slide1 n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
OCHIUL PowerPoint Presentation
play fullscreen
1 / 21
Download Presentation

OCHIUL - PowerPoint PPT Presentation

kerem
227 Views
Download Presentation

OCHIUL

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

 1. OCHIUL SI DEFECTELE DE VEDERE

 2. PROIECT REALIZAT DE: ANGHELINA DAIANA HODOIU REMUS VRAJITOAREA LUCIAN ELEVI IN CLASA a VII-a B SCOALA GEN.NR.1 ALBENI,GORJ INDRUMATI DE : PROFESOR CONSTANTIN ALIS

 3. NATURA NE-A DARUIT LUMINA PENTRU A NE BUCURA DE FRUMUSETEA SA.

 4. Dar cum percepem aceste minunatii care ne inconjoara?

 5. OCHIUL ESTE O FEREASTRA SPRE VIATA.

 6. Imi puneam mereu tot felul de intrebari, si anume: Acum am terminat capitolul de “Optica” si va pot raspunde.

 7. Dar,mai intai,sa va prezint alcatuirea ochiului Mediiletransparenteprin care trecelumina: -corneeatransparenta -umoareaapoasa (lichidhranitorpentruochi) -pupila,fereastraochiului -cristalinul,lentila care se modi- ficamereudupadistanta -umoareasticloasa

 8. SI ACUM SA VEDEM CUM SE FORMEAZA IMAGINEA • Lumina patrunde in ochi prin cornee, strabate cele 3 medii transparente si ajunge pe retina, unde se formeaza o imagine mai mica,reala si rasturnata a obiectelor.Ramificatiile nervului optic de pe retina transforma imaginile in semnale,care ajung la creer, acesta le analizeaza si creeaza senzatia de vaz.

 9. Vedem obiectele aflate la distante diferite fata de ochi, datorita capacitatii de acomodare a cristalinului.La un ochi normal distanta vederii optime este la aproximativ 25 cm.

 10. Vedereastereoscopica • Oameniisuntcapabilisafocalizezeambiiochiasupraunuisingurobiect (au vederestereoscopica). • Principiulconsta in prezentareauneiimagini din douaunghiuridiferite,pentru ca apoiochiulsacontopeascaacesteimaginiintr-o singura imagine tridimensionala.

 11. DEFECTE DE VEDERE • Uneoriochiul nu functioneaza cum trebuie , adica a aparut un defect de vedere. • Acestedefecte de vedere pot aparea la oameni, dar si la animale

 12. DEFECTE DE VEDERE PREZBITISM HIPERMERTOPIA DALTONISMUL MIOPIA ASTIGMATISM

 13. MIOPIA • Ochiul miop nu vede clar obiectele îndepărtate, imaginea punctelor de la”infinit” se formează în faţa retinei, fie fiindcă ochiul e mai alungit, fie datorită bombării remanente a cristalinului. Dar vede foarte bine obiectele situate la distanţă mică de ochi. Acesta inconvenient major se corectează cu lentile divergente (ochelari sau lentile de contact) si prin interventie chirurgicala.

 14. HIPERMETROPIA Hipermetropia reprezinta o afectiune care se manifesta prin vedere incetosata. Persoanele ce sufera de hipermetropie vad bine la distanta si vad obiectele departate mai aproape decat sunt in mod obisnuit. Ochelariisilentilele de contact sunt prima optiuneterapeutica (lentileconvergente),iar a doua,interventiechirurgicala.

 15. PREZBITISMUL • Presbitismul este fenomenul de diminuare a puterii de acomodare a ochiului datorat îmbătrânirii. Prezbitulvede prost obiectele de aproapesiciteste cu greutate un text preaapropiat de ochi. Presbitismul nu poate fi tratat, dar pierderea abilităţii de focalizare a ochilor poate fi corectată prin folosirea de lentile de corecţie, fie sub forma ochelarilor ori a lentilelor de contact(lentile convergente).

 16. ASTIGMATISMUL • Astigmatismul  este o boală oftalmologică manifestată printr-o deformare de cornee. Pentru persoanele cu astigmatism, toate obiectele, atat apropiate cat si indepartate, sunt deformate.  Imaginea formată pe retinăeste neclară la ochiulcare suferă de această afecţiune( care poate să apară la naştere). Tratamentul acestei afectiuni include atat metode chirugicale, cat si corectie externa (prin ochelari cu lentile cilindrice).

 17. DALTONISM Este incapacitatea de a deosebiuneleculori de altele (mai ales rosul de verde).Este o boalacongenitalacauzata de defectiunearetineisau a uneiportiuni a nervului optic. Un daltonist nu percepecifrascrisaalaturat Daltonismulpoateficorijatfolosind o lentilaacoperita cu un strat specific ,care saschimbespectrulluminiice-l traverseaza .

 18. LENTILELE DE CONTACT Pot fifolosite la oricevarsta. Te bucuri de libertatea de a face cevrei. Nu restrictioneazacampulvizual. Oferaprotectie in fatatelevizoruluisi a calculatorului.

 19. TREBUIE SA STII • Cetrebuiesafaci: -spala-tepemainiinainte de a manevralentila; -utilizeazasolutieproaspatapentruintretinereasipastrarealentilelor; -respectainstructiunilespecialistuluioftalmolog. • Cetrebuiesanufaci: -NU atingelentilele cu unghiile; -NU diluasaurefolosisolutia; -NU clati cu apa de la robinetlentilele; -NU imprumutalentilele la/de la altepersoane. Lentilele pot cauza serioase probleme ale ochiului.Pentru evitare trebuie urmate indicatii simple de curatire si purtare a acestora.

 20. STIATI CA? La oraactuala din ce in cemaimultepersoanefolosesclentile de contact pentru a scapa de ochelari (lentile de contact cu dioptrii) ,ori din motive estetice (colorate). Unele lentile de contact sunt neobisnuite, chiar socante.

 21. BIBLIOGRAFIE 1.D. TURCITU,M. IANCU,S.URSU-FIZICA-manual clasa VII-a Ed. Radical,2005 2.ALBERT EINSTEIN,Cumvadeulumea,Ed. Humanitas,2008 3.M.POPOVICI,Fizica-fenomene optice,Ed.Teora,2006 SITE-uri UTILE http://images.google.ro/i http//www.didactic.ro/ http//www.referat.ro http//www.calificativ.ro