Descoperiri accidentale
Download
1 / 5

Descoperiri accidentale - PowerPoint PPT Presentation


  • 90 Views
  • Uploaded on

Descoperiri accidentale. Plasticul.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Descoperiri accidentale' - ona


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
Descoperiri accidentale

Descopeririaccidentale

Plasticul


Descoperiri accidentale

  • Plasticul este un polimer. Polimerii sunt lanturi lungi de molecule compuse din multe unitati mai mici, repetate de multe ori. Aceste unitati sunt deseori o combinatie de carbon si hidrogen. Alte elemente precum oxigenul, clorul, fluorul, nitrogenul, siliconul, fosforul si sulful pot fi adaugate in compozitia moleculara a polimerilor pentru a le schimba proprietatile.


Plasticul prieten sau dusman
Plasticul – prieten sau dusman?

  • Aparitia plasticului a schimbat mult viata tuturor. Este un material usor, rezistent, flexibil. Din pacate, acum se vad si efectele mai putin benefice ale folosirii plasticului pe scara larga. Anumite substante chimice folosite in fabricarea materialelor plastice sunt potential cancerigene. Printre acestea se numaraalchilfenolii, compusiibifenolici si ftalatii.

  • Problema este ca producatorii nu sunt obligati sa declare ce contin diverse ambalaje alimentare, ci doar ce contin alimentele. Astfel ca diverse substante cu potential cancerigen intra in contact cu mancareanoastra prin ambalaje. Numeroase ambalaje, ca de exemplu cutiile de suc sunt captusite cu plastic care poate continebisfenol A sau alte substante periculoase. Problema acestor substante chimice este ca au efect estrogenic care este asociat cu o crestere a riscului tipurilor de cancer legate de activitatea hormonala.


Descoperiri accidentale

  • Platicul poate fi modificat, modelat, extrudat si pus in diferite forme. Plasticul este rezistent, sigur (pentru ca aproape nu poate fi rupt), usor (astfel, necesita mai putina energiepentru transport), igienic si poate fi reciclat si refolosit. Exista multe tipuri de plastic. Cele mai des intalnite tipuri au un cod care ajuta la separarea lor in mai multe categorii.


Materialele termoplastice
Materialeletermoplastice

  • Primele materiale plastice au fost produse din transformarea materialelor naturale. În anul 1859 au apărut fibrele vulcanizate, în 1869 a aparut celuloidul și în 1897 galitul. Primul material sintetic apărut (1908) a fost rășina fenolformaldehidică numita bachelită. Exista numeroase procedee de fabricare a materialelor plastice. O galeată, o sticlă, o cască de motociclist, o planșă de windsurfing sunt toate fabricate din diferite tipuri de plastic. Pentru fiecare obiect, trebuie ales materialul plastic care are calitățile cele mai potrivite: suplețe, rigidate, rezistență la șoc, elasticitate, transparență, greutate mică. O moleculă de bază pentru fabricarea tuturor tipurilor de plastic În schimb cele termorigide se întăresc la căldură. Astfel, ele sunt mulate la rece pe formele dorite apoi sunt încălzite pentru a se întări. Sau pot fi lăsate să se întărească după ce li se adaugă un produs special. Plasticele termorigide se folosesc la fabricarea obiectelor prelucrate manual sau a celor care necesită o fabricație îngrijită. Așa se fabrică ambarcațiunile, piesele de caroserie, barele de protecție etc. În industrie se utilizează două procedee de tragere în formă a obiectelor din plastic.