adjective phrases vs adverb phrases n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Adjective Phrases vs. Adverb Phrases PowerPoint Presentation
Download Presentation
Adjective Phrases vs. Adverb Phrases

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 13

Adjective Phrases vs. Adverb Phrases - PowerPoint PPT Presentation


  • 302 Views
  • Uploaded on

Adjective Phrases vs. Adverb Phrases. Spring 2013. Adjective Phrase/Clauses. TRUTH: adjectives modify nouns Soooo, adjective phrases/clauses modify nouns! Examples: The dog by the road looks hungry. dog = noun = “by the road” - adjective phrase Kids eat candy on the bus .

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

Adjective Phrases vs. Adverb Phrases


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
    Presentation Transcript
    1. Adjective Phrases vs. Adverb Phrases Spring 2013

    2. Adjective Phrase/Clauses • TRUTH: adjectives modify nouns • Soooo, adjective phrases/clauses modify nouns! • Examples: • The dog by the road looks hungry. • dog = noun = “by the road” - adjective phrase • Kids eat candy on the bus. • candy = noun = “on the bus” - adjective phrase

    3. Adverb Phrase/Clauses • TRUTH: adverbs modify verbs • Soooo, adverb phrases/clauses modify verbs! • Examples: • The dog ate in a hurry. • ate = verb = “in a hurry” - adverb phrase • Kids eat on the bus. • eat = verb = “on the bus” - adverb phrase

    4. Remember… • Modifying words and phrases are CLOSE to the words that they describe. • If not, then you have either a misplaced or dangling modifier!!

    5. Identify the underlined portion as being an adjective or adverb phrase/clause. • The book on the shelf is calling my name! • Your answer? • ANSWER: adjective phrase/clause • book = noun

    6. Identify the underlined portion as being an adjective or adverb phrase/clause. • The pizza got burned in the oven. • Your answer? • ANSWER: adverb phrase/clause • got burned = verb

    7. Identify the underlined portion as being an adjective or adverb phrase/clause. • Walking on the beach is great! • Your answer? • ANSWER: adjective phrase/clause • walking = noun – gerund (“ing” + verbial)

    8. Identify the underlined portion as being an adjective or adverb phrase/clause. • My toe, the one with lots of hair, is cold! • Your answer? • ANSWER: adjective phrase/clause • toe = noun

    9. Identify the underlined portion as being an adjective or adverb phrase/clause. • I just sat on a big bee!! OUCH!! • Your answer? • ANSWER: adverb phrase/clause • sat = verb

    10. Does the sentence contain a misplaced or dangling modifier? • We saw dinosaurs on a field trip to the history museum. • Answer? • ANSWER: misplaced modifier  • REALLY? Dinosaurs on a field trip?!

    11. Does the sentence contain a misplaced or dangling modifier? • The woman walked the dog in purple cowboy boots. • Answer? • ANSWER: misplaced modifier  • REALLY? The dog had on boots?!

    12. Does the sentence contain a misplaced or dangling modifier? • Coming out of the market, the bananas fell on the pavement. • Answer? • ANSWER: dangling modifier  • REALLY? The bananas walked themselves out of the market?! • Add words to clarify!!

    13. Does the sentence contain a misplaced or dangling modifier? • I saw the dead dog driving down the interstate. • Answer? • ANSWER: dangling modifier  • REALLY? A dead dog was driving down the interstate?! • Add words to clarify!!