ATENŢIE!
Download
1 / 53

- PowerPoint PPT Presentation


 • 102 Views
 • Uploaded on

ATENŢIE! A FOST DETECTAT PE O RAZA DE 5 KM UN PROIECT NUMIT “SUBMARINUL” BY : Coman Andreea Negrea Andra Papuc Dalia Sabău Paula Clasa a VIII-a B Şcoala “ Regina Maria ” Sibiu Prof. D ă ian Maria Alexandrina. S U B M A R I N U L.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about '' - jarah


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

ATENŢIE!

A FOST DETECTAT PE O RAZA DE 5 KM UN PROIECT NUMIT “SUBMARINUL” BY :

Coman Andreea

Negrea Andra

Papuc Dalia

Sabău Paula

Clasa a VIII-a B

Şcoala “Regina Maria” Sibiu

Prof. Dăian Maria Alexandrina


S u b m a r i n u l
SUBMARINUL

 • Un submarin este un vehicul acvatic care se poatedeplasa sub apăla presiuni foarte mari, dincolo de adâncimile unde se pot scufunda oamenii.


 • El are între pereţii săi dubli rezervoare care se pot umple cu apa din mare; cand se umplu cu apă, greutatea submarinului creşte şi el se scufundă.


 • Cu cât submarinul se scufundă la o adâncime mai mare (presiunea hidrostatica creşte) cu atât pătrunde mai multă apăîn rezervoare.


 • Astfel, greutatea submarinului creşte continuu şi el se scufundă din ce în ce mai mult. Un submarin nu poate să se menţinş la o anumită adâncime decât dacă se aflăîn mişcare.Func ionarea unui submarin
Funcţionarea unui submarin

 • Se bazează pe

  Legea lui Arhimede


ARHIMEDE

(287-212 i.H.)

 • Vestit matematician si fizician grec, s-a nascut la Siracuza şi este considerat unul din cei mai de seamă oameni ai antichităţii. În fizică a stabilit legile pârghiilor şi a descoperit legea care îi poartă numele.


 • Arhimede a făcut numeroase invenţii: maşini pentru irigarea câmpurilor, sisteme de pârgii şi scripeţi pentru ridicarea corpurilor, maşini de aruncat etc. Unele dintre invenţiile sale ca şurubul făra sfârşit, scripetele mobil, roţile dinţate se folosesc astăzi pe scară largă în tehnică.


 • Legenda spune c irigarea câmpurilor, sisteme de pârgii şi scripeţi pentru ridicarea corpurilor, maşini de aruncat etc. Unele dintre invenţiile sale ca şurubul făra sfârşit, scripetele mobil, roţile dinţate se folosesc astăzi pe scară largă în tehnicăăregele Siracuzei, Hieron, i-a cerut unui meşter să-i facă o coroană de aur si l-a pus pe Arhimede să verifice dacă aceasta este din aur sau conţine şi argint. Arhimede, rezolvând problema, ar fi rostit expresia celebră “EVRIKA!”

  ( am găsit!) .


ARHIMEDE irigarea câmpurilor, sisteme de pârgii şi scripeţi pentru ridicarea corpurilor, maşini de aruncat etc. Unele dintre invenţiile sale ca şurubul făra sfârşit, scripetele mobil, roţile dinţate se folosesc astăzi pe scară largă în tehnică


Legea lui Arhimede irigarea câmpurilor, sisteme de pârgii şi scripeţi pentru ridicarea corpurilor, maşini de aruncat etc. Unele dintre invenţiile sale ca şurubul făra sfârşit, scripetele mobil, roţile dinţate se folosesc astăzi pe scară largă în tehnică

 • Un corp scufundat într-un fluid este împins de către fluid, de jos în sus, cu o forţă egală cu greutatea volumului de fluid dezlocuit de către corp. A fost descoperită în mod empiric de către Arhimede în sec III î.Hr. şi demonstrată în sec XVI.


 • Aşadar, când irigarea câmpurilor, sisteme de pârgii şi scripeţi pentru ridicarea corpurilor, maşini de aruncat etc. Unele dintre invenţiile sale ca şurubul făra sfârşit, scripetele mobil, roţile dinţate se folosesc astăzi pe scară largă în tehnicăun submarinpluteşte, rezervoarele acestuiasunt umplute cu aer astfel încât greutatea sa totala este egală cu forţa arhimedică. Pentru a se scufunda, rezervoarele sunt umplute cu apă, greutatea totala a submarinului mărindu-se. Apa este dată afară prin eliberarea de aer comprimat, submarinul întorcându-se la suprafaţă.


Conditii de echilibru irigarea câmpurilor, sisteme de pârgii şi scripeţi pentru ridicarea corpurilor, maşini de aruncat etc. Unele dintre invenţiile sale ca şurubul făra sfârşit, scripetele mobil, roţile dinţate se folosesc astăzi pe scară largă în tehnică


 • D irigarea câmpurilor, sisteme de pârgii şi scripeţi pentru ridicarea corpurilor, maşini de aruncat etc. Unele dintre invenţiile sale ca şurubul făra sfârşit, scripetele mobil, roţile dinţate se folosesc astăzi pe scară largă în tehnicăaca G>FA submarinul urcă la suprafaţă şi rămâne în echilibru fiind parţial scufundat . Porţiunea scufundată dezlocuieşte un volum de apa < decat volumul submarinului, a cărui greutate e egală cu greutatea submarinului .În acest caz submarinul pluteşte. Condiţia de plutire : G= FA .


 • P irigarea câmpurilor, sisteme de pârgii şi scripeţi pentru ridicarea corpurilor, maşini de aruncat etc. Unele dintre invenţiile sale ca şurubul făra sfârşit, scripetele mobil, roţile dinţate se folosesc astăzi pe scară largă în tehnicăentru a se întoarce la suprafaţă pentru o perioada mai lungă,un submarin foloseşte

  în mod normal aer comprimat pentru a expulza apa din tancurile sale de imersiune.


Schema unui submarin irigarea câmpurilor, sisteme de pârgii şi scripeţi pentru ridicarea corpurilor, maşini de aruncat etc. Unele dintre invenţiile sale ca şurubul făra sfârşit, scripetele mobil, roţile dinţate se folosesc astăzi pe scară largă în tehnică


 • În prezent , irigarea câmpurilor, sisteme de pârgii şi scripeţi pentru ridicarea corpurilor, maşini de aruncat etc. Unele dintre invenţiile sale ca şurubul făra sfârşit, scripetele mobil, roţile dinţate se folosesc astăzi pe scară largă în tehnicăexistă submarine care funcţionează pe baza motoarelor electrice Diesel, şi submarine nucleare .

 • Motoarele electrice sunt folosite atât sub apă, cât şi la suprafaţă, dar se folosesc şi generatoare electrice acţionate de motoare Diesel pentru a le acţiona şi pentru a încărca bateriile.


 • irigarea câmpurilor, sisteme de pârgii şi scripeţi pentru ridicarea corpurilor, maşini de aruncat etc. Unele dintre invenţiile sale ca şurubul făra sfârşit, scripetele mobil, roţile dinţate se folosesc astăzi pe scară largă în tehnicăŢeava de respiraţie”este un tub conţinând ţevile de admisie şi de evacuare ale motorului. Un submarin poate să rămână sub suprafaţă şi, cu “ţeava de respiraţie” ieşind din apă, să îşi pornească motoarele pentru a-şi reîncărca bateriile electrice .


R irigarea câmpurilor, sisteme de pârgii şi scripeţi pentru ridicarea corpurilor, maşini de aruncat etc. Unele dintre invenţiile sale ca şurubul făra sfârşit, scripetele mobil, roţile dinţate se folosesc astăzi pe scară largă în tehnicăeactorul unui submarin nuclear produce căldură prin fisiunea nucleelor. Prin acest proces se divid nucleele atomice, eliberând cantităţi mari de căldură .

Un lichid de răcire extrage căldura din reactor şi o transferă la apa dintr-un boiler.

Energia nucleara


 • A irigarea câmpurilor, sisteme de pârgii şi scripeţi pentru ridicarea corpurilor, maşini de aruncat etc. Unele dintre invenţiile sale ca şurubul făra sfârşit, scripetele mobil, roţile dinţate se folosesc astăzi pe scară largă în tehnicăpa fierbe, generând aburi, trecuţi apoi în turbinele de propulsie principale şi în turbine legate la generatoare electrice Căldura transformă apa în aburi. Apoi, aburii rotesc turbinele care acţionează elicele.


P r ile componente ale unui submarin
Părţile componente ale unui irigarea câmpurilor, sisteme de pârgii şi scripeţi pentru ridicarea corpurilor, maşini de aruncat etc. Unele dintre invenţiile sale ca şurubul făra sfârşit, scripetele mobil, roţile dinţate se folosesc astăzi pe scară largă în tehnică~ submarin ~


Tipuri de submarine

Submersibili irigarea câmpurilor, sisteme de pârgii şi scripeţi pentru ridicarea corpurilor, maşini de aruncat etc. Unele dintre invenţiile sale ca şurubul făra sfârşit, scripetele mobil, roţile dinţate se folosesc astăzi pe scară largă în tehnică

Submarinele utilizate în scopuri ştiinţifice şiindustriale se numesc submersibili. Unii sunt fără echipaj şi sunt telecomandaţi , explorând oceanele. Alţii, cum ar fi Alvin al SUA pot avea 3 oameni la bord.

Tipuri de submarine


 • Alvin irigarea câmpurilor, sisteme de pârgii şi scripeţi pentru ridicarea corpurilor, maşini de aruncat etc. Unele dintre invenţiile sale ca şurubul făra sfârşit, scripetele mobil, roţile dinţate se folosesc astăzi pe scară largă în tehnicăpoate atinge o adâncime de 4000m şi estefolosit pentru localizarea depozitelor minerale din oceane şi a vietuitoarelor marine. Un vehicul cu telecomandă, Jason Junior , poate fi operat din interiorul submersibilului , ptr. a explora locurile prea mici sau periculoase ptr. Alvin.


ALVIN irigarea câmpurilor, sisteme de pârgii şi scripeţi pentru ridicarea corpurilor, maşini de aruncat etc. Unele dintre invenţiile sale ca şurubul făra sfârşit, scripetele mobil, roţile dinţate se folosesc astăzi pe scară largă în tehnică


 • Batiscaful irigarea câmpurilor, sisteme de pârgii şi scripeţi pentru ridicarea corpurilor, maşini de aruncat etc. Unele dintre invenţiile sale ca şurubul făra sfârşit, scripetele mobil, roţile dinţate se folosesc astăzi pe scară largă în tehnică

  Este un submarin mai mic folosit pentru acoborî la adâncimi foarte mari. Pentru a rezista la presiunile enorme ale apei, cabina în care se află pasagerii este o sferă din oţel cu pereţii foarte groşi . Restul carcasei e plină cu un lichid cu densitatea < decat apa. Coborârea lui se face folosind un lest din fontă care este aruncat atunci când batiscaful revine la suprafaţă.


Batiscaful irigarea câmpurilor, sisteme de pârgii şi scripeţi pentru ridicarea corpurilor, maşini de aruncat etc. Unele dintre invenţiile sale ca şurubul făra sfârşit, scripetele mobil, roţile dinţate se folosesc astăzi pe scară largă în tehnică


 • Vehiculul Turtle irigarea câmpurilor, sisteme de pârgii şi scripeţi pentru ridicarea corpurilor, maşini de aruncat etc. Unele dintre invenţiile sale ca şurubul făra sfârşit, scripetele mobil, roţile dinţate se folosesc astăzi pe scară largă în tehnică al lui David Bushnell a fost primul submarin folosit în razboi . Vehiculul era dotat cu elice manuale şi dirijat cu o cârmă.


Z mbi i v rog
Zâmbiţi, vă rog.... irigarea câmpurilor, sisteme de pârgii şi scripeţi pentru ridicarea corpurilor, maşini de aruncat etc. Unele dintre invenţiile sale ca şurubul făra sfârşit, scripetele mobil, roţile dinţate se folosesc astăzi pe scară largă în tehnică

 • Care este asemănarea dintre un submarin şi un windows ? Amândouă au probleme când deschizi o fereastră! 


Experiment realizarea unui submarin varianta 1
Experiment : irigarea câmpurilor, sisteme de pârgii şi scripeţi pentru ridicarea corpurilor, maşini de aruncat etc. Unele dintre invenţiile sale ca şurubul făra sfârşit, scripetele mobil, roţile dinţate se folosesc astăzi pe scară largă în tehnicăRealizarea unui submarin- Varianta 1


Experiment realizarea unui submarin varianta 2
Experiment : irigarea câmpurilor, sisteme de pârgii şi scripeţi pentru ridicarea corpurilor, maşini de aruncat etc. Unele dintre invenţiile sale ca şurubul făra sfârşit, scripetele mobil, roţile dinţate se folosesc astăzi pe scară largă în tehnicăRealizarea unui submarin- Varianta 2

Materiale necesare:

 • Flacon mare de plastic, nisip , pâlnie de plastic , bazin cu apa, 2 flacoane mici de plastic, perforator , foarfeca, liniar, 2 paie din plastic, benzi elastice, plastilina, 2 clame mari . • 2 pâlnie . Il umplem până când se scufundă într-un bazin cu apă. Testăm flaconul (dopul să fie bine strâns) pentru a găsi cantitatea potrivită de nisip. . Facem o gaură mare ( de aporx. 1 cm diametru) pe o parte a celor 2 flacoane mici de plastic .Pe cealaltă parte facem o gaura mică, suficient de largă ptr. introducerea unui pai de băut.
 • 5. astfel încât să iasă puţin afară. Fixăm baza paielor cu puţină plastilină ptr. a crea un punct etanş de îmbinare. Punem o clama mica pe la jumtatea fiecărui pai. Clamele trebuie să fie destul de rezistente pt a presa paiul şi a nu lăsa aerul să fie evacuat de apă .


 • 6. astfel încât să iasă puţin afară. Fixăm baza paielor cu puţină plastilină ptr. a crea un punct etanş de îmbinare. Aşezam modelul de submarin într-un bazin cu apă. Având clemele ataşate , el va pluti. Îndepărtăm clamele şi apa va inunda bazinele flotabile. Submarinul se va scufunda.


 • 7. astfel încât să iasă puţin afară. Fixăm baza paielor cu puţină plastilină ptr. a crea un punct etanş de îmbinare. Pt a face submarinul să se ridice iar, suflăm odata încet în ambele paie. Aerul va determina apa să iasă, iar submarinul se va ridica la suprafaţă.


 • 8. astfel încât să iasă puţin afară. Fixăm baza paielor cu puţină plastilină ptr. a crea un punct etanş de îmbinare. Cand modelul nostru de submarin a ieşit iar la suprafaţă , suflăm mereu încet în bazine. Ataşăm înapoi clamele, iar modelul submarinului nostru va rămâne plutind la suprafaţă.


I iat submarinul nostru
Ş astfel încât să iasă puţin afară. Fixăm baza paielor cu puţină plastilină ptr. a crea un punct etanş de îmbinare. i iată submarinul nostru….


Echipa noastr
Echipa noastr astfel încât să iasă puţin afară. Fixăm baza paielor cu puţină plastilină ptr. a crea un punct etanş de îmbinare. ă


Analogie: astfel încât să iasă puţin afară. Fixăm baza paielor cu puţină plastilină ptr. a crea un punct etanş de îmbinare.

Submarin (experiment)

Submarin real

Submarinul pluteşte,sticlele care au rolul de asa zisele rezervoaresunt goale dar nu pentru mult timp, deoarece apa va intra în sticle prin intermediul găurilor.Când rezervoarele sunt pline,submarinul se va scufunda.Pentru reîntoarcerea submarinului la suprafaţă, suflăm în paie, se eliminâ apa din rezervoare, si acestea raman goale.

Submarinul pluteşte,rezervoarele de balast sunt goale, iar când acestea se deschid apa pătrunde,iar submarinul se scufundă la adâncimea dorită.Când submarinul doreşte să iasă la suprafaţă,deschide rezervoarele şi cu ajutorul unei pompe elimină apa,rezervoarele rămân goale.


Biblio grafie
Biblio astfel încât să iasă puţin afară. Fixăm baza paielor cu puţină plastilină ptr. a crea un punct etanş de îmbinare. grafie

 • www.clopotel.ro

 • www.images.google.ro

 • www.Wikipedia.org

 • Manual cls. a VIII-a , Ed. Radical

 • Enciclopedia copiilor

 • Petre Iancu, Submarinul în acţiune

 • Andrews g.,Knighton K.,,100 DE EXPERIMENTE ŞTIINŢIFICE,Oradea,Ed. Aquila, 2005

 • Breckenridge J.,Mandell M., 365 de super experimente ştiinţifice cu materiale uzuale,Oradea, Ed.Aquila,2008


THE END astfel încât să iasă puţin afară. Fixăm baza paielor cu puţină plastilină ptr. a crea un punct etanş de îmbinare.