Biton
Download
1 / 18

Biton Iulia:Ochiul Sarbu Andreea:Defecte de vedere Biton Larisa:Marimile instrumentelor optice - PowerPoint PPT Presentation


  • 227 Views
  • Uploaded on

Biton Iulia:Ochiul Sarbu Andreea:Defecte de vedere Biton Larisa:Marimile instrumentelor optice Popescu Madalina:Instrumente optice Apostol Ciprian:Telescopul,Lupa Manta Alex:Microscopul,Luneta. Instrumente optice.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Biton Iulia:Ochiul Sarbu Andreea:Defecte de vedere Biton Larisa:Marimile instrumentelor optice' - sienna


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Biton iulia ochiul sarbu andreea defecte de vedere biton larisa marimile instrumentelor optice

BitonIulia:Ochiul

SarbuAndreea:Defecte de vedere

BitonLarisa:Marimileinstrumenteloroptice

PopescuMadalina:Instrumenteoptice

ApostolCiprian:Telescopul,Lupa

Manta Alex:Microscopul,Luneta

Instrumenteoptice


Instrumentele optice

Un instrument optic este un ansamblu de lentile,oglinzisidiafragme cu ajutorulcaruiaobtinemimagini ale diferitelorobiecte.

Acesteinstrumentesuntalcatuite din 2 parti:

Un obiectivindreptatspreobiectulcercetat

Un ocular indreptatspreochiulobservatorului.

Instrumenteleoptice

Obiectivul este un sistem optic convergent si formeaza o imagine reala a obiectului.

Aceasta imagine joaca rolul de obiect pentru ocular care va da imaginea definitiva, virtuala, “preluata” de ochiul observatorului.


Biton iulia ochiul sarbu andreea defecte de vedere biton larisa marimile instrumentelor optice

Marirea Transversala

Prezinta interes numai in cazul instrumentelor optice care dau imagini reale ale caror dimensiuni pot fi masurate.Aceasta este de trei tipuri:

-marirea liniara este raportul intre lungimea imaginii si cea a obiectului

-marirea axiala se refera la deplasarea punctului imagine pe axa optica, corespunzatoare deplasarii punctului obiect

-marirea unghiulara este data de raportul unghiurilor de apertura, de emergenta si de intrare in instrumentul optic.

Marirea transversala sau liniara β, ca fiind raportul dintre lungimea imaginii perpendiculare pe axa optica principala, y2 si lungimea y1 a obiectului, pe aceeasi directie:

β= y2 /y1

Puterea Optica (P)

Este raportul dintre tangenta unghiului sub care se vede imaginea obiectului(α2) si dimensiunea liniara a obiectului(y1):

P=tgα2 / y1

Puterea optica caracterizeaza instrumentele optice care dau imagini virtuale si valoarea sa depinde de pozitia obiectului.Unitatea de masura in SI este dioptria.

Grosismentul (G)

Este raportul dintre tangenta unghiului sub care se vede imaginea obiectului(α2)si tangenta unghiului sub care se vede obiectul cu ochiul liber(α1):

G=tgα2 /tgα1

Grosismentul este de asemenea utilizat pentru caracterizarea instrumentelor optice care dau imagini virtuale.


Instrumente care redau imagini virtuale

Lupa este cel mai simplu aparat optic intalnit. Este alcatuit dintr-o lentila convergenta cu distanta focala mica, comparativ cu raza de curbura si dimensiunile lentilei.

Telescopul este un instrument optic care permite observarea obiectelor îndepărtate şi neclare ca şi cum ar fi mult mai luminoase şi mai apropiate de observator.

Instrumente care redauimaginivirtuale:


Biton iulia ochiul sarbu andreea defecte de vedere biton larisa marimile instrumentelor optice

Microscopul este un instrument optic care măreşte imaginea unui obiect observat printr-un sistem delentile

Luneta este un instrument optic alcatuit din mai multe lentile si prisme dispuse intr-un tub; ea serveste in astronomie, in topografie, in tehnica militara, la observarea obiectelor foarte indepartate.


Instrumente care redau imagini reale

Aparatul de proiectieeste un dispozitiv care formeazaimaginireale,rasturnatesimarite ale unorobiectetransparentesauopacesi le proiecteazape un ecran.

Aparatul fotografic este un dispozitiv optic cu ajutorul caruia formam imaginea reala a unui obiect pe o pelicula fotografica.

Instrumente care redauimaginireale:


Ochiul este un organ pereche situat intr o cavitate osoasa numita orbita cu rol protector

Ochiul

Ochiul este un organ pereche situat intr-o cavitate osoasa, numita orbita, cu rol protector.


Biton iulia ochiul sarbu andreea defecte de vedere biton larisa marimile instrumentelor optice

ComponenteleochiuluiOchiul prezinta in mijloc un strat transparent, putin proeminent, numitcornee. Aceasta este legata de stratul care formeaza albul ochiului si acopera de jur imprejur globul ocular – sclerotica. Marginile scleroticii sunt prevazute cu o retea bogata de vase sangvine.          Corneea este primul mediu de refractie a luminii – lentila optica – prin care trece lumina. Pozitia si forma ei nu poate fi modificata, si ca urmare, nici distanta focala.          Sub cornee se afla irisul.Irisul este un disc musculos, cu un orificiuin centru: pupila. Lumina patrunde in interiorul ochiului prin pupila.          Umoarea apoasa dintre cornee si iris ajuta la mentinerea curateniei corneei si indepartarea germenilor.Cele mai importante elemente ale ochiului sunt cristalinul si retina.


Cum functioneaza ochiul

Razele solare intra în ochi printr-un orificiu numit pupilă. Trec printr-un strat transparent numit cornee şi printr-o lentilă numita cristalin. Ochii noştri transformă lumina reflectată de un obiect într-o imagine recunoscută de către creier. Partea din faţă a ochiului este o lentilă convexă convergentă.

Ea focalizează razele de lumină, astfel încât formează o imagine pe un strat în partea din spate a ochiului, numită retină. Imaginea formată este întoarsă, dar creierul nostru corectează lucrul acesta astfel încât vedem lucrurile drepte.

Cum functioneazaochiul?


Retina

Este cea pe care cristalinul formeaza imagini reale care sunt transmise creierului prin nervul optic.Distanta dintre cristalin si retina este fixa si aproximativ egala cu 15 mm.

Acomodareaconsta in modificareacurburiicristalinuluipentru a obtine o imagine clara.

Ochiul normal mediu are punctecardinale ale cărorpoziţiedepinde de planulconjugatpunctelor de peretină:

a) Punctulremotuim (celmaidepărtat) – index inferior ∞

b) Punctulproxim (celmaiapropiat) – 25 cm index inferior

Retina


Cristalinul

Cristalinul este unul din mediile transparente ale ochiu sunt transmise creierului prin nervul optic.Distanta dintre cristalin si retina este fixa si aproximativ egala cu 15 mm.lui. Acesta funcţionează ca o lentilă, razele de lumină captate suferind în ochi 3 refracţii, dintre acestea 2 având loc în cristalin.

Cristalinul îşi modifică curbura pentru ca imaginea să se formeze clar pe retină. Astfel, pentru vederea de aproape cristalinul se bombează, iar pentru vederea la distanţă se aplatizează (alungeşte).

La un ochi normal imaginea se formează corect pe retină între distanţe de 10-15 cm şi 6 m. Există un punct la care cristalinul este aplatizat la maximum. Peste această distanţă vedem clar, fără să mai aibă loc turtirea lui, iar vederea se face fără efort.

Cristalinul


Biton iulia ochiul sarbu andreea defecte de vedere biton larisa marimile instrumentelor optice

Defecte sunt transmise creierului prin nervul optic.Distanta dintre cristalin si retina este fixa si aproximativ egala cu 15 mm. de vedere


Hipermetropia

Hipermetropia sunt transmise creierului prin nervul optic.Distanta dintre cristalin si retina este fixa si aproximativ egala cu 15 mm. este viciul de refractie in care razele luminoase paralele venite de la infinit se aduna intr-un focar situat in spateleretinei.

Defectele ce cauzeaza aceasta boala pot fi prezente de la nastere: aplatizarea corneei sau glob ocular scurt.Pe masura ce se inainteaza in varsta ochiul isi pierde capacitatea de acomodare (modificare a diametrelor sau a formei lentilelor oculare asa incat imaginea sa se focalizeze pe retina).

Hipermetropiapoateficorectata cu lentileconvergente.

Hipermetropia


Biton iulia ochiul sarbu andreea defecte de vedere biton larisa marimile instrumentelor optice

MIOPIA sunt transmise creierului prin nervul optic.Distanta dintre cristalin si retina este fixa si aproximativ egala cu 15 mm.

In cazulmiopiei,imaginea se formeaza in fataretinei,ingreunandvedereaobiectelorindepartate. Cele mai multe cazuri de miopie sunt produse de o modificare a formei globului ocular

Miopia se corecteaza cu lentiledivergente.


Astigmatismul

Astigmatismul sunt transmise creierului prin nervul optic.Distanta dintre cristalin si retina este fixa si aproximativ egala cu 15 mm. este o boală oftalmologică manifestată printr-o deformare a corneeicare atrage după o refractiedefectuoasaa razei de lumină în globul ocular.In cazul astigmatismului razele de lumină albă care sosesc la ochi sub formă de raze paralele vor suferi un proces intens şi inegal de refracţie.

Astigmatismul


Prezbitismul

Pre sunt transmise creierului prin nervul optic.Distanta dintre cristalin si retina este fixa si aproximativ egala cu 15 mm.zbitismul este fenomenul de diminuare a puterii de acomodare a ochiului datorat îmbătrânirii.

Cauze: pierderea progresivă a elasticităţii cristalinului, pierderea puterii de contractare şi relaxare a muşchilor ciliari.

Prezbitismul se manifestă prin pierderea calităţii vederii în două cazuri distincte: la distanţă (miopia) şi/sau la apropiere (hipermetropia).

Prezbitismul


Bibliografie

http://ro.wikipedia.org/ sunt transmise creierului prin nervul optic.Distanta dintre cristalin si retina este fixa si aproximativ egala cu 15 mm.

http://www.romedic.ro/

http://www.1referat.ro/

Bibliografie