colegiul tehnic infoel bistri a n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
COLEGIUL TEHNIC INFOEL – BISTRIŢA PowerPoint Presentation
Download Presentation
COLEGIUL TEHNIC INFOEL – BISTRIŢA

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 13

COLEGIUL TEHNIC INFOEL – BISTRIŢA - PowerPoint PPT Presentation


 • 131 Views
 • Uploaded on

COLEGIUL TEHNIC INFOEL – BISTRIŢA. PROIECT INSTRUIRE PRACTICĂ COMASATĂ. CIRCUITE ELECTRONICE. AUTO R PROIECT SAVU ANDREI. COORDONATORI PROIECT: Prof. RUSU CONSTANTIN. 1. SCOPUL PROIECTULUI.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'COLEGIUL TEHNIC INFOEL – BISTRIŢA' - kolton


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
colegiul tehnic infoel bistri a

COLEGIUL TEHNIC INFOEL – BISTRIŢA

PROIECT INSTRUIRE PRACTICĂ COMASATĂ

CIRCUITE ELECTRONICE

auto r proiect savu andrei
AUTOR PROIECT

SAVU ANDREI

COORDONATORI PROIECT:

Prof. RUSU CONSTANTIN

1 scopul proiectului
1. SCOPUL PROIECTULUI
 • Proiectul – este o metodă complementară de evaluare, cu caracter aplicativ, întocmit pe baza unei anumite teme.
 • Obiectivul principal al acestui proiect este familiarizarea elevilor cu modul de realizare a unui proiect tehnic şi obţinerea unui produs final prin îmbinarea cunoştinţelor tehnice de electronică .
2 tema proiectului
2. TEMA PROIECTULUI
 • CIRCUITE ELECTRONICE – este tema care se va studia şi prezenta în cadrul proiectului. Proiectul vizează trei componente principale:
 • Prezentarea teoretică a unei aplicaţii cu tranzistoare bipolare.
 • Realizarea unor lucrări practice cu tranzistoare bipolare.
 • Realizarea şi prezentarea rezultatelor proiectului în Power Point, printabil şi online.
3 structura proiectului
3. STRUCTURA PROIECTULUI

A. COMPONENTA TEORETICĂ

A1. ALIMENTATOR DE TENSIUNE STABILIZATĂ CU DIODĂ ZENER ..5 V

A2. STABILIZATOR DE TENSIUNE REGLABILĂ 6...22 V

A3. CIRCUIT BASCULANT ASTABIL CU CIRCUITUL INTEGRAT LM 555

B. COMPONENTA TIC

B1. PREZENTAREA PROIECTULUI ÎN FORMAT ELECTRONIC

B1.1. EDITAREA PROIECTULUI ÎN WORD ŞI PRINTAREA ACESTUIA

B1.2. PREZENTAREA PROIECTULUI ÎN POWER POINT

B2. PREZENTAREA PROIECTULUI ONLINE

Se publică proiectul pe platforma educaţională wikispacespepaginapersonala la adresahttp://proiecte-savu.wikispaces.com/Circuite+Electronice

5 con inutul tiin ific al proiectului
5. CONŢINUTUL ŞTIINŢIFIC AL PROIECTULUI

A1. ALIMENTATOR DE TENSIUNE STABILIZATĂ CU DIODĂ ZENER 5V

Elementele schemei și rolul lor

TRANSFORMATORUL - reduce tensiunea de alimentare alternativă de la 220 V la otensiune necesară funcţionării montajuluiREDRESORUL - transformă tensiunea de intrare de curent alternativ într-o tensiunepulsatorie de curent continuuFILTRUL - elimină fluctuaţiile tensiunii redresate, furnizând la ieşirea sa o tensiune dec.c. relativ constantă.limitează curentul prin dioda la funcţionarea montajului în gol (fără rezistenţă de sarcină).

slide7

Funcționarea schemei

Redresorul dubă alternanţă în punte utilizează 4 diode dispuse ca în figura 5.1.1 şifuncţionează astfel:- pentru semialternanţa pozitivă a tensiunii de intrare diodele D1 şi D2 sunt polarizatedirect, prin D1 trece (+) iar prin D2 trece (-). Diodele D3 şi D4 sunt polarizate invers.- pentru semialternanţa negativă a tensiunii de intrare diodele D3 şi D4 sunt polarizatedirect, prin D3 trece (-) iar prin D4 trece (+). Diodele D1 şi D2 sunt polarizate invers.Forma tensiunii de ieşire este ca la redresorul dublă alternanţă cu priză mediană.La redresorul dublă alternanţă valoarea tensiunii de ieşire este dublă faţă de valoareatensiunii de ieşire de la redresorul mono-alternanţă.

slide8

A2. STABILIZATOR DE TENSIUNE REGLABILĂ 6...22 V

Elementele schemei și rolul lor

Tranzistorul - trebuie să asigure curentul de sarcină maximTranzistorul - care este de tipul BC 546 BP care să indeplineascăurmatoarele condiții:Ic2 >=Ib1maxUce>Ulmin-UrefFactorul de amplificare B2(Beta) să fie peste medieDioda Zener - este un dispozitiv electronic ce permite trecerea curentului doar într-o singură directiveÎn acest caz dioda este de tip BZX 85 – C5V1Rezistența de protecție- acesta poate să asigure în sarcină curentul ( depăşeşte valoare de 0,6 V)limitează curentul prin dioda la funcţionarea montajului în gol (fărărezistenţă de sarcină).LED- este o diodă semiconductoare ce emite lumină la polarizarea directă a joncțiunii p-n.

slide9

Funcționarea schemei

  • Curentul de sarcină trece prin rezistenţa de protecţie Rp şi produce pe acesta o cădere detensiune. Această tensiune este “sesizată” de tranzistorul de protecţie Tp, fiind de fapt chiar tensiunea bază – emitor a tranzistorului. Când tensiunea care cade pe rezistenţa Rpdepăşeşte valoare de 0,6 V, tranzistorul Tp intră în conducţie, curentul prin tranzistor creşte şi scade curentul din baza tranzistorului serie T1. Când curentul din baza tranzistorului T1 scade sub o anumită valoare acest tranzistor se blochează. LED-ulLp semnalizează depăşirea curentului maxim admis. Acesta luminează când tranzistorul de protecţie Tp intră în conducţie.
slide10

A3. CIRCUIT BASCULANT ASTABIL

Elementele schemei și rolul lor

FILTRUL(și ) - elimină fluctuaţiile tensiunii redresate, furnizând la ieşirea sa o tensiune de c.c. relativ

constantă.LED 1 și 2- sunt diode semiconductoare ce emit lumină la polarizarea directă a joncțiunii p-nCIRCUITUL INTEGRAT- este un dispozitiv electronic alcătuit din mai multe componente electrice și electronice interconectate, pasive și active, situate pe o plăcuță de material semiconductor (făcută de exemplu din siliciu), dispozitiv care în cele mai multe cazuri este încapsulat într-o capsulă etanșă prevăzută cu elemente de conexiune electrică spr exterior, numite terminale sau pini.

slide11

Funcționarea schemei

 • Iniţial la conectarea la tensiunea de alimentare, condensatorul C este descărcat, deci tensiunea pragului inferior PJ este 0 V. Din acest motiv ieşirea comparatorului de jos se află la nivel superior (H) iar a
 • comparatorului de sus la nivel inferior (L). În această situaţie ieşirea circuitului basculant bistabil din interiorul CI LM 555 este la nivelul inferior (L)iar ieşirea CI LM 555 (Out) este la nivelul superior (H) (semnalul de la ie este inversat de etajul tampon inversor). Led-ul 2 (VERDE) luminează. Condensatorul C începe să se încarce prin rezistoarele R1 şi R2. Când tensiune pe condensatorul C ajunge la 1/3 din Vcc comparatorul de jos comută la nivel inferior (L) iar când tensiunea ajunge la 2/3 din Vcc comparatorul de sus comută la nivel superior (H). În această situaţie ieşirea circuitului basculant bistabil din interiorul CI LM 555 este la nivelul superior (H) iar ieşirea CI LM 555 (Out) este la nivelul inferior (L) (semnalul de la comparatorului este inversat de etajul tampon inversor). Led-ul 1 (ROŞU) luminează.Deoarece în baza tranzistorului de descărcare din interiorul integratului LM 555 este tensiune de nivel mare
6 bibliografie
6. BIBLIOGRAFIE
 • Electronică analogică – Vol. I Autor. Prof. RUSU CONSTANTIN
 • Site-ul http://eprofu.ro/electronica
 • Auxiliare şi materiale de învăţare de pe site-ul http://eprofu.ro/ct/index.html
 • Manual TIC clasa a X-a