50
Download
1 / 17

Woord vooraf - PowerPoint PPT Presentation


  • 147 Views
  • Uploaded on

50. Woord vooraf. Vijftig jaar handbal bij “D.W.S.” was een goede aanleiding onze historie aan het papier toe te vertrouwen. Helaas is er daarna niets mee gebeurd.

loader
I am the owner, or an agent authorized to act on behalf of the owner, of the copyrighted work described.
capcha
Download Presentation

PowerPoint Slideshow about 'Woord vooraf' - dalton


An Image/Link below is provided (as is) to download presentation

Download Policy: Content on the Website is provided to you AS IS for your information and personal use and may not be sold / licensed / shared on other websites without getting consent from its author.While downloading, if for some reason you are not able to download a presentation, the publisher may have deleted the file from their server.


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - E N D - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Presentation Transcript

Woord vooraf
Woord vooraf

Vijftig jaar handbal bij “D.W.S.” was een goede aanleiding onze historie aan het papier toe te vertrouwen. Helaas is er daarna niets mee gebeurd.

Reden voor de huidige “Stichting Vrienden van s.h.v. D.W.S.” om haar schouders eronder te zetten en u alsnog een aandenken aan de eerste vijftig jaar “D.W.S.” aan te kunnen bieden.Uiteraard gaat hierbij alle lof aan Leo de Vries die samen met Yvonne Martijn aan de basis stonden van deze verzameling van vooral foto’s, krantenknipsels en verhalen.

Wij beloven, u er alles aan te doen om deze historische gegevens van de vereniging alsnog op papier te laten zetten. Echter of het “jubileumboek” er daadwerkelijk gaat komen is op dit moment nog niet bekend.

De Stichting Vrienden van s.h.v. D.W.S.


Een halve eeuw door wilskracht sterk
Een halve eeuw “Door Wilskracht Sterk”

Een diavoorstelling met een overzicht van ups en downs, tegenslagen en vreugde vanaf de oprichting tot heden. Het bleek, gezien de omvang, onmogelijk alles weer te geven. Dit noodzaakte, tot een selectie die zonder twijfel enige subjectiviteit in zich heeft . Er is veel tijd besteed aan archiefmateriaal van andere, alsmede aan materiaal door leden beschikbaar gesteld. Bij deze geschiedschrijving is gestreefd naar een beschrijving aangevuld met krantenknipsels, foto’s, gedeelte uit brieven, verslagen en kontakten.

Met respect denken we terug aan de pioniers die aan de wieg van onze vereniging hebben gestaan, die vaak onder moeilijke omstandigheden de vereniging gestalte hebben gegeven. Hun werk is opgevolgd door vele tientallen enthousiaste vrijwilligers, die het mogelijk maakte dat velen een goede en gezonde, actieve als passieve recreatie beleefde. Samen hebben ze de vereniging groot gemaakt.

Hopelijk zal deze terugblik op ons verleden u verleiden tot opmerkingen als “Oh ja – weet je nog – dat wist ik niet” en tevens u zal inspireren tot werken aan de toekomst. Het is aan u te beoordelen of de opzet geslaagd is.
Wat vooraf ging
Wat vooraf ging

Het waren de Groningse turnclubs die in de jaren twintig het eerste kontakt hadden met handbal via de turnkringen Bremen en Hamburg. In 1928 werd handbal spel officieel toegelaten tot de bondsspelen van het K.N.G.V. en kreeg een commissie opdracht uniforme regels vast te stellen. Het waren dus de gymnastiekverenigingen die handbal naast het turnen gingen beoefenen zo ook in Schiedam. De Schiedamse Vereniging voor Lichamelijke Opvoeding Tot Heil Onzer Ribbekast, ontkwam ook niet aan de drang van de leden om te handballen.

De heer H. van Toolen was de man die bij THOR het handbal organiseerde en stimuleerde. Tijdens Olympische Spelen van 1928 werd op het Sparta terrein een demonstratiewedstrijd gespeeld tussen een Rotterdamse selectie en THOR. Enkele spelers van het elftal van THOR werden later de oprichters van het huidige D.W.S. namelijk Gerrit Voogt, Jan Zijderveld, Aad van Woerkom en Joop van Weelie.


Het eerste schiedamse elftal o l v henk van der toolen
Het eerste Schiedamse elftal o.l.v. Henk van der Toolen


Woord vooraf

Begin jaren ’30 werden alleen wedstrijden gespeeld op uitnodiging. Het seizoen 1935/36 bracht een competitie ingedeeld door afdeling handbal van de Rotterdamse turnbon. In deze kompetitie speelde een team D.W.S. genaamd welke hoofdzakelijk uit handbalspelers van THOR bestond en zich gevestigd had in Vlaardingen.


Woord vooraf

Het handbal was landelijk gezien behoorlijk uitgegroeid zodat op 21 maart 1936 handbal zijn eigen organisatie kreeg m.a.w. “algeheele vrijheid in doen en laten”. De afdelingen ressorteren nu onder de Bonds Handbal Commissie.


Stukjes uit brieven waaruit blijkt dat handballers niet meer op hun plaats zijn bij t h o r

Het samen beoefenen van turnen en handbal in één vereniging gaf THOR mentaal-technisch en financieel het bestuur vele hoofdbrekens het kon dan ook niet uitblijven THOR stootte het handbal af. Een aantal spelers sloot zich aan bij het Vlaardingse D.W.S.

Stukjes uit brieven waaruit blijkt dat handballers niet meer op hun plaats zijn bij T.H.O.R.


Woord vooraf

Al snel rijpte het plan om in Schiedam te gaan handballen. In mei 1939 werd in Gebouw Eendracht het Vlaardingse D.W.S. omgedoopt in Schiedamse Handbal Vereniging “Door Wilskracht Sterk” op 25 juni 1939 kreeg dit officiële status. De heren van het eerste uur waren Andries Hoogwerf, Gebr. Ouwendijk, Joop van Weelie, Aad van Woerkom en Gerrit Voogt. Zij waren het die de eerste jaren de bestuursfuncties op zich namen.