transmisia radio
Download
Skip this Video
Download Presentation
TRANSMISIA RADIO -

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 12

TRANSMISIA RADIO - - PowerPoint PPT Presentation


 • 77 Views
 • Uploaded on

Universitatea Politehnica Bucuresti Lupescu Eduard Mihai Facultatea de Inginerie Electrica Grupa 113 B Anul I. TRANSMISIA RADIO -.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'TRANSMISIA RADIO -' - lorie


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
transmisia radio
Universitatea Politehnica Bucuresti Lupescu Eduard Mihai Facultatea de Inginerie Electrica Grupa 113 B Anul I

TRANSMISIA RADIO -

i introducere
I. Introducere
 • Prin radiodifuziune se intelege transmiterea programelor de radio si televiziune cu ajutorul undelor radio, acestea propagandu-se in spatiu de la antena statiei de emisie pentru a putea fi captate cu ajutorul antenelor de receptie radio sau TV.
ii rolul politic
II. Rolul politic
 • Politica radioului, în funcţie de ţări, este reglată prin monopolul de stat, care lasă societăţilor comerciale libera iniţiativă, sub rezerva de a respecta repartizarea internaţională a lungimilor de undă sau încă prezentă a situaţiilor intermediare. Dar, odată cu dezvoltarea emisiunilor, radioul a devenit o miză politică mai interesantă. Emisiunile “Causeries au coin du feu”, inaugurate de către Franklin Roosevelt în Statele Unite în 1933, alocuţiunile preşedintelui Doumergue în Franţa în 1934 reprezintă apeluri către opinia publică, adesea prost resimţite de către parlamente. Discursurile radiodifuzate ale lui Hitler contribuie la ameliorarea stării de spirit a Germaniei naziste.
slide4
În Anglia BBC, care a trebuit să-şi reducă personalul, şi-a văzut audienţa pentru prima oară în 1994 lăsând primul loc celor peste 150 de posturi de radio comerciale cărora Radio Authority le-a acordat licenţe; alături de posturile de radio comerciale locale, o lege din 1990 autorizează şi radiourile comerciale naţionale. Printre radiourile comunitare mai multe sunt etnice, cum ar fi Sunrise pentru indieni, Choice pentru cei din Antile.
slide5
În Franţa unde numărul de receptoare era estimat la vreo 63 de milioane în 1993, radioul public erareprezentat de către Radio-France; alături de France-Inter generalist există posturi tematice France-Musique, France-Culture, Radio bleue (pentru vârsta a treia), France-Info (post de informaţii non-stop creat în 1987 şi care a cunoscut un succes rapid); cu cele 39 de posturi de radio locale publice ale sale Radio-France a recuperat necesitatea radioului local în special în departamentele rurale ca Creuse. Serviciul public este reprezentat şi de RFO care difuzează radio şi televiziune către departamentele şi teritoriile de peste mări, şi RFI (Radio-France Internationale).
i ii semnalul stereofonic
III. Semnalul stereofonic
 • Sistemele de radiocomunicaţii stereofonice (fig.6) s-au dezvoltat pestructura sistemelor monofonice pentru a se asigura compatibilitatea noilor sistemede radiocomunicaţii cu cele anterioare monofonice. Pentru aceasta au fostpăstratecaracteristicile standardizate pentru comunicaţiile monofonice referitoare în principalla frecvenţa de emisie şi la conţinutul transmisiei monofonice.Receptoarele radio stereofonice realizează pentru ascultători perspectivasonoră, comparativ cu recepţia monofonică.
 • Perspectiva sonoră este determinată de trei elemente specifice:
 • 1. Unghiul de ascultare reprezintă unghiul sub care ascultătorul percepe
 • tabloul sonor, fictiv, pe care şi-l imaginează;
 • 2. Rezoluţia stereofonică se referă la redarea reliefului sonor prin localizarea
 • subiectiv determinată a direcţiei în care se găsesc elementele tabloului
 • sonor;
 • 3. Atmosfera acustică se referă la caracterul spaţial al recepţiei stereofonice,
 • având loc producerea subiectivă a senzaţiei de a fi prezent în spaţiul în care se
 • generează efectul sonor.
iv acordul radio prin sinteza de frecventa
IV. Acordul radio prin sinteza de frecventa
 • Stabilitatea oscilatorului determină, în mare măsură, calitatea audiţiei, deoarece unda emisă are frecvenţa purtătoare fs foarte bine stabilizată.
 • Oscilatorul local al radioreceptorului este inclus intr-o bucla de fază închisăPLL (Phase Locked Loop). Divizorul programabil asigură la ieşire frecvenţa f0/N, unde N este un număr întreg impus din exterior de către un bloc logic, denumit microcontroler.
 • Pe a doua intrare a comparatorului de fază se aplică un semnal cufrecvenţă fixă şi stabilă fref, frecvenţă generată de un oscilator cucuarţ şi divizatăpână la o valoare de 50 kHz sau 10 kHz.
v bibliografie
V. BIBLIOGRAFIE :
 • Îndrumar pentru electronişti – C. Găzdaru

Ed. Tehnică – 1986

 • Tehnica transmisiei informaţiei – Ilie Andrei

Ed. PRINTECH -2006

 • Radiolocaţia şi aplicaţiile ei – Gh. Ardelean

Ed. Tehnică – 1983

 • Recepţia TV de calitate – M. Băşoiu, etc.

Ed. Tehnică - 1983

ad