zorg bij gedwongen verblijf debat jws einhoven 4 2 2010 n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Zorg bij gedwongen verblijf Debat JWS Einhoven 4-2-2010 PowerPoint Presentation
Download Presentation
Zorg bij gedwongen verblijf Debat JWS Einhoven 4-2-2010

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 13
ginger-bass

Zorg bij gedwongen verblijf Debat JWS Einhoven 4-2-2010 - PowerPoint PPT Presentation

88 Views
Download Presentation
Zorg bij gedwongen verblijf Debat JWS Einhoven 4-2-2010
An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author. While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

 1. Zorg bij gedwongen verblijfDebat JWSEinhoven 4-2-2010

 2. Kind in de politiecel De klacht over de onderzochte gedraging van de beheerder van het regionale politiekorps gegrond: - de plaatsing in een voorlopig arrestantenverblijf, wegens schending van het recht op persoonlijke vrijheid; - het fouilleren wegens schending van het behoorlijkheidsvereiste dat grondrechten (in dit geval het recht op onaantastbaarheid van het lichaam) worden gerespecteerd; - de opvang op het politiebureau, wegens schending van het vereiste van bijzondere zorg; - de onjuiste informatieverstrekking tijdens de klachtbehandeling, wegens schending van het vereiste van professionaliteit; - de beslissing van de korpsbeheerder op de klacht, wegens schending van het motiveringsvereiste;

 3. Klacht politiebureau De klacht over de onderzochte gedraging van het regionale politiekorps gegrond, ten aanzien van: - het niet bezocht zijn door een GGD-arts, wegens schending van het vereiste van bijzondere zorg; - het medicijngebruik, wegens schending van het vereiste van bijzondere zorg; - het communiceren van de afspraak over het overbrengen naar het ziekenhuis, wegens schending van het vereiste van professionaliteit; en - de uitspraak over het contact met een GGD-arts, wegens schending van het vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking; - de uitspraak over of de komst van een arts meerwaarde zou hebben of niet, wegens schending van het vereiste van actieve en adequate informatieverstrekking.

 4. Dood in de politie cel Er is meer onderzoek nodig om de doodsoorzaak te vinden van een 45-jarige Rotterdammer die zaterdag overleed in een politiecel in Capelle aan den IJssel. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam zei maandag dat toxicologisch onderzoek moet worden gedaan, om erachter te komen of de man drugs, medicijnen of andere stoffen in zijn lichaam had. Een eerste onderzoek heeft geen oorzaak van overlijden opgeleverd, aldus het OM. Er waren geen tekenen van geweld op het lichaam van de man. Ook heeft hij niet bijvoorbeeld een hartaanval gehad. De politie hield de man zaterdag rond het middaguur aan op verdenking van huiselijk geweld in een woning in Ommoord. Hij werd naar het politiebureau gebracht, waar duidelijk werd dat hij niet in orde was. De GGD werd erbij gehaald en die oordeelde dat de arrestant opgesloten mocht worden, maar dat hij wel geobserveerd moest worden. Volgens het OM is om de paar minuten iemand bij de man gaan kijken. Desondanks is de man in de cel overleden.

 5. Fout medicijn mogelijk oorzaak dood Milosevic (2006) SlobodanMilosevic, de oud-president van Servië en Joegoslavië die zaterdag dood in zijn cel in Scheveningen is gevonden, is gestorven aan een hartinfarct. In het bloed van Milosevic blijkt twee weken eerder de stof rifampicine te zijn aangetroffen. Rifampicine is een medicijn tegen tuberculose, met als bijwerking dat de medicijnen tegen hoge bloeddruk – die Milosevic gebruikte – worden geneutraliseerd. Milosevic leed niet aan tuberculose. Volgens prof.dr. D. Uges, klinisch en forensisch toxicoloog in Groningen, die de stof rifampicine aantrof in het bloed van Milosevic, slikte hij dit medicijn om de werking van de bloeddrukverlagende middelen tegen te gaan. „Ik denk dat Milosevic een geraffineerde medische adviseur heeft gehad. Die moet hebben gedacht: ‘Dat vinden ze toch niet.’ Ik denk dat hij het gebruikte om een enkele reis naar Moskou voor elkaar te krijgen.” Milosevic had het tribunaal gevraagd om in Rusland te mogen worden behandeld voor onder meer zijn hoge bloeddruk. De doodsoorzaak werd vastgesteld na de lijkschouwing, die gisteren in aanwezigheid van Servische experts is gehouden in het Nederlands Forensisch Instituut.

 6. Uit IGZ rapport

 7. Dood op de boot De woordvoerder van de Dienst Justitiële Inrichtingen gaat niet inhoudelijk op deze kwestie in. „Bij overlijden in detentie volgt altijd sectie en een melding bij de Inspectie Gezondheidszorg. Een schouwarts heeft vastgesteld dat de gedetineerde een natuurlijke dood gestorven is. De politie onderzoekt de zaak, het is wachten op de resultaten.”

 8. Hulpverleenster Mesdagkliniek veroordeeld De laatste twee jaar zijn er acht verboden seksuele relaties geweest tussen verplegend personeel en tbs-patiënten. Deze hadden plaats in vier verschillende tbs-klinieken. Er zijn acht verboden seksuele relaties geweest tussen verplegers en tbs'ers Dat heeft staatsecretaris Nebahat Albayrak (PvdA) van Justitie gezegd tijdens overleg in de Tweede Kamer. De bewindsvrouw kon niet zeggen in hoeveel gevallen aangifte is gedaan van de strafbare feiten. • LEEUWARDEN (ANP) - Het gerechtshof in Leeuwarden heeft dinsdag een 35-jarige medewerkster van de Van Mesdagkliniek in Groningen veroordeeld tot een celstraf van drie maanden voorwaardelijk. De vrouw had in 2006 een seksuele relatie met een patiënt van de tbs-kliniek in Groningen. Als ze zich de komende twee jaar schuldig maakt aan een strafbaar feit, moet ze de straf alsnog uitzitten.

 9. TBS-er niet gek De 65-jarige B.N - die in 1994 werd veroordeeld voor een poging tot doodslag van zijn vrouw - heeft vijftien jaar onterecht vastgezeten in de Pompekliniek in Nijmegen. De rechtbank in Breda heeft ingestemd met het verzoek van het Openbaar Ministerie om de tbs van de man niet te verlengen. …..In 2007 spande hij met succes een kort geding aan om te bereiken dat hij door een 'transculturele psychiater' onderzocht zou worden.

 10. Uitgangspunten WHO Constitution 1946 Health is defined as "a state of complete physical, mental and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity.“ • “The enjoyment of the highest attainable standard of health is one of the fundamental rights of every human being without distinction of race, religion, political belief, economic or social condition.” • Uitgewerkt in verdragenzoals: • CRC • CEDAW • CESCR

 11. ICESCR, RtH General Comment 14 • Accessibility requirements: • physical accessibility • economical accessibility • information accessibility • Acceptability requirements • Ethical acceptable • Cultural acceptable • Quality requirements • scientific & medically appropriate & good quality

 12. TORTURE SLAVERY HARMFUL TRADITIONAL PRACTICES VIOLENCE AGAINST WOMEN RIGHT TO INFORMATION RIGHT TO PARTICIPATION HEALTH & HUMAN RIGHTS FREEDOM FROM DISCRIMINATION RIGHT TO EDUCATION RIGHT TO FOOD & NUTRITION FREEDOM OF MOVEMENT RIGHT TO PRIVACY RIGHT TO WATER Examples of the linkages between health and human rights HUMAN RIGHTS VIOLATIONS RESULTING IN ILL-HEALTH REDUCING VULNERABILITY TO ILL-HEALTH THROUGH HUMAN RIGHTS PROMOTION OR VIOLATION OF HUMAN RIGHTS THROUGH HEALTH DEVELOPMENT summerschool 2008 huisartsenopleiding Utrecht

 13. …….. • Kwaliteit van zorg in een gedwongen kader? • Zorg buiten = zorg binnen? • Waarde van rapportages van (inter)nationale organisaties? • Hoe is het gesteld met de continuïteit van zorg? • Hoe is het gesteld met het equivalentie beginsel • Hoe te handelen bij dubbele loyaliteiten? • Wanneer meld je misstanden en bij wie? • Behoefte aan klokkeluidersregeling in de zorg? • Rol van de inspectie?