Download
spatarul nicolae milescu n.
Skip this Video
Loading SlideShow in 5 Seconds..
Spatarul Nicolae Milescu PowerPoint Presentation
Download Presentation
Spatarul Nicolae Milescu

Spatarul Nicolae Milescu

1142 Views Download Presentation
Download Presentation

Spatarul Nicolae Milescu

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

  1. Spatarul Nicolae Milescu Bularda Andreea

  2. Spatarul Milescu • S-a nascut in anul 1636 si a decedat in anul 1708. • Fiu de boier moldovean, Nicolae Milescu a studiat la Academia Domneasca din Iasi. • Intors in Moldova, a intrat in slujba domnitorului ca gramatic ( secretar ) pentru ca stia latina, greaca, italiana si turca. • A devenit spatar si a primit mai multe sarcini diplomatice. • Dar, amestecandu-se in luptele pentru domnie, a fost pedepsit cu taierea nasului si a fost nevoit sa plece in surghiun.

  3. Rusia si calatoria prin China . . Mai tarziu,patriarhul Constantinopolului l-a recomandat pentru un post inalt in Rusia, ca sef al corpului de talmaci din cancelaria tarului.Dupa ce a colindat vestul Europei, s-a oprit la curtea tarului Rusiei.Aici a primit misiunea de a calatori in China.Ca un adevarat om de stiinta, s-a informat asupra locurilor prin care avea sa treaca.Astfel, el a cercetat rapoartele solilor trimisi inaintea lui in Siberia si in China. Calatoria, desfasurata intre anii 1675 si 1678, este descrisa in mai multe carti, foarte apreciate, atat pentru informatiile aduse, cat si pentru frumusetea relatarilor. In aceasta a cules informatii despre relieful, clima, vegetatia, apele, viata oamenilor din tinuturile strabatute si, indeosebi, de la curtea imparatului chinez.

  4. cARIERA • Intre anii 1661-1668 efectueaza prima traducere integrala in limba romana a Vechiului Testament,avand ca sursa principala textul grecesc din Septuaginta,aparuta la Frankfurt in 1597.

  5. Cariera • L-a urmat pe Gheorghe Stafan in exilul sau la Stockholm si Stettin ( 1664-1667 ) si a vizitat Franta pentru a crea o alianta anti-otomana. Se retrage din 1971 in Rusia. La curte Tarului Aleksei si la scoala slavo-greco-latina infiintata de Petru Movila. Poliglotul nostru face o impresie atat de buna, incat tarul ii incredinteaza diverse misiuni. • Nicolae Milescu este cunoscut pentru celebrul sau periplu prin Orient ( 1675- 1678 ). Tarul Aleksei il trimite in in ambasada in China.Expeditia dureaza mai multi ani. In final totusi, Spatarul nu se intalneste cu imparatul acestei mari tari. Se pare ca motivul a fost neacceptarea, din partea spatarului, a protocolului imperial pe care l-a considerat umilitor.

  6. . Totusi, relatarea calatoriei intreprinse constituie un adevarat document istoric. Pe langa descrierea moravurilor chinezesti, intalnim aspecte din Siberia si Mongolia.In istografia rusa este cunoscut sub numele de Nikolai Spatar, fara a se mentiona ca era roman. Lucrarea sa de la Tobolsk pana in China ( note de calatorie) este editata in 1888 de G. Sion

  7. Opera - Jurnal de calatori in China - Descrierea Chinei - Aritmologhia, etica si originalele lor latine Manuscrisul lui Spatarul Milescu

  8. , ,,Jurnal de calatorie in China’’ • In oras ( Beijing ) sunt inaltate palate asemanatoare cu cele din Europa. Totusi sunt mai presus prin curatenie si prin intindere. De asemenea sunt cladite in oras bai de piatra si gradini frumoase. In gradini au ridicat cu mana lor dealuri artificiale, unde petrec in timpul verii. ( Spatarul Milescu )

  9. In 1708,Nicolae Milescu Spatarul moare,la varsta de 72 de ani,lasand urmasilor multiple dovezi ale maretei sale personalitati.