1956 melbourne
Download
1 / 13

1956, Melbourne - PowerPoint PPT Presentation


 • 127 Views
 • Uploaded on

1956, Melbourne. Az 1956. december 6-ai melbourne-i „vérfürdő” legendájával az olimpiatörténet egyik legismertebb fejezetének főszereplője lett a magyar vízilabda csapat. Történelem 3 földrészen - 1956.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about '1956, Melbourne' - haracha


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
1956 melbourne

1956, Melbourne

Az 1956. december 6-ai melbourne-i „vérfürdő” legendájával az olimpiatörténet egyik legismertebb fejezetének főszereplője lett a magyar vízilabda csapat.


T rt nelem 3 f ldr szen 1956
Történelem 3 földrészen - 1956

 • Három, egymástól nagyon messze élő nemzet: Magyarország, Szuez és Ausztrália történetében 1956 fontos dátum.

 • Hazánkban zajlott akkor az az emlékezésre érdemes forradalom, ami egy kis nép bátorságát és a szabadsághoz való kötődését jelentette, a másodikban a Szuezi-csatorna államosítása miatt kitört nemzetközi konfliktus , ezt követően Egyiptom és izraeli-brit-francia közös hadsereg közti háború kitörése volt.

 • A tőlünk még messzebb fekvő távoli földrészen, Ausztráliában, az eddig talán legnagyobb olimpiát rendezték. Igaz, lehet, hogy egy ausztráliain és a nyerteseken kívül csak egy magyar írja már csak le, hogy a melbourne-i volt az újkori olimpiák legnagyobbika.


Magyarorsz g 1956
Magyarország - 1956

 • Sok , szinte végtelen számú története van a korabeli magyarországi eseményeknek, családom révén is kötődünk szorosan emlékéhez. Nagyapám, DrZávodszky Ferenc fordította svéd nyelvre annak idején Bibó politikai nyilatkozatát. Erről röviden csak annyit, hogy amikor az orosz hadsereg rátört hazánkra, akkor hangzott el az akkori miniszterelnök, Nagy Imre híres rádióüzenete: „a kormány a helyén van”.


A korm ny a hely n van
A kormány a helyén van

 • A kétség kívül bátor mondat pontatlan, ez így lett volna pontos: Bibó István a helyén van. A kormány, hogy az ellenállás élére állhasson, az akkori Jugoszlávia budapesti követségén menedéket kapva, onnan próbálta megszervezni a teendőket és megszervezni az ellenállást. Az akkori államminiszter, Bibó István viszont a Parlamentben várta meg a betolakodókat. Az itt elhangzott nyilatkozatát a svédek nagyapám fordításából ismerhették meg. (Orosz István grafikája)


A nemzetk zi sajt t m ja lett nk
A nemzetközi sajtó témája lettünk

 • Magyarország 1956 őszén váratlanul a világsajtó érdeklődésének középpontjába került. Az október 23-i felkelés volt azokban a napokban az első számú politikai esemény, igazi szenzáció. Budapest világszerte az újságok címlapjára került. Az október 29-étől Szuez körül kibontakozó háborús konfliktus megosztotta ugyan a figyelmet, de a Magyarországon történteket még hetekig, hónapokig a legfontosabb külpolitikai események között tartották számon.


1956 melbourne

1956, Melbourne

 • Az olimpiai eseményekről is emlékezik a családom. Apai nagymamám gimnáziumi tanítás mellett edzősködött,és egyik tanítványa részt vett a nevezetes sporteseményen. Mindenesetre az elmondható, hogy 1956 összeköti országunkat e nagyvárossal.

 • Melbourne Ausztrália egyik legnagyobb városa, Victoria állam fővárosa. Mostanában az a hír járja, hogy a leginkább élhető nagyváros a világban, de nézzük meg, mi történt ott magyar szempontból ‘56-ban.


N h nyan a magyar arany rmes sportol k k z l az 1956 os melbourne i olimpi n
Néhányan a magyar aranyérmes sportolók közül az 1956-os melbourne-i olimpián

A melbourne-i olimpia egyik legeredményesebb versenyzője is a magyar tornász, Keleti Ágnes volt, majd Papp László ökölvívásban harmadik olimpiai bajnokságát nyerte meg itt, de a Fábián László-Urányi János kajakkettős mellett Gerevich Aladár vívó, a magyar olimpiák legeredményesebb bajnoka is csapatával itt is aranyérmet nyert.

A fotón a Fábián László-Urányi János kajakkettős.


Papp l szl k lv v
Papp László ökölvívó 1956-os melbourne-i olimpián

Papp László ökölvívásban harmadik olimpiai bajnokságát nyerte Melbourne-ben, a képen az előző, az 1952-es győzelméhez gratulálnak.


1956 melbourne

Gerevich 1956-os melbourne-i olimpián Aladár a vívócsapattal 1. , a lengyel a 3. , a szovjeza 2. lett.


1956 melbourne
Ami viszont elsőre a magyaroknak eszébe jut erről az olimpiáról, az a vizilabda döntője, ami „Olimpiai vérfürdő” néven vált híressé.

1956, Melbourne A melbourne-i vérfürdő a vízilabda történetének leg-híresebb össze-csapása, amelyet Magyarország és a Szovjetunió vívott a Melbourne-ben egy hónappal az 1956-os forradalom leverését követően.

A képen Zádor Ervin, a magyar vizipólós.


Magyarorsz g szovjetuni meccs
Magyarország -Szovjetunió meccs olimpiáról, az a

 • Az olimpiai magyar vízilabda-válogatott a következőkből állt: Bolvári Antal, Boros Ottó, Gyarmati Dezső, Hevesi István, Jeney László, Kanizsa Tivadar, Kárpáti György, Markovits Kálmán, Mayer Mihály, Szívós István és Zádor Ervin, a csapat legfiatalabb tagja.

 • Az elődöntőbe jutó négy csapat közül a magyarokat a szovjetekkel sorsolták össze.


1956 a medenc ben mi nyert nk
1956: a medencében mi nyertünk olimpiáról, az a

 • Gyarmati Dezső csapatkapitány az egyik Tv műsorában emlékezett az eseményekre. Mint elmondta, a forradalom miatt még az is bizonytalan volt, hogy kiutazhatnak-e az olimpiára. Végül mégis utazhattak – Csehszlovákián keresztül, mert a francia gépek nem szálltak le Budapesten. – A repülőn értesültünk arról, hogy a szovjet csapatok megindultak Magyarország felé. Világos volt, hogy ha nem kapunk segítséget, az ország elbukik – mondta Gyarmati Dezső.


Film montage az 56 os napokr l
Film-montage az ‘56-os napokról olimpiáról, az a

A video Dr. Gadányi Károly munkája: Hollós Ilona (akkor tiltott!) slágerével és válogatott videókkal próbáltam az akkori időszakot bemutatni! Nem csak azoknak készítettem, akik akkor felnőttként vagy gyerekként élték át, hanem az azóta felnőtt, több generációnak is! Az akkori időszak a történelmünk egyik jelentős részét képezi.