Infant/Child Safety - PowerPoint PPT Presentation

slide1 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Infant/Child Safety PowerPoint Presentation
Download Presentation
Infant/Child Safety

play fullscreen
1 / 27
Infant/Child Safety
135 Views
Download Presentation
lou
Download Presentation

Infant/Child Safety

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. Infant/Child Safety

  2. Stroller Walker Bath Crib High Chair House 10 10 10 10 10 20 20 20 20 20 30 30 30 30 30 40 40 40 40 40 50 50 50 50 50

  3. Bath – 10 Points • QUESTION: • What product is used to keep a toilet seat shut? • ANSWER: • What is “toilet lock”

  4. Bath – 20 Points • QUESTION: • What should the thermostat on the hot water heater be set at for children? • ANSWER: • What is “120 degrees”

  5. Bath – 30 Points • QUESTION: • Why should you drain the bath completely and lock the toilet when not in use? • ANSWER: • What is “Baby can drown in water that covers mouth and nose (1-2 inches)”

  6. Bath – 40 Points • QUESTION: • Why do you put nonskid strips on the bathtub? • ANSWER: • What is “to prevent child from slipping”

  7. Bath – 50 Points • QUESTION: • Why should you not give your baby a bath every night? • ANSWER: • What is “it dry’s out the baby’s skin. You should gently wash the baby’s face, neck, and diaper area”

  8. Crib – 10 Points • QUESTION: • Name 2 items that can cause suffocation inside a baby’s crib • ANSWER: • What is “pillows, sheets, bedding, stuffed animals, etc”

  9. Crib – 20 Points • QUESTION: • Why should mattresses fit snuggly inside the crib? • ANSWER: • What is “to prevent babies from rolling over and suffocating”

  10. Crib – 30 Points • QUESTION: • What item do you put on top of the crib railing to prevent babies from chewing on it? • ANSWER: • What is “rail cover made of soft material”

  11. Crib – 40 Points • QUESTION: • How should a new born be laid down to sleep and why? • ANSWER: • What is “on their backs to prevent their mouth and nose from being covered”

  12. Crib – 50 Points • QUESTION: • How wide should the slats on a crib be to prevent a baby’s head from getting stuck? • ANSWER: • What is “2 3/8 inches wide or the size of a soda can”

  13. High Chair – 10 Points • QUESTION: • Why should the high chair have a wide stance? • ANSWER: • What is “to be stable and prevent tipping over”

  14. High Chair – 20 Points • QUESTION: • When strapping a baby into a high chair, how should the straps be positioned? • ANSWER: • What is “around the waist AND between the legs”

  15. High Chair – 30 Points • QUESTION: • Why should you place high chairs out of reach from walls, tables, and other hard surfaces? • ANSWER: • What is “to prevent child from pushing away and tipping over”

  16. High Chair – 40 Points • QUESTION: • What causes the majority of injuries in babies from these products? • ANSWER: • What is “climbing out of the chair or sliding off the seat and causing strangulation from the straps”

  17. High Chair – 50 Points • QUESTION: • What are come safety procedures you should check before using a high chair that attaches to the table? • ANSWER: • What is “make sure it can support the baby’s weight, make sure the table is heavy enough to support the weight, and make sure the baby cannot push against the support of the table”

  18. Stroller/Walker – 10 Points • QUESTION: • Why should you register your stroller or walker with the company after purchasing? • ANSWER: • What is “to be kept up to date on any recalls”

  19. Stroller/Walker – 20 Points • QUESTION: • Name one way a walker can be dangerous to an infant. • ANSWER: • What is “falling down stairs, tipping over, being able to pull appliances off the counter, etc”

  20. Stroller/Walker – 30 Points • QUESTION: • Why should you not hang shopping bags, purses, or backpacks off the back of a stroller? • ANSWER: • What is “to prevent the back of the stroller from being too heavy and flipping over”

  21. Stroller/Walker – 40 Points • QUESTION: • How can an activity center be safer than a walker? • ANSWER: • What is “activity centers allow babies to rotate but not walk around freely”

  22. Stroller/Walker – 50 Points • QUESTION: • Why is an umbrella stroller not safe for infants? • ANSWER: • What is “it does not provide proper head/neck support for a baby”

  23. House – 10 Points • QUESTION: • How many safety gates are needed on the stairs and where? • ANSWER: • What is “2, one at the top and one at the bottom of the stairs”

  24. House – 20 Points • QUESTION: • Out of all types of gates, which one is not recommended? Why? • ANSWER: • What is “pressure gates because a child can easily knock them over by climbing”

  25. House – 30 Points • QUESTION: • If babies can pull themselves up, what can you install to prevent bookcases and shelves from falling over? • ANSWER: • What is “wall mount brackets”

  26. House – 40 Points • QUESTION: • Name one item that people buy to keep their kitchen cabinets closed • ANSWER: • What is “cable locks”

  27. House – 50 Points • QUESTION: • What are window guards used for? • ANSWER: • What is “to prevent child from falling out an open window”