Download
objective i will review for a cumulative exam by practicing sample questions n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Objective: I will review for a cumulative exam by practicing sample questions. PowerPoint Presentation
Download Presentation
Objective: I will review for a cumulative exam by practicing sample questions.

Objective: I will review for a cumulative exam by practicing sample questions.

179 Views Download Presentation
Download Presentation

Objective: I will review for a cumulative exam by practicing sample questions.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. Unit 2: Talking Like a Doctor—Introduction to the Human Body UNIT 2 REVIEW Aim: How do I review and study for an exam? AGENDA Do Now Introduction Mini-Lesson Summary Objective: I will review for a cumulative exam by practicing sample questions. Work Period Exit Slip Do Now: complete do now sheet

  2. Unit 2: Talking Like a Doctor—Introduction to the Human Body UNIT 2 REVIEW Aim: How do I review and study for an exam? AGENDA Introduction Mini-Lesson Summary Do Now Announcements Packet #4 + Review sheets are due tomorrow. You will get papers back today Work Period Exit Slip

  3. ANNOUCEMENTS • QUIZ QUESTION—SHORT ANSWERS: • If it does not specify, short answer should be at least 4 sentences long (RACES: Restate question Answer all parts of question Cite evidence Explain evidence Summarize

  4. ANNOUCEMENTS • QUIZ QUESTION—SHORT ANSWERS: • If it specifies TIEDC paragraph, it must be at least 5 sentences long or you will lose credit Topic sentence Introduce evidence Evidence Develop evidence Conclusion

  5. ANNOUCEMENTS • Short answer #1: • any time there is homeostasis explain what happened at first and then what happened after • Mention that body returns back to normal state and how it returns back to normal state

  6. ANNOUCEMENTS • Short answer #1: • Exemplar, what do you notice in this response?: • Because she had eaten salty chips, the mouth will get dry. Then a message is sent to the brain that she needs water. Once she drinks water, her body will go back to its regular state. This is an example of homeostasis.

  7. ANNOUCEMENTS • Short answer #2: • Exemplar, what do you notice in this response?: • This is a negative feedback because as a result of drinking water, her blood pressure is going down. The fact that she ate the salty chips caused her to become dehydrated as a result. The scenario states, “as a result, she drinks more water, and her blood pressure goes down.” This is the negative feedback in the scenario. When you drink water your body cools down and your blood pressure goes down. In conclusion it’s a negative feedback due to the blood pressure that is going down.

  8. Anatomy & Physiology THE EXAM REVIEW

  9. Rules of CHEMISTRY JEOPARDY: The Exam Review • EVERYONE must be working on the problem on the board. NO HEADS DOWN. • If it is your team’s turn to answer, EVERYONE in the team must have the CORRECT answer to get the points. • If your team does not get the correct answer or takes longer than 30 seconds, another team can “steal” the question.

  10. A & P JEOPARDY-THE EXAM REVIEW

  11. Topic 1: 200 • Question: Which of the following entities represents the highest level of organization? • A. tissue • B. cell • C. organ • D. organism • Answer: D. organism Back

  12. Topic 1: 400 • Question: Which of the following entities represents the lowest level of organization? • A. molecule • B. cell • C. atom • D. organism • Answer: C. atom Back

  13. Topic 1: 600 • Question: A group of organ systems that come to work together make up: • a. tissue • b. organ system • c. organism • d. organ group • Answer: C. Organism Back

  14. Topic 1: 800DAILY DOUBLE • Question: Create a pyramid to show the smallest level of organization to the largest level of organization. Top of pyramid should have the smallest level. • Answer: Back

  15. Topic 1: 1000 Question: Why is an organism considered to be more complex than an atom? • Answer: Atoms are the smallest level of structural organization. They make up larger structures, leading up to the organism. Back

  16. Topic 2: 200 • Question: Which system produces the hormones of the body? a) Nervous b) Endocrine c) Urinary d) Lymphatic • Answer: B. endocrine system Back

  17. Topic 2: 400 • Question: Which system of the body moves your bones? • A. respiratory system • B. integumentary system • C. muscular system • D. endocrine system • Answer: C. muscular system Back

  18. Topic 2: 600 • Question: The lungs, nose, and trachea are part of which organ system? (1 pt) a) Digestive b) Respiratory c) Muscular d) Circulatory • Answer: B. respiratory system Back

  19. Topic 2: 800 • Question: Which of the following are not part of the integumentary system? (1 pt) a) Nails b) Hair c) Skin d) Teeth • Answer: D. teeth Back

  20. Topic 2: 1000 Question: True or False: The stomach and intestines are part of the excretory system. • Answer: False. Back

  21. Topic 3: 200 • Question: • What is homeostasis? • Our body trying to maintain internal balance. • Our body trying to disrupt internal balance • Our body trying to overheat • Our body trying to cool down • Answer • A. our body trying to maintain internal balance Back

  22. Topic 3: 400 • Question: • Which of the following is an example of a negative feedback mechanism? • a) A drop in levels of vitamin K cause slowed clotting times. The addition of dietary vitamin K improves clotting. • b) uterine contractions stimulate the production of a hormone, which causes more contractions. • c) A drop in core body temperature causes an increase in metabolic rate. The increase in body temperature inhibits the production of thyroid stimulating hormone. • d) The intake of growth hormone causes long bone growth. • Answer • c) A drop in core body temperature causes an increase in metabolic rate. The increase in body temperature inhibits the production of thyroid stimulating hormone. Back

  23. Topic 3: 600 Question: • Which of the following is NOT an example of homeostasis? • Sweating to cool the body • Excreting watered down urine to rid the body of excess water • Use of insulin to lower blood sugar • Using a thermometer to measure body temperature • Answer D. Using a thermometer to measure body temperature Back

  24. Topic 3: 800 • Question: • Your mother ate some salty chips. As a result her blood pressure went up. In reaction to her blood pressure going up, she feels dehydrated. As a result, she drinks more water, and her blood pressure goes down.Explain how this is an example of homeostasis. • Answer Various answers Back

  25. Topic 3: 1000 • Question: • Your mother ate some salty chips. As a result her blood pressure went up. In reaction to her blood pressure going up, she feels dehydrated. As a result, she drinks more water, and her blood pressure goes down. Decide whether this is a negative or positive feedback loop. Explain your answer citing from the scenario. • Answer Negative feedback Back

  26. Topic 4: 200 • Question: • What are some symptoms of the flu? • Answer • Coughing • Weakness • Fever • shivering Back

  27. Topic 4: 400 • Question: • What are some risk factors of high blood pressure? • Answer • Genetics • Obesity • Eating lots of salty foods Back

  28. Topic 4: 600 • Question: If you have unusually high blood sugar levels, what might a doctor diagnose you with? What treatment would you be given? • Answer Diabetes. Maybe given insulin. Back

  29. Topic 4: 800 • Question: How are diagnosis and treatment connected to each other? • Answer Treatment is what is given to eliminate the disease a patient was diagnosed with Back

  30. Topic 4: 1000 • Question: What distinguishes a diagnosis from a prognosis? • Answer Diagnosis = disease you have Prognosis = likelihood from recovering disease Back

  31. Topic 5: 200 • Question: • Anatomy is the study of __________ of an organism while physiology is the study of ______________ of an organism • Answer: structure; function Back

  32. Topic 5: 400 • Question:The study of the structure and relationships of large body parts that are visible without a microscope is termed macroscopic or ____________ anatomy. • A. radiographic • B. histology • C. gross • D. microscopic • Answer: C. gross Back

  33. Topic 5: 600 • Question: 4. Which statement best describes the relationship between structure and function? • A. the functions of specific body parts always determine their anatomy • B. the anatomy of specific body parts often suggests their functions • C. structure and function are only related in certain body regions • D. the functions of most body parts are unrelated to their structure • Answer: B. the anatomy of specific body parts often suggests their functions Back

  34. Topic 5: 800DAILY DOUBLE • Question: The skin, made up of three layers, serves as a means of regulating body temperature. Based on this statement, is this given information related to Anatomy, Physiology, or both. Explain your answer, citing evidence from the statement. • Answer: Both Back

  35. Topic 5: 1000 • Question: Explain how anatomy & physiology are related to each other. Give an example using an organ/organ system. • Answer: Various answers Back

  36. Bonus Question: 5000 pts. • Question: What distinguishes gross anatomy from microscopic anatomy? • Answer Gross anatomy = can see with the naked eye Microscopic anatomy = must be seen with microscope Back

  37. Daily Double The Winner Of The Last Round Write Down How Much Money You Are Willing To Risk If You get the Question write you win that money If you get it wrong you Loss the money!

  38. The Winner Of The Last Round Write Down How Much Money You Are Willing To Risk If You get the Question write you win that money If you get it wrong you Loss the money! Daily Double