronat,acesta începe să viseze la refacerea marelui imperiu.Obţine chiar câteva victorii.Pentru scurt timp insă,căci este înfrântîn bătălia de la Waterloo (iunie1815).

slide20

Silit să abdice din nou,Napoleon a fost exilat pe insula Sf. Elena, unde a murit in conditii neclare,cativa ani mai tarziu,la varsta de 51 de ani (5 mai 1821,se presupune că a fost otravit)

În casa unde a murit cuceritorul Europei s-a amenajat un muzeu. Mormântul din preajmă este gol, deoarece în 1840 cadavrul împăratului a fost deshumat de aici, transportat în Franţa şi instalat în locul său de veci, de la Domul Invalizilor. Interesant este că trupul lui Napoleon, după 19 ani de la deces, s-a păstrat intact deşi nu a fost îmbălsămat.

importan a epocii napoleoniene

Importanţa epocii napoleoniene

Meritul istoric al lui Napoleon a fost acela că a răspândit pe teritoriile ocupate ideile revoluţiei franceze, exprimate prin deviza:Libertate, egalitate, fraternitate!

În timpul său, Franţa a devenit o ţară prosperă, cu o economie înfloritoare şi o cultură în ascensiune. Prin regimul instaurat au fost eliminate corupţia şi nesiguranţa cetăţenilor şi s-au elaborat legi noi şi moderne.