1800-as évek divatja - PowerPoint PPT Presentation

rhett
1800 as vek divatja n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
1800-as évek divatja PowerPoint Presentation
Download Presentation
1800-as évek divatja

play fullscreen
1 / 10
Download Presentation
1800-as évek divatja
260 Views
Download Presentation

1800-as évek divatja

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. 1800-as évek divatja Készítette: Fazekas Anna

  2. Alsóneműk Kezdjük azzal az egyszerű ténnyel, hogy a mai értelemben vett modern fehérnemű egészen az 1920-as évekig nem is létezett. Ráadásul sokkal inkább takart, mint megmutatott. Arról nem is beszélve, hogy az esetek nagy többségében nem fehér, hanem nyers színű volt, éppen ezért érdemes őket inkább alsóneműnek nevezni. Az emberek mindig az udvart követték öltözködésben.

  3. Fűzők,melltartók A korábban bálnacsonttal, később acéllal merevített fűzők annyira összenyomták a belső szerveket, hogy volt olyan nő, aki abba haltbele, hogyabordája átszúrta a máját.A melltartó akkor került a képbe,amikor a fűző eltűnt. Az akkori melltartók egyetlen célja, hogy a fűző tartásához hozzászokott nők továbbra se érezzék teljesen csupasznak magukat..

  4. Trikó,harisnya A leheletvékony pamutmuszlinból készült ruha alatt csak egy vékony, testszínű selyemtrikót viseltek, és gyakran mezítláb jártak-keltek a házban. Nem csoda, ha alegtöbb nőúgynevezett muszlinbetegségben szenvedett, azaz folyamatosan felfázott vagy tüdőgyulladást kapott. A mai értelemben vett harisnya elődje térd fölött masnival megkötött ruhanemű volt. A masnin kívül azért fantáziadúsabb díszítések is előfordultak a divattörténet során:az 1830-as években gyönyörű, bokán és lábfejen hímzett darabok ékesítették a nők .

  5. A házastársi élet A házasság előtt a felek nem is látták egymást, utána meg már – néhány kivételtől eltekintve – mindegy volt, ki hogyan néz ki. A házastársak sokszor egész életükben nem látták egymást meztelenül, csak hálóruhában.

  6. Nők . Hiába született valaki gazdagnak, ha az akkor divatos muszlinruhákban nem mutatott jól, a szétfolyt test összetartására pedig fűzőt sem viselhetett azon egyszerű oknál fogva, hogy az éppen nem volt divatos. A leheletvékony pamutmuszlinból készült ruha alatt csak egy vékony, testszínű selyemtrikót viseltek, és gyakran mezítláb jártak-keltek a házban. Nem csoda, ha a legtöbb nő úgynevezett muszlinbetegségben szenvedett, azaz folyamatosan felfázott vagy tüdőgyulladást kapott. A történelemben a mostani testkultuszhoz és kivetkőzéshez hasonló időszak az ókoron kívül csupán a francia direktórium idején fordult elő. Az emberek mindig az udvart követték öltözködésben, de mivel akkor a francia forradalom alatt meggazdagodott, születési előjogokkal nem rendelkező polgárságnak volt igazán hatalma, sokkal inkább a szépség volt a nő értékének fokmérője, mint a rang.

  7. cipők Ha erre a korra gondolunk, puffos 'gigot' ujjat, ejtett vállat, krinolinokkal merevített aljat és húzott darázsderekat képzelünk el, amelyek 1820 körül végleg száműzték az empire vonal mell alatti szabását és természetesebb sziluettjeit. Az empír divatja nem igényelte a derék elszorítását, így a nők szó szerint lélegzethez jutottak. A szabadabb szellem a cipőkészítésben is megnyilvánult: sehol egy kényelmetlen sarok, inkább puha anyagokból készített papucscipők domináltak, amelyek a kor ízlése szerint pasztellszínekben pompáztak. A lapos sarkak térhódításában a francia forradalom is szerepet játszik: az emelt sarok a burzsoázia megtestesítője, így érthetően lázadnak ellene

  8. kiegészitő Az 1800-as évektől a szoknya milliméterekkel kezd egyre feljebb kúszni, míg végre 1830 körül a bokát már szabadon hagyja - így végre a cipőre is eshet néhány pillantás. A reformkor szendének tűnő hölgyei ezt ki is használják, és mívesen hímzett selyemharisnyákkal és cipőcskékkel próbálják a férfiak figyelmét lábikóikra irányítani

  9. magassarku Míg itthon a kiegyezés tartja lázban az urakat, a hölgyek az 1860-as évek trendjének hódolnak: hétköznapokra sötét harisnya dukál, a cipő pedig enyhén hegyes orrú. Divatos a Lajos-sarok a századfordulón, népszerűsége az Edward-korban teljesedik ki; ekkor a viktoriánusan szemérmes fekete, fűzős bokacsizmát váltja egy jóval frivolabb cipőfazon, amely majd az 1920-as évek divatjának előfutára lesz. Az eszményi láb kicsi, formás, magas boltozattal rendelkezik, ezt igyekeznek 12-15 centis cipősarkakkal hangsúlyozni – megteremtve a fétiscipők első generációját.

  10. Köszönöm figyelmét!