psikologji fiziologjike n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Psikologji Fiziologjike PowerPoint Presentation
Download Presentation
Psikologji Fiziologjike

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 27

Psikologji Fiziologjike - PowerPoint PPT Presentation


  • 302 Views
  • Uploaded on

Java 13. Psikologji Fiziologjike. Semundjet mendore. Shkaktohen nga nderprerja e cirkuiteve qe kontrollojne aspektin konjitiv, motivacional, perceptual dhe afektiv te njeriut c’rregullime afektive C’rregullime te ankthit Skizofrenia . Semundjet mendore. Shfaqen si rezultat i:

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Psikologji Fiziologjike' - tanuja


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
semundjet mendore
Semundjet mendore

Shkaktohen nga nderprerja e cirkuiteve qe kontrollojne aspektin konjitiv, motivacional, perceptual dhe afektiv te njeriut

c’rregullime afektive

C’rregullime te ankthit

Skizofrenia

semundjet mendore1
Semundjet mendore
  • Shfaqen si rezultat i:
  • c’rregullimeve kimike apo strukturale te trurit. Shpesh kane natyre gjenetike
  • Faktoreve ambientale, kushtet e jeteses
  • Kombinimeve te faktorit gjenetik me ate ambiental
c rregullimet afektive te sjelljes
C’rregullimet afektive (te sjelljes)

Karakterizohen nga shfaqja e ndryshimeve ekstreme te menyres se sjelljes

Lindin si rezultat i mungeses se aminave te serotonina dhe norepinefrina (teroia monoamine e depresionit)

Emocione ekstreme

Mani

Depresion unipolar

C’rregullimi bipolar

depresioni unipolar
Depresioni unipolar

I zakonshem tek njeriu

Shoqerohet me probleme oreksi

Veshtiresi per te fjetur

Shperqendrim i lehte

c rregullimi bipolar
C’rregullimi bipolar

Njihet edhe si c’rregullimi maniako-depresiv

Simptoma te njejta me depresionin unipolar

Njeriu eshte energjik

Mbivleresim per veten, eufori, gjykim i keq

2-3 jave deri ne vite

Eshte kronik

trajtimi
Trajtimi

Psikoterapi

Trajtim biologjik:

Drogat antidepresante

Terapia elektrokompulsive

Terapia e kurimit me litium

drogat antidepresante
Drogat antidepresante

Rritin nivelin e serotonines dhe norepinefrines

Prozaku ul simptomat e depresionit, prodhon pak efekte anesore tek organizmi

Trajtimi i depresionit me prozak shfaq probleme ne ato raste kur ky prodhon sjellje violente dhe nxit vetevrasjen

Perdoret per depresione te lehta dhe per c’rregullimet obsesive-kompulsive

terapia elektrokompulsive
Terapia elektrokompulsive

Perdoret ne depresioini unipolar ne 90% te rasteve

Kryhet me rryme elektrike me intensitet te moderuar

Perdoret anestezi, relaksim muskular dhe oksigjen

Eliminon shfaqjen e krizave epileptike apo bllokimet e frymemarrjes

Ndikon tek neurotransmetuesit

terapia elektrokompulsive1
Terapia elektrokompulsive

Ka efekte anesore:

Humbje e orientimit

Harrese

Humbje e perkohshme e kujteses

kurimi me litium
Kurimi me litium

Perdoret per c’rregullimin bipolar

Perdoret per te ruajtur ose trajtuar fazen neurale te c’rregullimit

Ndalon episodet depresive

Ka efekt te shpejte mbi manine 5-10 dite pas perdorimit

c rregullimet e ankthit
C’rregullimet e ankthit

Ndryshe nga ato efektive c’rregullimet e ankthit

Simptoma: ankth i ashper frike

Manifestohet me axhitim, djersitje, tharje e gojes

Nivel i larte ankthi

Nuk humbet kontakti me realitetin

3 kategori:

1 ankthi i panikut
1. Ankthi i panikut

Shfaqje e menjehershme e ankthit ekstrem

Marrje fryme, rrahje zemre, djersitje, terror, frike etj.

3-4 here ne jave

15-20 minuta

Shfaqet spontanisht, dhe ne rrethana jo te frikshme

Nivel i ulet i norepinefrines

2 c rregullimet obsesive kompulsive
2. C’rregullimet obsesive-kompulsive

Mjaft te perhapura

Shfaqen permes ideve, mendimeve, deshirave dhe ceshtjeve qe qendrojne ne ndergjegjen e njeriut dhe refuzojne te largohen

Obesione te lehta (sjellje)

Obsesione te forta (sjellje + simptoma fizike, nuk dalin ne publik, jetojne me friken se do u ndodhe ndonje gje ne cdo cast

2 c rregullimet obsesive kompulsive1
2. C’rregullimet obsesive-kompulsive

Kompulsionet jane aksione te perseritura pa ndonje arsye logjike

Gjendje e ndergjegjshme

Pafuqi per te ndaluar keto sjellje

Deficit te neurotransmetuesve ne ganglian bazale

Kurohet me droga antiobesionale

3 skizofrenia
3. Skizofrenia

C’rregullimi me i rende psikologjik

Humbje e kontaktit me realitetin

Shkeputje mes ndjenjave dhe te menduarit te njeriut

Simptoma pozitive: prezenca e sjelljeve anormale si halucincionet dhe deluzionet

Simptoma negative: mungese sjelljeje

3 skizofrenia1
3. Skizofrenia

Origjine biologjke

Teoria e dopamines: marrja e droges amfetamine rrit nivelin e dopamines ne trupsikoza amfetaminozekurohet me drogera antiskizofrenike qe bllokojne rritjen e dopamines

Efekte anesore: Parkinson

Drogerat antiskizofrenike nuk jane efektive ne trajtimin e simptomave negative

3 skizofrenia2
3. Skizofrenia

Teoria dysindromeshe: skizofrenia ndertohet nga dy c’rregullime te ndryshme, tipi 1 dhe tipi 2

Tipi 1 rezulton nga teprica e receptoreve te dopamines

Tipi 2 rezulton nga demtime strukturale te trurit

sjellja
Sjellja

Baza neurale eshte ne korteksin frontal

Shfaqen kryesisht simptomat negative

Humbje e sjelljes sociale dhe reagimit emocional

Sistemi limbik pergjegjes per simptomat pzitive

kujtesa
Kujtesa

Aftesia e trurit per te lidhur te tashmen me te ardhmen

Tipar pershtates vetem tek speciet me te zhvilluara

Aftesi e domosdoshme mbijetese

Shfaqja e emocioneve lidhet drejtperdrejt me kujtesen

Kujtesa lidhet ngushte me procese superiore si perceptimi dhe te mesuarit

teoria e konsolidimit te kujteses
Teoria e konsolidimit te kujteses

Kemi aftesi per te kujtuar histori te ndodhura shume kohe me pare dhe te harrojme ngjarje te disa minutave me pare

Kujtesa afatshkurter (KASH): perfshin kujtimet qe jane aktive dhe prezente ne nje moment te dhene

Kujtesa afatgjate (KAGJ): perfshin kujtimet qe jane depozituar per periudha te gjata kohe

teoria e konsolidimit te kujteses1
Teoria e konsolidimit te kujteses

D. Hebb: informacioni kalon ne menyre graduale nga KASH NE KAGJ

Ne fazat e hershme kujtesa eshte e cenueshme nga nderhyrjet. Kur ndodh transformimi kujtesa behet shume rezistenteka nje moment kur kujtesa konsolidohet

Kujtesa leviz nga nje gjendje e cenueshme ne KASH drejt nje gjendjeje me rezistente ne KAGJ

teoria e konsolidimit te kujteses2
Teoria e konsolidimit te kujteses

Amnezia retrograda: paaftesia qe kane njerezit e aksidentua per te kujtuar ngjarje qe kane ndodhur para traumes nervore

Keto ngjarje nuk kane psur mundesi te konsolidohen dhe shkaterrohen

procesi i konsolidimit te kujteses
Procesi i konsolidimit te kujteses

Chorover dhe Schiller konfirmuan teorine e konsolidimit

KAGJ ka nje kapacitet qe varet nga rendesia perceptuese e ngjarjes dhe nga efekti i saj emocional

Ne konsolidim ndihmojne hormoni epinefrin, hormoni adrenokortikotrof dhe neurotransmetuesi neuroepinefrin. Ketarritin aktivitetin ne tru menjehere pas trajnimit rrisin nxitjen e SNrritet konsolidimi

faktore ndihmues ne konsolidim
Faktore ndihmues ne konsolidim

Hormone

Neurotransmetues

Drogera

Opiatet reflektojne ulje te nivelit te norepinefrines

Morfina vepron mbi endorfinat dhe shkakton amnezi retrograde

Naloksoni pengon endorfinat, nuk e demtojne ruajtjen por e lehtesojne

faktore ndihmues ne konsolidim1
Faktore ndihmues ne konsolidim

Epinefrina konsolidon kapacitetet e dobeta te kujtesave

Epinefrina nuk vepron direkt ne tru por nepermjet nervave periferike (nervi vagus) si dhe nepermjet prodhimit te glukozes

Demtimi i amigdales ndikon ne efektin e norepinefrines

mosha dhe kujtesa
Mosha dhe kujtesa

Relacion i drejte

Konsolidimi zhvillohet ngadale tek moshat e reja

Konsolidimi gradualisht humbet tek moshat e vjetra