krijimi i p rcaktuesve gjeografik n.
Download
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Krijimi i përcaktuesve gjeografik PowerPoint Presentation
Download Presentation
Krijimi i përcaktuesve gjeografik

Loading in 2 Seconds...

play fullscreen
1 / 9

Krijimi i përcaktuesve gjeografik - PowerPoint PPT Presentation


 • 136 Views
 • Uploaded on

5. Krijimi i përcaktuesve gjeografik. Ca këshilla. Emrat gjeografik. Të krijuar për të bërë dallimin e emrave të vendeve Posaçërisht të rëndësishme kur kemi të bëjmë me emra në gjuhë të ndryshme Teknikisht, përcaktueset gjeografike janë lëndore (në fushat me 151) e jo emra (në fushën 110).

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Krijimi i përcaktuesve gjeografik' - fathi


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript
emrat gjeografik
Emrat gjeografik
 • Të krijuar për të bërë dallimin e emrave të vendeve
 • Posaçërisht të rëndësishme kur kemi të bëjmë me emra në gjuhë të ndryshme
 • Teknikisht, përcaktueset gjeografike janë lëndore (në fushat me 151) e jo emra (në fushën 110)
fusha autoriale 151 n formatin marc
Fusha autoriale 151 në formatin MARC
 • Treguesi i parë
 • I papërcaktuar
 • # - I papërcaktuar
 • Treguesi i dytë
 • I papërcaktuar
 • # - I papërcaktuar
 • Kodet e nënfushave
 • $a – Emër gjeografik (PP)
 • $v – Nëndarja e formës (P)
 • $x - Nëndarja e përgjithshme (R)
 • $y – Nëndarja kronologjike (R)
 • $z – Nëndarja gjeografike (R)
v rejtja n 667
Vërejtja në 667
 • Shto një vërejtje për të shpjeguar nëse emri paraqet një entiet në kuadër të një qyteti dhe se plotësohet nga emri i qytetit (p.sh., sktorë, rreth, lagje e qytetit, etj.)
v rejtja n 670
Vërejtja në 670
 • Përdore për ta cituar burimin ku e keni gjetur formën e emrit gjeografik të cilin po e përdorni
 • Shembull:
 • 670 BB Alaska atlas & gazetteer, c2001: $b p. 138-139 (Aleutians East Borough)
pse hasim n aq shum emra gjeografik n anglisht
Pse hasim në aq shumë emra gjeografik në anglisht?
 • Nëse biblioteka po i ndjek rregullat e Bibliotekës së Kongresit, edhe pse nuk kemi të bëjmë me emra vendesh amerikane, rregullat janë:
 • Përdore formën në anglisht nëse ka një formë që përdoret në përgjithësi – përcaktone këtë nga indekset gjeograifke dhe nga burimet e tjera referale të botuara në vendet anglisht folëse
 • Kjo ndodh për shkak se emrat gjeografik janë LËNDOR, dhe se njësitë autoriale për Bibliotekën e Kongresit janë në anglisht
 • Në rast të dyshimit, ose nëse nuk ka ndonjë formë në gjuhë angleze, vetëm atëherë përdor emrin në gjuhën vendëse ((AACR2 23.2)
 • Megjithatë prisni ….KJO DO TË NDRYSHOJË NË RDA!!! RDA, e cila do të hyjë në zbatim në muajin mars të vitit 2013, do të jetë shumë më pak e orientuar vetëm në gjuhën angleze.
n se vendi ka m shum se nj gjuh zyrtare shembull
Nëse vendi ka më shumë se një gjuhë zyrtare (Shembull)
 • 151__ Helsinki (Finland)
 • 451__ Khelsinki (Finland)
 • 451__ Helsingfors (Finland)
 • 451__ Gel'singfors (Finland)
 • 451__ Helsingforso (Finland)
 • 451__ Helset (Finland)
 • …krjoni refernca kryqëzore sa të jetë e nevojshme
burim i domosdosh m referal n se ndiqen praktikat e bibliotek s s kongresit
Burim i domosdoshëm referal (nëse ndiqen praktikat e Bibliotekës së Kongresit)
 • GEOnet
  • http://earth-info.nga.mil/gns/html/
  • Ky burim mund të jetë i paplotë për t’i përmbushur nevojat tuaja, porse mund të kontrolloni së pari këtu nëse përpiqeni t’i ndiqni praktikat e Bibliotekës së Kongresit.
kur dhe si t i thejm rregullat
Kur dhe si t’i thejmë rregullat
 • Praktika e programit të bashkëpunimit për njësitë autoriale dhe Bibliotekës së Kongresit (ang: LC/NACO*) mund të mos përshtaten me nevojat e bibliotekës suaj
 • Anët pozitive me ndjekjen e rregullave të Bibliotekës së Kongresit kanë të bëjnë me kualifikimin për të marrë pjesë në bazën e njësive autoriale në WorldCat
 • MEGJITHATË, kjo nuk do të thotë se është e nevojshme për të pasur një katalog të mirë dhe konsistent
 • Mbani në mend se praktika e LC/NACO do të ndryshojë me zbatimin e rregullave RDA në mars të vitit 2013
 • Po që se duhet të devijoni nga një standard për t’i përmbushur nevojat tuaja, TË JENI KONSISTENT. Dokumentoni praktikat tuaja dhe respektoni ato. Për shembull, zgjidhni burimin e preferuar të emrave për punën e bibliotekës tuaj, përcaktoni kërkesat për gjuhën, etj.
 • NACO qëndron për “US National Authority Cooperative program” (Programi kombëtar i SHBA-ve për bashkëpunim në njësitë autoriale), i cili koordinohet nga Biblioteka e Kongresit, por që shumë biblioteka janë anëtarë të saj, kryesisht nga SHBA-ja