psikologji fiziologjike n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Psikologji Fiziologjike PowerPoint Presentation
Download Presentation
Psikologji Fiziologjike

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 20

Psikologji Fiziologjike - PowerPoint PPT Presentation


  • 431 Views
  • Uploaded on

Java 9. Psikologji Fiziologjike. Te piret. Ndryshueshmeria e sasise se pirjes se ujit varet nga faktore klimatike dhe jetesore Rruga neurale eshte e njejte si per procesin e te ngrenit Njeriu eshte I afte te rezervoje sasi ushqimore por jo sasi ujore ne organizem

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Psikologji Fiziologjike' - twyla


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
te piret
Te piret

Ndryshueshmeria e sasise se pirjes se ujitvaretngafaktoreklimatikedhejetesore

Rruganeuraleeshte e njejtesi per procesin e tengrenit

Njeriueshte I afteterezervojesasiushqimoreporjosasiujore ne organizem

Natyreomeostatike: mungesa e ujitsinjalizohet ne sisteminnervorreagon duke marreuje

raste mungese uji
Rastemungeseuji

Kafshakerkontepijeujengagoja (pergjigjeesplicite)

Kafshakryennjepergjigjedrejtuarorganizmit ne brendesi (implicite) fokusohettektentativa per teulursasine e ujit me anete urines. Si kryhet

Nje sere qelizashneurosekretuesetendodhuratekberthamasupraoptiketekhipotalamusiluajnerol ne sintetizimin e hormonitvazopresin I cilimenaxhonprocesin

te piret1
Te piret

Kyhormonmagazinohettekgjendratpituitaredhebehetoperativkurndihetmungesa e ujit ne organizem. Pas leshimitaiarrin ne veshkafillonhumbja e ujit me anete urines dherritetriabsorbimi I ujit ne gjak

Absorbimikryhetkuruji I futur ne organizemarrintekzorret, dheprejandejtekqelizat e trupitvendosetekuilibri I balances ujoremesbrendisedheanes se jashtmeteqelizes

te piret2
Te piret

Ekuilibriarrihetngaperqendrimi I ujitdhekriperavemineralebrendadhejashteqelizes

Kyekuilibershkaktonetjen

Etjaosmotike: shfaqetkurindividieshte duke ngrenenjeushqimshumetekripur. Kontrollohetngahipotalamusi

Etjavolemike: shfaqetkurorganizmihumbetujenepermjetporevetelekures (djersitje). Kontrollohetngaveshka (vena kava)

te piret3
Te piret

Ne tedyjallojet e etjeskemitebejme me njeparimhomeostatik: deprivim I organizmitngaujideficitujorrrethqelizessibrendadhejashte

sinjalet e jashtme te procesit te te pirit
Sinjalet e jashtmeteprocesittetepirit
  • Vijne nga:
  • Zorra e holle
  • Rryma e gjakut
  • Niveli I balances se ujitbrendadhejashteqelizes
  • Sinjaletngagojadhengastomaku

Ketosinjalelidhen me trurin me aneteimpulseveneurale

elemente te tjere ne te piret
Elementetetjere ne tepiret

Elementi I: shfaqja e motivacionit per ujeeshterezultat I njeveprimikompleksqemenaxhohetngacirkuitetendryshem ne tru

Elementi II: perberesit e kontrollitteprocesittetepiritjanete mire integruar me njeritjetrin

gjumi
Gjumi

Trupi gjate gjumit ruan energjine, gjenerohet nga aktiviteti i dites

Gjumi eshte nje sjellje ne levizje

Foshnjat: 10-12 ore gjume/dite

Femijet: 9-10 ore gjume/dite

Adultet: 7-8 ore gjume/dita

Te moshuarit: 8-9 ore gjume/dite

gjumi1
Gjumi

Studiojme gjumin nepermjet EEG

Proces aktiv

Aktiviteti i trurit: valet alfa, beta, theta dhe delta

Syte hapur: beta

Syte mbyllur: alfa

Gjumi REM dhe JO-REM

gjumi rem
Gjumi REM

Levizje te shpeshta te syve

Ndodh kryesisht ne oret e para te mengjesit, por edhe gjate nates

Ne kete faze shfaqen kryesisht endrrat,te cilat i kujotjme sapo zgjohemi

Vale beta

E verejme ne fazen e zgjimit, me nje aktivitet ne rritje te trurit dhe valeve beta

Frekuenca: 20 minuta

Njeriu ka nevoje per nje sasi te caktuar gjume REM (emocionet, sjellja, perqendrimi)

gjumi jo rem
Gjumi JO-REM

Stadi I: pergjumje midis gjendjes se te qenit zgjuar dhe te qenit ne gjume. Alternim i shpejte i aktivitetit alfa dhe nje aktiviteti te crregullt beta

Stadi II: shfaqet disa minuta pas pergjumjes. Leshim i muskujve, ngadalesim i frymemarrjes dhe pulsit.

Vale delta

gjumi jo rem1
Gjumi JO-REM

Stadi i trete: 15 min pas stadit te dyte

Ngadalesim i plote i pulsit dhe frymemarrjes

Vale delta

Stadi IV: 15 min pas stadit III.

Gjume i thelle

Pushim i plote i muskujve

Vale delta

Shfaqen endrrat me ankthe, te cilat kane me shume veshtiresi te kujtohen

dallime mes dy tipeve te gjumit
Dallime mes dy tipeve te gjumit

Procesi i enderrimit

Aplikimi i sjelljeve automatike, zemra ka proces te rregullt gjate fazave JO-REM dhe te crregullt gjate REM-it. Sjellja seksuale eshte e pranishme gjate REM-it

Gjate REM-it muskujt skeletore jane me te bllokuar

mekanizmat e gjumit
Mekanizmat e gjumit

Gjumi i lidhur me metabolizmin dhe ritmin biologjik

Crregullimi i trurit te mesem (formacioni retikular)crregullim i gjumitkoma

Teoria 1: gjumi proces pasiv

Teoria 2: gjumi proces aktivekziston nje fare aktiviteti neural sado i vogel

Zona pergjegjese per gjumin: berthamat Rafe dhe Locus coreuleus. Keto zona prodhojne neurotransmetuesit serotonine (indukton gjume) dhe norepinefrine (stimulon zgjimin)

gjumi2
Gjumi

Endrrat: aktivitet neural aktiv, halucinacione, iluzione te eksperienca te verteta te njeriut

Zona pergjegjese mendohet te jete ne uren e trurit

Gjate endrres prodhohet noradrenaline

crregullimet e gjumit
Crregullimet e gjumit

Shkaqe fizike dhe fiziologjike

Narkolepsia: shtim i gjumit, edhe gjate dites. Funksionim anormal i gjendrave te rregullimit te gjumit. Kriza gjumi te menjehershme

Simptoma crregullimesh: te folurit, te urinuarit, kercitja e dhembeve, gerhitja, ankthi

Ilacet ndikojne ne funksionimin natyral te gjumit

crregullimet e gjumit1
Crregullimet e gjumit

Apnea: iluzion i njerezve per mungese ajri gjate gjumit

Katapleksia: nje lloj narkolepsie por njeriu eshte i vetedijshem

Paraliza e gjumit: pamundesi per te levizur

Somnambulizmi: shfaqet gjate gjumit te thelle, shoqerohet edhe me te folur, i rrezikshem per shendetin

terapia elektrokompulsive
Terapia elektrokompulsive

Trajton crregullimin e gjumit nepermjet administrimit me rryme elektrike me intensitet te moderuar

Nderhyn tek neurotransmetuesit

Ka efekte anesore (prishje kujtese perkohesisht, humbje e orientimit, nuk mbajne mend, halucinacione)

efektet e deprivimit te gjumit
Efektet e deprivimit te gjumit

Deprivimi me fazen REM sjell anomali gjate dites, njeriu ka tendencen te flere

Veshtiresi ne te folur, irritim i lehte, konfuzion, gabime ne kujtese