slide1 n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Defecte ale vederii PowerPoint Presentation
Download Presentation
Defecte ale vederii

Loading in 2 Seconds...

  share
play fullscreen
1 / 12
Download Presentation

Defecte ale vederii - PowerPoint PPT Presentation

fallon
510 Views
Download Presentation

Defecte ale vederii

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

 1. Sandru Mirela 9 MI 4 Defecte ale vederii Corectarea acestora

 2. MIOPIA Miopia reprezintă o problemă de vedere care afectează aproximativ o treime din populaţie. Miopii au dificultăţi în vederea lucrurilor la distanţă, cum ar fi semnele de circulaţie, dar văd bine de aproape, cum ar fi cititul sau cusutul. Semne ale miopiei Persoanele mioape acuză frecvent dureri de cap sau de ochi şi se pot simţi obosite când şofează sau fac sport. Dacă prezentaţi aceste semne când purtaţi ochelarii, s-ar putea să aveţi nevoie de un examen oftalmologic precum şi de o nouă reţetă de ochelari. Cauzele miopiei Miopia apare când globul ocular este uşor mai lung – din faţă până în spate - decât de obicei. Aceasta determină razele de lumină să se focalizeze în faţa retinei, şi nu pe retină cum ar fi normal.Miopia este o boală familială şi apare de obicei în copilărie. Această problemă de vedere se stabilizează la un moment dat, dar uneori creşte cu vârsta.

 3. Tratamentul miopiei Miopia poate fi corectată cu ochelari, lentile de contact sau prin chirurgie refractivă. În funcţie de problema de vedere pe care o aveţi, s-ar putea să fie nevoie să purtaţi ochelarii tot timpul sau doar pentru vederea la distanţă, spre exemplu la şofat, privitul la tablă sau la televizor. Având miopie, prescripţia de ochelari va avea un număr negativ (cu minus). Cu cât este mai mare numărul, cu atât mai puternice vor fi lentilele. Chirurgia refractivă poate reduce sau chiar elimina dependenţa dumneavoastră de ochelari. Cea mai obişnuită procedură se face cu laserul excimer (LASIK)

 4. ASTIGMATISMUL Astigmatismul este cea mai comună problemă vizuală. Poate însoţi miopia sau hipermetropia. Astigmatismul se datorează corneei de formă neregulată şi se corectează cu ochelari sau lentile de contact. Semnele astigmatismului Dacă aveţi un astigmatism mic, s-ar putea să nu remarcaţi nimic sau doar o vedere uşor neclară. Uneori, astigmatismul necorectat vă poate da dureri de cap sau de ochi şi poate produce vedere distorsionată şi întunecată.

 5. Care sunt cauzele astigmatismului? Astigmatismul apare când corneea are o formă alungită (ca o minge de rugby) şi nu sferică, aşa cum ar fi normal. Forma alungită determină focalizarea razelor de lumină în două puncte pe retină, în loc de unul. Multe persoane se nasc cu corneea alungită, iar problema de vedere poate să se accentueze în timp. Tratamentul astigmatismului Astigmatismul poate fi corectat cu ochelari sau cu lentile de contact. Prescripţia dumneavoastră va conţine trei părţi în loc de una, spre exemplu: -2,75 -1,25 x 180. Prima parte indică corecţia principală, sferică, iar părţile doi şi trei arată mărimea şi localizarea astigmatismului.

 6. HIPERMETROPIA Hipermetropia este o problemă de vedere obişnuită, care afectează aproximativ un sfert din populaţie. Persoanele afectate de hipermetropie pot vedea obiectele îndepărtate foarte bine, dar au dificultăţi în vederea celor din apropiere. Care sunt cauzele hipermetropiei? Globul ocular al persoanelor hipermetrope este mai scurt decât normal şi ca urmare, razele de lumină care intră în ochi sunt focalizate în spatele retinei. Mulţi copii se nasc cu hipermetropie, dar unii dintre ei se vindecă odată cu alungirea globului ocular odată cu creşterea normală a organismului. Oamenii confundă hipermetropia cu presbiopia, afecţiune în care există de asemenea dificultăţi în vederea de aproape, dar care are o cu totul altă cauză.

 7. Semnele hipermetropiei Hipermetropii se plâng de dureri de cap sau de ochi şi se pot simţi obosiţi când au de făcut o muncă ce necesită vedere de aproape. Dacă aveţi aceste simptome în timp ce purtaţi ochelari sau lentile de contact, aveţi nevoie de o examinare oftalmologică şi de o nouă prescripţie. Tratamentul hipermetropiei Hipermetropia poate fi corectată cu ochelari sau cu lentile de contact. Prescripţia dumneavoastră va avea un număr pozitiv (cu plus), de exemplu +2,50. S-ar putea să aveţi nevoie să purtaţi ochelarii tot timpul, sau doar la lucrul de aproape, de exemplu la citit, lucrat la computer, etc.

 8. PRESBIOPIA În jurul vârstei de 40 de ani vederea de aproape, cum ar fi cititul, cusutul sau lucrul la computer, devine neclară. Aceasta li se întâmplă tuturor la un moment dat, chiar şi celor care n-au avut niciodată probleme vizuale. Semne ale presbiopiei Când la o persoană apare presbiopia, va constata că este nevoie să ţină cartea, ziarul, revista sau alte materiale de citit cu mâna întinsă pentru a putea vedea clar. Când are de făcut o muncă ce necesită vedere de aproape, persoana poate avea dureri de cap sau să se simtă obosită.

 9. Cauzele presbiopiei Presbiopia apare în cadrul procesului de îmbătrânire, fiind legată de scăderea lentă a elasticităţii cristalinului. Aceste modificări legate de vârstă au loc atât în cristalin, făcându-l mai dur şi mai puţin elastic cu trecerea anilor, cât şi la nivelul fibrelor musculare care înconjoară cristalinul. Tratamentul presbiopiei Corecţia presbiopiei se face prin prescripţie de ochelari pentru vederea de aproape (ochelari pentru citit), sau de lentile de contact. Deoarece cristalinul continuă să se modifice odată cu vârsta, prescripţia de ochelari pentru aproape va creşte în timp. Vă puteţi aştepta ca oftalmologul să vă prescrie o corecţie mai puternică (mai multe dioptrii) pentru munca de aproape, în funcţie de necesităţi.

 10. KERATOCONUL Keratoconul este o boală progresivă care apare mai frecvent la adolescenţi şi la adulţii tineri şi în care corneea se subţiază şi îşi schimbă forma. În mod normal corneea are formă rotundă sau sferică, dar în keratocon se bombează, se deformează şi ia o formă de con. Aceasta afectează modul în care lumina pătrunde în ochi şi ajunge la retină, producând vedere distorsionată. Keratoconul poate afecta unul sau ambii ochi. Semnele keratoconului Keratoconul poate fi dificil de detectat deoarece apare lent. Miopia şi astigmatismul însoţesc frecvent această boală, deci puteţi avea vedere neclară şi distorsionată. Puteţi observa de asemenea sensibilitate la lumină. Pacienţilor cu keratocon li se schimbă prescripţia de ochelari de fiecare dată când merg la oftalmolog. Doar oftalmologul poate să pună diagnosticul de keratocon pe baza unui examinări amănunţite cu biomicroscopul sau cu ajutorul unei examinări speciale numită topografie corneeană.

 11. Care sunt cauzele keratoconului? Cauzele keratoconului nu sunt cunoscute. Există o transmitere genetică, observându-se mai mulţi pacienţi cu keratocon în cadrul aceleiaşi familii. Tratamentul keratoconului În forma incipientă de keratocon, pot fi de folos ochelarii sau lentilele de contact moi. Dar odată cu progresarea bolii, cum corneea se subţiază şi îşi schimbă tot mai mult forma, aceste metode nu sunt suficiente. Următoarea formă de corecţie de ales sunt lentilele de contact rigide gaz-permeabile, care menţin mai bine forma corneei decât lentilele moi,încetinesc avasarea bolii şi realizează o corecţie bună a vederii. În faza foarte avansată a bolii tratamentul este chirugical ,prin transplantul de cornee. Chiar şi după acesta, mai probabil că veţi avea nevoie de ochelari sau lentile de contact pentru o vedere clară.

 12. AMBLIOPIA Ambliopia este termenul clinic pentru „ochiul leneş”.Ochiul ambliop este normal din punct de vedere anatomic dar acuitatea vizuală este slabă chiar şi cu corecţia cu ochelari.Ambliopia apare atunci când creierul copilului învaţă să elimine o imagine neclară sau dublată cauzată de strabism (ochi încrucişaţi) sau de anizometropie (diferenţămare de dioptrii dintre cei doi ochi). Această afecţiune trebuie descoperită şi tratată cât mai devreme ,înainte de vârsta de 6-7 ani când pierderea de vedere devine ireversibilă.De aceea chiar dacă copilul mic pare să vadă bine trebuie dus la oftalmolog pentru o examinare completă.