Marile descoperiri ale lumii moderne
Download
1 / 11

Marile descoperiri ale lumii moderne - PowerPoint PPT Presentation


 • 321 Views
 • Updated On :

Marile descoperiri ale lumii moderne. T otul se schimbă în lumea noastră şi trebuie să înţelegem acest lucru.

Related searches for Marile descoperiri ale lumii moderne

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Marile descoperiri ale lumii moderne' - vivienne


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

Marile descoperiri ale lumii moderne

 • Totul se schimbă în lumea noastră şi trebuie să înţelegem acest lucru.

 • Specia umană şi-a început evoluţia de mai bine de 300 de ani în urma, odata cu inventarea focului şi descoperirea cercului, însă a durat o perioada lunga până au realizat un progres considerabil, şi, noi, în prezent nu vorbim despre foc şi ceruri , si despre Internet...Realitatea Virtuala....

 • Timp de multă vreme s-a încercat înfaptuirea unei liste cu cele mai importante invenţii ale omenirii.Pentru a se infaptui acest lucru se porneste de la un argument.

 • Care e inţelesul cel mai grozav? Se poate defini ca o consecvenţă a ceea ce suntem noi astăzi. Câteva invenţii au strălucit în istorie datorită conexiunii psihice pe care ei au livrat-o. S-a relevat că , Pământul ar fi o minge ,, tare ca piatra”, rostogolindu-se prin Spaţiul gol, şi nu spre centru, mai puţin spre Univers. Unii dintre noi, oamenii, niciodată nu au descoperit acest lucru.


Marile descoperiri ale lumii moderne

1.ComputerulTermenul computer este un sinonim pentru calculator electronic, preluat identic ca forma si ca sens din limba engleza. El a intrat în limba româna mai târziu decât ordinator, un alt sinonim pentru calculator electronic preluat din limba franceza.Computerul este o masina electronica programabila compusa dintr-un numar variabil de dispozitive (interconectate între ele) si de programe (stocate intern), proiectata sa poata functiona si autonom, fara interventia umana si sa manipuleze simboluri în format binar pentru a executa urmatoarele operatii:sa primeasca si sa manipuleze un volum mare de informatii în format digital sau analog; sa stocheze (temporar sau permanent) sub forma de date informatiile primite sau achizitionate precum si programele necesare functionarii si realizarii sarcinilor ce i se dau; sa prelucreze automat datele (stocate, achizitionate, primite sau salvate), sau sa realizeze sarcini complexe (cum ar fi comunicatiile electronice) conform unor programe stocate intern sau a unor secvente de instructiuni introduse de utilizator, care arata în ce fel trebuie procesate datele pentru a obtine rezultatul dorit; sa furnizeze rezultatele prelucrarilor utilizatorului sau altor dispozitive; sa poata salva rezultatele prelucrarilor (procesarilor). NoteTrebuie facuta distinctie între computer (asa cum este definit mai sus) si alte masini sau dispozitive (cum ar fi calculatoarele electronice de buzunar sau unele dispozitive de control) care pot executa numai unele din operatiile enumerate în definitie. În acceptiunea actuala, denumirea ce mai adecvata, care nu da nastere la ambiguitati, în concordanta cu ceea ce face azi un computer si cum si din ce este alcatuit el, este sistem electronic de prelucrare a informatiilor


Marile descoperiri ale lumii moderne

2.InternetulInternetul este o retea a retelelor, un sistem global de retele de compuetre interconectate, care in momentul de fata inglobeaza milioane de computere. Este bazat pe cateva standarde majore de soft, cel mai important fiind TCP/IP, adica transmission control protocol/Internet protocol. Acest protocol "sparge" textele si alte informatii in unitati mici, numite pachete. Fiecare pachet isi gaseste drumul sau prin internet catre computerul final care le asambleaza la loc, intr-un mesaj coerent. Alte protocoluri de tranfer sunt langa TCP IP si permit transmiterea prin Internet a imaginilor, sunetelor, filmelor, date binare, etc.. Toate computerele de pe piata in momentul de fata suporta TCP IP ceea ce face Internetul un mediu universal valabil. Internetul a aparut prima datain SUA ca urmare a unui proiect guvernamental care dorea o retea de date protejata impotriva oricarui atac. Advanced Research Project Agency (ARPA) a dezvoltat prima versiune a Internetului , numita ARPANET, in 1969.Arpanet s-a dorit a fi un sistem descentralizat de informatie care permitea re-rutarea informatiilor in cazul unui atac nuclear sau dezastre


Marile descoperiri ale lumii moderne

4.AvionulAvionul este o aerodină , din categoria Aeronave cu aripă fixă, prevăzută cu o suprafaţă portantă fixă ce asigură sustentaţia datorită vitezei de deplasare. Viteza de deplasare poate fi asigurată fie de acţiunea unor grupuri motopropulsoare, fie de acţiunea unei componente a greutăţii (în cazul zborului de coborâre sau al zborului fără motor). Forma exterioară a avionului, dimensiunile, motorizarea, organizarea structurală a componentelor sale îi influenţează direct performanţele. Avionul este un aparat complex alcătuit în mod normal din patru subsisteme: 1. structura de rezistenţă 2. sistemul de propulsie 3. echipamentele de bord şi aparatele de comandă a zborului 4. instalaţiile şi mecanizarea aeronaveiÎn general, un avion este alcătuit din următoarele părţi principale: aripa cu dispozitivele sale de sustentaţie, fuzelajul, ampenajele orizontal şi vertical cu părţile lor mobile, trenul de aterizare şi sistemul de propulsie. Părţile mobile ale avionului sunt: eleroanele, profundorul, direcţia, flapsurile, voleţii, frâna aerodinamică şi compensatoarele.Structura unui avion civil Aparatura de bord este alcătuită din: sisteme pentru controlul zborului, sisteme pentru controlul funcţionării motoarelor, sisteme de navigaţie aeriană, aparatură radio/radiolocaţie.La avioanele militare se adaugă armamentul de bord, instalaţiile de bombardament şi dirijare a rachetelor, blindajul de protecţie, acroşajele şi aparatura adecvată misiunilor de luptă. Acţionarea comenzilor avionului se realizează prin intermediul instalaţiilor hidraulice şi pneumatice. Esenţiale pentru zborul avionului sunt şi instalaţiile de alimentare cu combustibil şi ulei, instalaţiile electrice, de antigivraj (dezgheţare), sanitară, de izolaţie termică şi fonică, climatizare şi comenzile agregatelor aeronavei, echipamentul de dirijare. Comanda sistemului de propulsie şi a comenzilor părţilor sale mobile asigură manevrarea aeronavei. Comanda tracţiunii se realizează prin maneta de gaze care acţionează sistemul de propulsie. Comenzile părţilor mobile sunt asigurate prin manşă, paloniere, flapsuri, frâne, etc. De exemplu, acţionarea manşei înainte şi înapoi implică bracarea profundoarelor în sus şi în jos, fapt care duce la o mişcare a avionului în sus sau în jos. Mişcarea manşei spre stânga sau dreapta acţionează eleroanele de pe aripi, ducând la o mişcare de ruliu (rotaţie) în jurul axei longitudinale. Călcarea palonierelor (pedalelor) spre stânga sau dreapta acţionează direcţia avionului în lateral.


Marile descoperiri ale lumii moderne

5.Racheta O rachetă este un vehicul, un proiectil ori o aeronavă a cărui forţă necesară deplasării este obţinută prin reacţiunea obiectului însuşi la ejectarea cu viteză ridicată a unor gaze realizate în urma arderii unui combustibil lichid sau gazos provenind dintr-un motor rachetă.Principiile, respectiv legile fizicii după care o rachetă se deplasează sunt Principiul acţiunii şi reacţiunii, care reprezintă una din legile mecanicii clasice (cunoscute şi sub numele de Legile lui Newton) şi legea conservării impulsului.Zborul rachetăZborul rachetă foloseşte un motor de propulsie, numit motor rachetă, care foloseşte energia degajată din arderea unui jet presurizat de carburant într-un contrajet, de asemenea presurizat, de comburant. Camera de ardere este de obicei o cavitate de o anumită formă volumică curbilinie (datorită efectelor de distorsiune a curgerii laminare şi nelaminare a gazelor nearse şi arse, combinate cu efectul Coandă) prevăzută cu un singur orificiu de ieşire, gura de ejectare, prin care gazele arse sunt evacuate. Ambele substanţe, atât carburantul, cât şi comburantul, trebuie să se găsească la bordul vehiculului.


Marile descoperiri ale lumii moderne

6.Telefonul

 • -este un mijloc de comunicatie ce transmite voce sau alte sunete la diferite distante,prin intermediul curentului electric sau al undelor sonore.Telefonul are urmatoarele componente principale:-receptorul,care este alcatuit dintr-un microfon(emitator),car transforma undele sonore in variatii ale curentului electric si un difuzor,ce receptioneaza semnalele electrice si le transforma in unde sonore?(sunete)

 • -corpul telefonului,care are incorporate circuitele electronice si discl sau tastele cu numere.

 • ESTE UN TELEFON OBISNUIT,LA CARE LEGATURA INTRE

 • :RECEPTOR SI APARAT SE FACE PRIN UNDE RADIO.Cele doua parti principale ale telefonului fara cordon sunt:receptorul-partea mobile si baza-partea fixa.Baza este conectata la PSTN si receptioneaza apelurile telefonice ca pe semnale electrice ce vin din reteaua telefonica si le transforma in semnale radio de tip FM,pe care le trimite catre receptor.Telefonul fara cordon functioneaza pe o pereche de frecventa radio care face posibila ascultarea si vorbirea in acelasi timp.Perechea de frecvente radio ale acestui tip de telefon se numeste frecventa duplex.


Marile descoperiri ale lumii moderne

7.Aparatul de fotografiatOamenii au simtit mereu nevoia sa reproduca lumea inconjuratoare si,mai ales,chipul omenesc.Asa au aparut picture,desenul,gravura.Ceea ce insa lipsea tiparirilor-cartilor,ziarelr si revistelor-erau imaginile,adica fotografiile care,macar pentru o clipa,sa arate oamenilor cum este lumea adevarata,cu roate intamplarile ei,bune si rele.Secole la rand,fizicieni,astronauti,matematicieni si chimisti au studiat la desene si schite de diferite tipuri pentru fiecare parte componenta a aparatului de fotografiat.In 1685,aparatul-aflat la inceputurile sale-a fost gata si astepta aparitia fotografiei.In urma cu mai bine de 158 de ani,fizicianul francez Joseph Niepce si un pictor scenogrf Jacques Daguerre au pus la punct primul aparat de fotografiat care putea fi folosit.In anul 1826,Niepce a realizat prima fotografie care infatisa casa lui.Pentru aceasra,el a tinut aparatul in aceeasi pozitie timp de opt ore.In 1853 a fost construit primul aparat cu care se puteau lua instantanee,adica putea fi fotografiata o imagine in miscare,in mai putin de secunda(de exemplu,o broasca ce sare din apa sau o pasare in zbor).Carol Popp de Szathmary,pictor transilvanean,a fost considerat primul fotoreporter de razboi din lume datorita raportajelor sale fotografice din timpul razboiului din Crimeea.In anul 1848,fizicianul francez Alexandre Edmind Becquerel realizeaza primele fotografii color.


Marile descoperiri ale lumii moderne

8.Telescopul HubbleTelescopul spaţial Hubble se învârte în jurul Pământului, în spaţiul cosmic, şi cercetează cerul cu o claritate şi o exactitate pe care nu o are nici un alt telescop amplasat pe pământ.Denumirea a primit-o în cinstea astronomului american Edwin Hubble. In 1990, Telescopul Spatial Hubble a fost pozitionat pe orbita, din naveta spatiala Discovery, la 381 de mile deasupra Pamantului. Hubble este primul observator pe orbita, fiind dotat cu o oglinda de 240 cm, prezentand cateva pachete cu instrumente si camere de luat vederi capabile sa inregistreze diferite parti ale spectrului electromagnetic. Numele telescopului i-a fost dat in onoarea astronomului american Edwin Powell Hubble. In ciuda unei investitii de 1,5 miliarde de dolari, au existat initial cateva probleme, din cauza unui viciu de proiectare a oglinzii, insa in decembrie 1993 au fost instalate instrumente optice de corectare. Telescopul are o lungime de 43 de picioare si este lat de 14 picioare, iar in prezent ofera imagini de o claritate imposibila in alte circumstante, datorita efectului atmosferei Pamantului.


Marile descoperiri ale lumii moderne

9.AutomobilulAdevaratii pionieri in constructia automobilului sunt considerati Lenoir, Delamare - Deboutterville, Daimler, Benz si Ford. Odata cu ei apar si firmele specializate in constructia automobilului. Prima firma se numea “Panhard – Levassor” si a fost fondata in anul 1845, folosind motoare Daimler. In 1898, apare firma Peugeot, care va construi si un motor cu acelasi nuume. Firma Renault isi are inceputurile in anul 1899, descrisa de Louis Renault, impreuna cu cei trei frati ai sai. Renault a scos pe piata primele automobile de constructie proprie in anul 1902. Uzinele Fiat si-au deschis portile in anul 1899, urmate de Mercedes, in anul 1900. In 1896 a luat nastere societatea “English Daimler Company”, iar in 1898 a realizat primul automobil de constructie proprie. Tot in Anglia, in aceasta perioada au aparut marci precum Lachester, Tonicroft, Napier, etc. Firma Mercedes a construit modelul Mercedes 1901, consierat stramosul automobilului modern. Un aport important la construirea automobilelor si l-a adus Wilhelm Maybach, care realizeaza primul radiator tip fagure, folosit de modelul Mercedes 1901. In plus, el i-a ridicat capacitatea la 5,3 l si puterea de 35 CP. Primul automobil al firmei Rolls Royce - a aparut in anul 1903. In anul 1908, apare in Europa automobilul Ford T, primul automobil produs in milioane de exemplare. El era atat de imbunatatit, incat a rezistat 19 ani, iar un adevarat avantaj reprezinta greutatea sa foarte mica, de numai 600 Kg. De-a lungul timpului, Fordul T s-a perfectionat, aparand in mai multe variante: Ford 1920, Ford Tourer 1927. Odata cu primul razboi mondial, automobilul si-a evidentiat calitatile nebanuite pana atunci, dovedindu-se a fi un adevarat atu al armatelor care l-au folosit. In perioada postbelica, setea de a depasi, setea de lux bazata pe averile acumulate din mizeria razboiului, combinata cu fenomenul psihic al trairii vertiginoase si intense, au facut ca firmele constructoare europene Voisire Delage, Farman, Hotch Kiss, Panhard Bugatti, Fiat, Minerva, Elizalde, sa produca masini luxoase, dotate cu motoare de 6 si 8 cilindrii la preturi ridicate. Europenii ramasesera insa la stadiul masinilor “de comanda”, asa ca au fost sedusi de modele produse de General Motors, fondat in 1903 de catre W. Durand; de vehiculele produse de uzinele Ford, Pierce Arrow, Marmon, Studebaker, Chrysler, Packard, Reo, Dodge, etc. Activitatea postbelica a lui A. Citroen si ofensiva americana, care tindea spre acapararea pietelor europene, au contribuit in mare masura la revinimentul industriei de automobile din Europa, industrie care face mari eforturi pentru a trece la productia de pace. Din acest motiv si din multe altele, pretul automobilelor a scazut.


10 inventii si inovatii in tehnica cum au schimbat cipurile lumea
10.Inventii si inovatii in tehnica-Cum au schimbat cipurile lumea-

 • Privire înapoi în 1971. China intră în Naţiunile unite. Cei de 18 ani dobândesc dreptul de vot în SUA. Apare un “calculator-întru-un-cip” care e destul de mic şi destul de ieftin pentru a intra într-o sculă pentru afaceri, o jucărie, un aparat, o unealtă – pe scurt în orice are o vagă legătură cu electricitatea.

 • De-atunci lumea nu mai e aceeaşi.

 • Azi, datorită microprocesoarelor ce i-au urmat lui Intel 4004 din 1971, suntem mai informaţi, mai eficienţi şi, într-un mod obscur, mai lipsiţi de intimitate decât acum 25 de ani. Deoarece microprocesoarele au devenit în aşa măsură parte a vieţii noastre, adevărata provocare a ajuns să fie găsirea unor aparate din jur care să nu fie într-un fel sau altul controlate de un calculator. Calculatoarele mici şi relativ ieftine au făcut practic posibilă urmărirea oricărei activităţi umane, analiza oricărui proces şi controlul oricărui mecanism.

 • Sărbătorind cea de-a douăzecişicincea aniversare a microprocesorului, să nu uităm că aceste calculatoare procesează doar date: cunoaşterea este altceva. Direcţia de finanţe poate rula duzini de modele financiare pe calculator, tot oamenii vor decide dacă dobânzile vor creşte sau scădea. La fel, ani de cercetare în inteligenţa artificială au produs algoritmi care se pot adapta în situaţii bine definite, dar numai oamenii au abilitatea de-a înţelege şi glumi.

 • Voi prezenta în continuare câteva din marile schimbări provocate de microprocesoare în lumea noastră. Toate indică un fapt indiscutabil: orice privire asupra impactului microprocesoarelor asupra lumii noastre reprezintă o fărâmă de timp. Revoluţia continuă.

 • În trecut, documentele private erau protejate atât de bine pe cât le puteai ţine undeva închise. Azi criptarea electronică protejează informaţia pe unităţile de disc astfel încât numai persoanele autorizate să poată citi datele secrete.

 • Dar criptarea creează de asemenea posibilitatea ca unii criminali să ascundă electronic dovezi importante. În SUA oficialităţi ce impun legea federală doresc să introducă un plan pentru toată lumea de a da o copie tuturor cheilor de criptare guvernului, care le va ţine secret, cu excepţia cazului când este necesară citirea unor date criptate. După aceste oficialităţi, ameninţarea criptării este atât de serioasă încât guvernul SUA ar trebui să-ţi continue lupta împotriva exportului de tehnologie de criptare în afara graniţelor sale.